Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

LIFOTEAM 10.6.2019 | 00:00

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός ιστορικός Hans-Joachim Lang έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς» (εκδ. University Studio Press, 2019).

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη, μεταφράστρια του βιβλίου, φιλόλογος, πρώην διευθύντρια εκδόσεων Romiosini.

 

Το βιβλίο αφορά στην ιστορία 800 περίπου Εβραίων γυναικών (Πολωνέζες, Γερμανίδες, Τσέχες, Ολλανδέζες, Σλοβάκες, Βελγίδες, Γαλλίδες κι ένα μεγάλο αριθμό Ελληνίδων) που αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς, μεταφέρθηκαν στο Μπλοκ 10 όπου υπέστησαν ιατρικά πειράματα. Οι άγνωστες αυτές πτυχές της ιστορίας των γυναικών του Μπλοκ 10 φωτίζονται μέσα από την εκτεταμένη έρευνα του H.-J. Lang.

 

O Hans-Joachim Lang σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Πολιτιστικές και Πολιτικές Επιστήμες, διετέλεσε συντάκτης της εφημερίδας «Schwäbisches Tagblatt» και είναι Καθηγητής Εμπειρικής Ιστορίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το συγγραφικό του έργο και τις ιστορικές του έρευνες.

 

Το βιβλίο

Το Μπλόκ 10 του στρατοπέδου του Άουσβιτς είχε μια ιδιαιτερότητα. Στο δίπατο αυτό κτήριο-στρατώνα εγκατέστησαν οι Ναζί κατ' επιλογήν, αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς 800 περίπου Εβραίες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων (Πολωνέζες, Γερμανίδες, Τσέχες, Ολλανδέζες, Σλοβάκες, Βελγίδες, Γαλλίδες κι ένα μεγάλο αριθμό Ελληνίδων), που υπέστησαν ιατρικά πειράματα. Γιατροί έκαναν επάνω τους δοκιμές μεθόδων στείρωσης χωρίς εγχείρηση ή με ακτίνες Ρέντγκεν, έρευνες πρόκλησης καρκίνου της μήτρας, πειράματα βελτίωσης της θεραπείας του καρκίνου της μήτρας, αιμοδοσία σε μεγάλες ποσοτήτες, μεταγγίσεις διαφορετικών ομάδων αίματος κ.ά. Περίπου 300 από αυτές κατάφεραν να επιζήσουν και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με τρομερές όμως βλάβες στη σωματική και κυρίως στην ψυχική τους υγεία.

 

Ο H.-J. Lang αφηγείται, βασιζόμενος σε εξονυχιστικές έρευνες, τι ακριβώς συνέβαινε με τις γυναίκες αυτές, πώς ήταν η καθημερινότητά τους και ποιες ήταν οι παρενέργειες τόσο κατά την παραμονή τους στο στρατόπεδο, όσο και μετά. Οι βλάβες στην υγεία, η απώλεια των δικών τους, η στείρωση, η ανικανότητα προς εργασία, η έλλειψη κρατικής υποστήριξης θα επισκίαζαν σοβαρά τη μετέπειτα ζωή τους.

 

Οι άγνωστες αυτές πτυχές της ιστορίας και των εγκλημάτων των Ναζί φωτίζονται μέσα από την έρευνα του H.-J. Lang. Μαρτυρίες αυτοπτών σε δικογραφίες, σε ιατρικά ιστορικά, σε υπηρεσιακούς φακέλους, σε αυτοβιογραφίες, σε συνεντεύξεις και σε πρωτόκολλα συνομιλιών, επέτρεψαν στον συγγραφέα να κάνει μερική ταυτοποίηση των θυμάτων και να περιγράψει τον παραλογισμό και τη βία του ναζιστικού καθεστώτος.


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα των γυναικών που κατέφερε να εντοπίσει ο συγγραφέας, μεταξύ των οποίων και 100 περίπου Ελληνίδων.

ΠΟΤΕ10/06/2019 - 10/06/2019
ΠΟΥBOOK PLUS
Οδηγός Βιβλίου