Athens Digital Arts Festival (ADAF) 2018

Με κεντρικό θέμα Singularity Now, το φετινό φεστιβάλ εξερευνά το άγνωστο μέλλον της επερχόμενης Τεχνολογικής Αποκάλυψης μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία

LIFOTEAM 24.5.2018 | 00:00

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF) επιστρέφει με τη 14η διοργάνωσή του.

 

Με κεντρικό θέμα Singularity Now, το ADAF 2018 εξερευνά το άγνωστο μέλλον της επερχόμενης Τεχνολογικής Αποκάλυψης μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Singularity είναι μια έννοια που ορίζεται διαφορετικά σε κάθε τομέα των επιστημών. Είναι η τάση προς το άπειρο, ο πυρήνας της μαύρης τρύπας, το σημείο μηδέν του χρόνου και του χώρου. Σχετίζεται με τον απειρισμό, το άγνωστο αλλά και την απαρχή των συμπάντων, φυσικών αλλά και εννοιολογικών.

 

Περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 50 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, video art, διαδικτυακά έργα, web art powered by Cosmote Fiber, δημιουργικά εργαστήρια και ομιλίες.

 

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καλλιτεχνών και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Animafest Zagreb (Κροατία), Festival Internacional de la Imagen (Κολομβία), KIKK Festival (Βέλγιο), Osmosis Audiovisual Media Festival (Ταϊβάν), Mirage Festival (Γαλλία) κ.ά.

 

Όπως κάθε χρόνο, το ADAF 2018 συνεργάζεται με διεθνή μέσα και φορείς ψηφιακών τεχνών και παρουσιάζει την ειδική προβολή έργων video art “Tech Break”, σε συνεργασία με τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα The PhotoPhore.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της σύμπραξης του Φεστιβάλ με την καλλιτεχνική κοινότητα του Sedition Art, θα πραγματοποιήσει προβολές που θα φέρουν το κοινό ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή τέχνη.

 

Από τις 24 ως τις 27 Μαΐου, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει στους επισκέπτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, διαδραστικές, εμβυθιστικές εγκαταστάσεις, ταξιδεύοντάς τους στο μυστηριακό κόσμο του διαστήματος και των νέων τεχνολογιών.

 

Με τη ρομποτική εγκατάσταση Inferno των Louis-Philippe Demers και Bill Vorn θα χορέψουμε με εξωσκελετούς, ενώ με το Arabesque του Peter William Holden θα πάρουμε μια γεύση Ανατολής και θα ταξιδέψουμε σε μεθυστικούς κόσμους του μέλλοντος, μέσα από μια εντυπωσιακή ρομποτική εγκατάσταση.

 

Επιπλέον, το VR έργο Fight του Memo Akten, θα μας κάνει να αμφισβητήσουμε την πραγματικότητα, μια υπενθύμιση ότι η όραση (και η αντίληψη γενικότερα) είναι μια ενεργή διαδικασία που καθοδηγείται από την κίνηση, τις προσδοκίες και τις προθέσεις μας.

 

Το πρόγραμμα οπτικοακουστικών περφόρμανς περιλαμβάνει το νέο έργο "Τsoclis, Eμείς, 2018", του διεθνή καταξιωμένου πρωτοπόρου της σύγχρονης τέχνης στη “Ζωντανή Ζωγραφική” Κώστα Τσόκλη, το Dökk, στο οποίο οι fuse* θα μας ταξιδέψουν σε ψηφιακά τοπία όπου η αντίληψη του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται.

 

Με το έργο Hakanaï από τους παγκοσμίου φήμης σύγχρονους καλλιτέχνες και χορογράφους Adrien M και Claire Β θα ξεπεράσουμε τα όρια της τέχνης, της φαντασίας και του πραγματικού κόσμου, ενώ οι NONOTAK θα παρουσιάσουν τη νέα οπτικοακουστική τους περφόρμανς, Shiro.

 

Ο Alexis Langevin-Tétrault θα δημιουργήσει ένα ηχητικό σύμπαν industrial noise και electronica με το Interférences. Ο Παντελής Διαμαντίδης θα παρουσιάσει το νέο του έργο, Go Back to Hiding in the Shadows και η Claudia Robles Angel τη διαδραστική περφόρμανς για εγκεφαλικά κύματα, Mindscapes.

 

Τέλος, στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και ο Στέλιος Μανουσάκης με το Hertzian Field #2, ο Tardej Drolic με το Capillaries Capillaries και το γνωστό δίδυμο Evelina Dormnich-Dmitry Gelfand με το Force Field.

ΠΟΤΕ24/05/2018 - 27/05/2018
ΠΟΥΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός