Petra Bauer

Mία από τις σπουδαιότερες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας, ασχολείται σταθερά μέσα από τις ταινίες της με το πώς οι γυναίκες αυτοοργανώνονται συλλογικά με σκοπό τη μεταβολή πολιτικών και κοινωνικών δομών

LIFOTEAM 29.9.2018 | 00:00

Μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνες από τη Σουηδία, η Petra Bauer εδώ και καιρό ερευνά τις ισχυρές κληρονομιές αλλά και τις πραγματικότητες του γυναικείου κινήματος. Είναι καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και καθηγήτρια τέχνης στο Royal Institute of Art της Στοκχόλμης.

 

Η Bauer εξετάζει το μέσο του φιλμ ως ένα πολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αμφισβήτηση σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων αλλά και διαδικασιών. Μεγάλο μέρος του έργου της επικεντρώνεται στο πώς οι γυναίκες έχουν συλλογικά αυτο-οργανωθεί, μέσα και έξω από την τέχνη, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δομών αλλά και της καθημερινότητας. Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα που εξετάζει η καλλιτέχνης είναι οι συνέπειες της αποικιακής παγκόσμιας τάξης στην εποχή μας.

 

Τα έργα της πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με υφιστάμενους κοινωνικούς και πολιτικούς οργανισμούς, όπως η Southall Black Sisters (SBS) - η ριζοσπαστική και πρωτοποριακή φεμινιστική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και από το 1979 ασχολείται πολιτικά με τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των γυναικών που ανήκουν σε μειονότητες γενικότερα. Πρόσφατα έργα περιλαμβάνουν And all is yet to be done: Grammar of feminist organizing (2018), k.ö.k (ongoing)  and Workers!(2018). Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε φεστιβάλ και εκθέσεις.

 

Για την έκθεση αυτή η Bauer θα παρουσιάσει μια τριλογία έργων της, μεταξύ των οποίων το Der Fall Joseph  (2003), Sisters! (2011) που έγινε σε συνεργασία με την φεμινιστική οργάνωση Southall Black Sisters, καθώς και το Choreography for the Giants (2013-2015).

 

Σε αυτό το τελευταίο έργο η Petra Bauer εστιάζει στην παρέλαση σαν είδος συγκέντρωσης και γιορτής, και συγκεκριμένα σε μια παρέλαση στο Βέλγιο, που είναι γνωστή ως Mechelen Ommegang (ή Cavalcade), ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιείται μόνο κάθε 25 (είκοσι πέντε) χρόνια. Η τελευταία φορά που έγινε ήταν το 1988, κι από τότε επήλθαν πολλές αλλαγές στη Βελγική κοινωνία.

 

Η καλλιτέχνης επικεντρώνεται στην διαδικασία παραγωγής της πιο πρόσφατης έκδοσης του Ommegang.  Το Choreography for the Giants αποτελείται από μία έντυπη έκδοση και ένα φιλμ που ανιχνεύουν και παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία με προσοχή και κριτική διάθεση ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι διοργανωτές επιχείρησαν να αντιπροσωπεύσουν στο Ommegang ολόκληρη την κοινωνία του Mechelen. Η καλλιτέχνης εδώ θα παρουσιάσει το φιλμ που έγινε σε συνεργασία με τον Marius Dybward Brandrud.

 

Για την ταινία Sisters! που έγινε σε συνεργασία με την φεμινιστική οργάνωση Southall Black Sisters (SBS), η Bauer χρησιμοποιεί φεμινιστικές στρατηγικές και θεωρίες για να επικεντρωθεί και να πολιτικοποιήσει κριτικά τις συνθήκες παραγωγής, την πατρίδα, τις αφηγηματικές δομές και την επιλογή των αισθητικών στρατηγικών. Η ταινία καταγράφει μια εβδομάδα στη ζωή της SBS, παίρνοντας καθημερινά τις δραστηριότητές της ως εφαλτήριο για μια οπτική συζήτηση για το φεμινισμό, την πολιτική και την αισθητική στη σημερινή κοινωνία και δείχνει επίσης την πολιτική αντίσταση στην πιο συνηθισμένη, καθημερινή της μορφή.

 

Το βίντεο Der Fall Joseph ασχολείται με μια τραγωδία που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1997. Ένα εξάχρονο αγόρι βρέθηκε νεκρό σε μια δημόσια πισίνα στην ανατολική Γερμανία. Η Γερμανίδα μητέρα του αγοριού και ο Ιρακινός πατέρας του υποψιάζονταν ότι ο γιος τους δεν πνίγηκε αλλά ότι δολοφονήθηκε από μια συμμορία νεοναζιστών και ξεκινούν έτσι τη δική τους έρευνα.

 

Η έρευνά τους ήταν ακόμη σε εξέλιξη τρία χρόνια αργότερα, όταν η υπόθεση «Joseph» έγινε αντικείμενο τεράστιας δημοσιότητας στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν εικασίες ότι η οικογένεια είχε, στην πραγματικότητα, εφηύρει τη θεωρία δολοφονίας. Ο εισαγγελέας τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παιδί είχε πεθάνει από μια καρδιακή νόσο και δεν έπεσε θύμα νεοναζιστικής συμμορίας.

 

Το Der Fall Joseph είναι κατασκευασμένο από δέκα διαφορετικές αφηγήσεις: της οικογένειας, του εισαγγελέα, μιας μαρτυρίας από μάρτυρα, της αστυνομικής διασταύρωσης, αποσπασμάτων από εκθέσεις στα μέσα ενημέρωσης και άλλα. Όλες οι αφηγήσεις φαίνονται συνεπείς, λογικές και αξιόπιστες, αλλά όλες διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους.

 

Με το βίντεο Der Fall Joseph, η Petra Bauer επέλεξε να τονίσει το γεγονός ότι τα υποκειμενικά κίνητρα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός γεγονότος και ότι μια ατομική ερμηνεία μπορεί να γίνει η αποδεκτή αλήθεια. Αντί να προσπαθεί τυφλά να αποδείξει την αλήθεια, το βίντεο συζητά την όλη διαδικασία ανασκόπησης μιας σειράς γεγονότων και βλέπει, πώς οι επιλογές που έγιναν τότε υποκίνησαν και επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

ΠΟΤΕ29/09/2018 - 24/11/2018
ΠΟΥSTATE AFFAIRS
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός