Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή και αγαπητό στο ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά.

 

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Έλληνα καλλιτέχνη είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση εκφράζεται μαζί με τη βία, ο λυρισμός με τη βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα.

 

Το αφιέρωμα ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο του καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε επίσης ποιητής, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και δάσκαλος, και χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα. Συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα τον απασχολήσουν από τις αρχές του 1960 έως και τον θάνατό του: τους καθρέφτες και τα πορτρέτα.

 

Τέλος, οι επισκέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιδιαίτερη σχέση του Μυταρά με τον χώρο του θεάτρου, με τον οποίο σχετίστηκε πάνω από 40 χρόνια.