Ο Λευτέρης είναι νεκροθάφτης εδώ και είκοσι χρόνια. Είναι λιγομίλητος, μοναχικός, μεσόκοπος, ζει σ’ ένα βουβό διαμέρισμα. Δεν χαμογελάει ποτέ γιατί δεν έχει λόγο να χαμογελάσει. Η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει. Η κόρη του τού λείπει. Η δουλειά του είναι άχαρη. Φίλους δεν έχει.

 

Όλα μοιάζουν ασήμαντα κι απελπιστικά επαναλαμβανόμενα, μέχρι την ημέρα που o Λευτέρης αναλαμβάνει μια μακάβρια αποστολή: ένας γέρος πεθαίνει, βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη και δεν υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να διατηρηθεί. Μέχρι να καταφτάσει η κόρη του νεκρού για την κηδεία, ο Λευτέρης καλείται να περιφέρει το βρομερό πτώμα στην πόλη και να βρει τρόπους να περάσει ο χρόνος μαζί του.

 

Με αφορμή την αληθινή ιστορία ενός νεκροθάφτη που κάποτε αναγκάστηκε να ξενυχτήσει ένα πτώμα στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης ώσπου να έρθει η ώρα της ταφής, ο Τάσος Ζαφειριάδης, γνωστός για τα κόμικ-άλμπουμ του Δεν είναι αυτό που νομίζεις, Σπιφ και Σπαφ και Intra Muros (και βραβευμένος ως καλύτερος συγγραφέας και για το καλύτερο φανζίν στα Comicdom Awards 2011), φαντάστηκε και ξεκίνησε να γράφει την αλληγορικά πένθιμη αυτή ιστορία. Μαζί με τον διηγηματογράφο Γιάννη Παλαβό (υποψήφιος για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω» με το Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες και Σαν Άνγκρε - Τα δάκρυα της Φον Μπράουν) συνέθεσε ένα κείμενο θλιβερό, μοναχικό, αλλά ταυτόχρονα σουρεαλιστικά αισιόδοξο. Την παράξενη, κοφτή γραφή συνοδεύει υπέροχα το σχέδιο του Θανάση Πέτρου (γνωστός για τις πολύ ιδιαίτερες εικονογραφήσεις στο Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά και στο Ο τυμπανιστής και οι φίλοι του). Με τις στρογγυλές μορφές (κι ένα εξαιρετικό εξώφυλλο με τα μεγάλα μάτια του Λευτέρη), μ’ εκφράσεις και χρώματα που αναδεικνύουν τη μοναξιά και την εντός κι εκτός σαπίλα, ο Πέτρου δεν συμπληρώνει απλώς το κείμενο: το αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

 

Το Πτώμα είναι ένα κόμικ διαφορετικό. Είναι ένα εικονογραφημένο διήγημα, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι θρίλερ, αλλά δεν είναι, θα μπορούσε να είναι σάτιρα, αλλά δεν είναι, θα μπορούσε να είναι δράμα αλλά, και πάλι, δεν είναι: το Πτώμα είναι ένα σχόλιο πάνω στην αστική μοναξιά, στην κρίση της μέσης ηλικίας αλλά και στην ανθρωπιά που συνεχίζει να μας ενώνει. (www.donteverreadme.wordpress.com)

 

*To «Πτώμα» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Jemma Press στις 5/10 και θα παρουσιαστεί στις 30/9 στη Λέσχη Φίλων Κόμικς. Aγ. Ειρήνης 5, Μοναστηράκι.