Η έκθεση, η οποία είχε προπομπό την δράση της Ιωαννίδου τον Ιανουάριο στο State of Concept Athens, επικεντρώνεται στη δολοφονία του αμερικανικού δημοσιογράφου του CBS, George Polk στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1948 κατά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε τη ναζιστική κατοχή.

 

Ο Γρηγόρης Στακτόπουλος – δημοσιογράφος και ο ίδιος – είναι ο τραγικός πρωταγωνιστής, που κατηγορήθηκε, καταδικάστηκε και πέθανε ως δολοφόνος, αν και τα αρχεία της CIA που δημοσιεύθηκαν στη δεκαετία του ’80 απέδειξαν ότι πέθανε ως ένα από τα πολλά θύματα του Ψυχρού Πολέμου που χορογράφησε τις πρώτες του πράξεις και σε ελληνικό έδαφος.

 

H Γιώτα Ιωαννίδου είναι εικαστικός (γεν. Αθήνα). Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Τέχνης – DAI (Ολλανδία).

 

Η Ιωαννίδου με την πρακτική της αντιπαραβάλει φαινομενικά ασύνδετες στιγμές της ιστορίας με στόχο να προκαλέσει παράδοξους συσχετισμούς που ανανοηματοδοτούν τις αναφορές της στο παρόν.

 

Η πρακτική της, με τη μορφή συνήθως ζωντανής αφήγησης (storytelling) ή lecture performance, περιλαμβάνει κυρίως in situ πρότζεκτς, αρχειακή έρευνα, φωτογραφική τεκμηρίωση, κείμενα, συζητήσεις και συνεντεύξεις. Η Ιωαννίδου εκπονεί το PhD της στο πανεπιστήμιο του Leiden/KABK Hague, με θέμα τη Δραματουργια ντοκουμέντων στις σύγχρονες πρακτικές τέχνης.

 

Η δουλειά τής έχει παρουσιαστεί στο «The kids want communism» – Notes on division/ ΜΟΒΥ Bat Yam, Ισραήλ (2017), No need for references, WUK, Vienna, (2015), 3η και 4η Μπιενάλε της Αθήνας μεταξύ άλλων.