Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με τίτλο «Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας). Μουσείο Μπενάκη - Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου».


Στόχος της έκθεσης είναι, μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά έργα, να συστήσει στο ευρύτερο κοινό τη Συλλογή του Ευστάθιου I. Φινόπουλου, την οποία ο συλλέκτης έχει δωρίσει στο μουσείο, εξακολουθώντας να έχει την εποπτεία της.


Ο ελλαδικός χώρος, ήδη από την εποχή της Αναγέννησης, ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία στους Ευρωπαίους διανοητές, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο που γέννησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οι περιηγητές θέλησαν να μοιραστούν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία τους, αφήνοντας πίσω τους πολυάριθμες εκδόσεις και αναρίθμητα ζωγραφικά έργα, τα οποία αναζήτησε με συνέπεια ο Ευστάθιος Ι. Φινόπουλος.


Η συλλογή, της οποίας η συγκρότηση ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς και διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία των επανεκδόσεων και των χαρακτικών της.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο άξονες που επικεντρώνονται στο φαινόμενο του περιηγητισμού και στη μακρά συλλεκτική και ερευνητική δραστηριότητα του Ευστάθιου I. Φινόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε με επιμέλεια και γνώση το πολύτιμο υλικό της συλλογής του, που περιλαμβάνει κυρίως ιστορικές και περιηγητικές εκδόσεις.

 
Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφους χάρτες, λιτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.


Από το φανταστικό στοιχείο και τον αυτοσχεδιασμό των πρώτων αιώνων μέχρι την ακριβή αποτύπωση τους νεότερους χρόνους, αναδεικνύεται η πολύπλευρη εικόνα του ταξιδιού, καθώς και οι πολλαπλές ταυτότητες των περιηγητών στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. - Κορίνα Φαρμακόρη