Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει έργα της γνωστής σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου, με θέμα Θέατρο, Μουσική, Χορός καθώς και σκίτσα επιφανών Ελλήνων.

 

Όλα τα σκίτσα γεννιούνται όταν κλείνουν τα φώτα και ξεκινάει η παράσταση... Η Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές και σκιτσάρει στο μικρό μπλοκάκι της με το ελάχιστο φως της σκηνής, καταφέρνοντας να πιάσει αποσπασματικά εκφράσεις και κινήσεις των ηθοποιών, τα κοστούμια και χαρακτηριστικά μέρη του σκηνικού.

 

Ούτε καν οι χορευτές με την αέναη κίνησή τους αντιστέκονται: αιχμαλωτίζονται κι αυτοί στο χαρτί με την ίδια ευκολία που αποτυπώνεται μία στατική συναυλία. Στην άνεση του σπιτιού της αργότερα, ακολουθεί ένα χρονοβόρο παιχνίδισμα χαρτιού και μελανιού, μέχρι η τελική σύνθεση να είναι έτοιμη για δημοσίευση.

 

Η γραμμική εκτύπωση σε μικρό μέγεθος στην εφημερίδα ισοπεδώνει αυτή την διαδρομή, όμως τα πρωτότυπα έργα μας διηγούνται την γοητευτική ιστορία τους, πως δηλαδή ξεκίνησαν από ένα μικρό μπλοκάκι όταν τα φώτα της σκηνής έσβησαν...

 

Κάθε σκίτσο, έχει διπλή αξία, γιατί εκτός από έργο τέχνης αποτελεί ταυτόχρονα και δημοσιογραφική καταγραφή, στιγμιότυπο της καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας και της Επιδαύρου.

 

Τα περισσότερα σκίτσα έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Κθημερινή, παλαιότερα δε και στην εφημερίδα Μεσημβρινή και το περιοδικό Εικόνες. Οι στήλες των κριτικών θεάτρου (Μανώλης Σκουλούδης, Αλέξης Διαμαντόπουλος, Στάθης Δρομάζος, Τάσος Λιγνάδης, Γιάννης Βαρβέρης, Σπύρος Παγιατάκης), των κριτικών μουσικής (Μίνως Δούνιας, Γιώργος Λεωτσάκος, Νίκος Δοντάς), των κριτικών χορού (Ρένα Αγγουρίδου, Ανδρέας Ρικάκης) καθώς και η στήλη «Σημειωματάριο» της Ελένης Μπίστικα, έμειναν στην μνήμη των αναγνωστών συνυφασμένες με τα σκίτσα της Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου.