Η αίθουσα τέχνης Περιτεχνών Καρτέρης παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Felicitas Aga με τίτλο «Kobaloi*». Θα παρουσιαστούν έργα μεσαίων και μικρών διαστάσεων δουλεμένα με λάδι σε καμβά και σε ξύλο. Τον κατάλογο προλογίζει ο Νορβηγός creative curator Kjell-Erik Ruud.

 

Η ζωγράφος σημειώνει: Απότομα επίπεδα σχήματα με γωνίες, συναρμολογούνται για να δημιουργίσουν σουρεαλιστικούς πίνακες με πολύχρωμες, καρναβαλικές εικόνες. Η εικαστική μου γλώσσα δανείζεται το συμβολισμό των μύθων, της θρησκευτικής εικονογραφίας και της τέχνης του δρόμου και επηρεάζεται απο τους καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα, όπως τους Oskar Schlemmer (stereomantic figuration), Hans Bellmer, Hannah Höch και Paul Klee.


Οι δημιουργίες μου εικονογραφούνται απο προεξέχοντα μάτια, παράξενες κόμμωσεις και υφάσματα τοποθετημένα με διακοσμητικό τρόπο, σαν σε διάσπαρτο θησαυρό ή ξυλόγλυπτο τέμπλο. Μερικά από τα έργα μου ανακατεύονται με παραδοσιακά είδη προσωπογραφίας και νεκρής φύσης, χρησιμοποιώντας αφηρημένη τέχνη και γραφική τόλμη καθώς επίσης ένα πιο σκοτεινό, γοτθικό στοιχείο, το βλέμμα μέσα σ'ένα ανέκφραστο προσώπο, εκφραστικά χέρια που αντικαθιστούν την έκφραση του προσώπου.


Ο τίτλος της έκθεσης, «Κόβαλοι», αναφέρεται σε κακά ξωτικά της ελληνικής μυθολογίας. Βλέπω τις δημιουργίες μου να αποκτούν ζωή δικιά τους, μικρή αλλά ισχυρή, κομική αν όχι λίγο τρομακτική. Οι Κόβαλοί μου είναι μια αναφορά στα ξωτικά των παραμυθιών των παιδικών μου χρόνων καθώς επίσης και ένα βήμα προς την Ελλάδα και το αρχαίο πολιτισμό που μεταβίβαστικε σ'όλο το δυτικό κόσμο.

 

* Οι Κόβαλοι ήταν δαίμονες της ακολουθίας του Διονύσου, περιφερόμενοι πάντοτε μαζί του, που παρακινούσαν τους ανθρώπους να ψεύδονται και να εξαπατούν. Ήταν επίσης λάτρεις των γρίφων και των αινιγμάτων και στόχευαν στη "ψυχαγωγία" αναμεταξύ αυτών και των ανθρώπων.