Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια περιλαμβάνονται στην έκθεση για τον σημαντικό Έλληνα ποιητή

LIFOTEAM 12.2.2018 | 00:00

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.


Η έκθεση αποτελείται από έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το αποτύπωμα του ποιητή πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού, ταυτόχρονα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας.

 

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925, όπου και σπούδασε ιατρική.

 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην ΕΠΟΝ. Το 1948 φυλακίστηκε για τη δράση του στο φοιτητικό κίνημα, το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και αποφυλακίστηκε το 1951 με τη γενική αμνηστία. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση.


Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά, ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο και άλλους Έλληνες συνθέτες.

 

Το 1986 για το έργο του «Τα Ποιήματα 1941-1971» πήρε το Α΄ Βραβείο ποίησης, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ανακήρυξε επίτομο διδάκτορα το 1997. Το 2002 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.


Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, θα μας ταξιδέψουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

ΠΟΤΕ12/02/2018 - 31/10/2018
ΠΟΥΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός