Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη μονογραφική έκθεση της Lynda Benglis (γεν. 1941) στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή και την πορεία της καλλιτέχνιδας.


Υπό την επιμέλεια του συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam, η έκθεση In the Realm of the Senses είναι αφιερωμένη στην αυθεντική και πολύπλευρη παραγωγή της ελληνικής καταγωγής Benglis και αφορά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα. Παρουσιάζονται περισσότερα από 30 έργα, μεταξύ αυτών και ορισμένα εμβληματικά όπως το Baby Contraband (1969).


Τα έργα έχουν επιλεγεί ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των υλικών που χρησιμοποιεί και της εικονογραφίας της Benglis, δίνοντας το αποτέλεσμα μιας μίνι ρετροσπεκτίβας. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis. Το έργο της διαποτίζεται από το μεσογειακό σκηνικό, την ελαφρότητα και έναν επιβλητικό αισθησιασμό που συχνά φέρνει στο προσκήνιο έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα, όπως εμφανίζονται στο Fanfarinade (1979).


Η έκθεση In the Realm of the Senses δοξάζει μια καλλιτέχνιδα που ξεκίνησε ως πρόδρομος του μεταμοντερνισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνεχίζει να δημιουργεί με μια χαρούμενη γονιμότητα στον εικοστό πρώτο αιώνα.

 

H Lynda Benglis (γεν. το 1941 στο Λέικ Τσαρλς της Λουϊζιάνα) από τη δεκαετία του 1960 ξεχωρίζει για τις ελεύθερες, εκστατικές μορφές της που είναι συγχρόνως παιχνιδιάρικες και ρεαλιστικές, οργανικές και αφηρημένες. Η Benglis ξεκίνησε την καριέρα της στο μεσουράνημα της Postminimal τέχνης, ωθώντας τις παραδόσεις της ζωγραφικής και της γλυπτικής σε νέες κατευθύνσεις. Το έργο της -που αποτελείται από μια ποικιλία υλικών, από κερί μελισσών, λάτεξ και αφρό πολυουρεθάνης μέχρι πρόσφατες καινοτομίες με γύψο, χρυσό, αεροποιημένα μέταλλα, γυαλί, κεραμικά και χαρτί-επιδεικνύει μια διαρκή γοητεία με τη διαδικασία. Ο εναγκαλισμός των ρευστών μορφών, του χρώματος και των αισθησιακών επιφανειών παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη διαρκή αναζήτησή της για ιδιοδεκτικές, αισθησιακές εμπειρίες που προκύπτουν από τη δημιουργία και τη θέαση της γλυπτικής.


Στις ατομικές εκθέσεις της περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων οι Lynda Benglis: Face Off, Kistefos-Museet, Γιέβνακερ, Νορβηγία (2018), Lynda Benglis: Secrets, Bergen Assembly, KODE Art Museums of Bergen, Μπέργκεν, Νορβηγία (2016), Lynda Benglis, Aspen Art Museum, Άσπεν, Κολοράντο (2016), Lynda Benglis: Water Sources, Storm King Art Center, Μάουντενβιλ, Νέα Υόρκη (2015), Lynda Benglis, The Hepworth Wakefield, Δυτικό Γιορκσάιρ, Αγγλία (2015), Lynda Benglis: Figures, The SCAD Museum of Art, Σαβάνα, Γεωργία (2012).


Έργα της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συλλογές των: Tate, Λονδίνο, Dallas Museum of Art, Τέξας, Museum of Contemporary Art, Σικάγο, Museum of Contemporary Art, Λος Άντζελες, Τhe Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, National Gallery of Victoria, Μελβούρνη, Solomon R. Guggenheim Museum, Νέα Υόρκη.


Μεταξύ άλλων διακρίσεων, η Benglis έχει λάβει την υποτροφία Guggenheim Fellowship και δύο εθνικές χορηγίες για την τέχνη (National Endowment for the Arts) των Η.Π.Α.