Η Εnia Gallery παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της ομαδικής έκθεσης «Back to basics: Uncanny» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση συνεχίζει την προβληματική του πρώτου μέρους ερευνώντας τις διαφορετικές οπτικές της έννοιας του ανοίκειου όπως αυτή προσδιορίστηκε στο δοκίμιο του Sigmund Freud.

 

Το Ανοίκειο (uncanny), μια έννοια που ο Freud ανέλυσε στο βιβλίο του Αrt and literature που εκδόθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1919, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη δημιουργική διαδικασία πολλών καλλιτεχνών.

 

Η πολυπλοκότητα του Ανοίκειου έγκειται στο ότι ενώ μεταφέρει την έννοια του ξένου και του αβέβαιου έχει άμεση σύνδεση με μια καταπιεσμένη οικεία αίσθηση μιας εμπειρίας.

 

Η δεύτερη εκδοχή της έκθεσης Back to the basics: Uncanny θα διερευνήσει διαφορετικές μεθόδους και τρόπους προσέγγισης της ερμηνείας της έννοιας του Ανοίκειου στο έργο δεκατριών σύγχρονων εικαστικών.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάρθα Δημητροπούλου, Bella Easton, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ekkehart Keintzel, Boris Lafargue, Νίνα Λασηθιωτάκη, Clay Smith, Maaike Stutterheim, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Versaweis.