Τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936, παραστρατιωτικοί οπαδοί του Φράνκο εκτέλεσαν τον Federico García Lorca, κλείνοντας τον σύντομο κύκλο ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας. Ο ίδιος άλλωστε είχε δηλώσει: «Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης». Ο τραγικός και πρόωρος θάνατός του δεν τον παρέδωσε στη λήθη. Το τεράστιο έργο του (ποιήματα και θεατρικά) ζει. Ταξίδεψε έξω από τα σύνορα της χώρας του και δεν έπαψε ποτέ να διαβάζεται και να συγκινεί.

 

Στην έκθεση, 43 σύγχρονοι εικαστικοί «ερμηνεύουν» τη ζωή, το έργο και τον θάνατο του Federico García Lorca. Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και εικαστικός Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει: «Οκτώ δεκαετίες μετά την στυγερή δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (†1936) εμπνευσμένοι Έλληνες εικαστικοί σπεύδουν να αποτίσουν ευλαβικά φόρο τιμής στον πλέον σημαντικό Ισπανό δραματουργό, στον κορυφαίο και ασυμβίβαστο εχθρό του λογοτεχνικού κομφορμισμού του 20ου αιώνα.

 

Σαράντα τρία έργα ζωγραφικής και πλαστικής, επιχειρούν να ερμηνεύσουν και ταυτόχρονα να ανασυνθέσουν το όραμα του μεγάλου ερωτικού Ποιητή, την βαθιά του πίστη στην Επανάσταση των συναισθημάτων και στην Αλήθεια που μόνον αυτά μπορούν να βεβαιώσουν».

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ανδρούτσος Γιώργος, Αποστόλου Μάγδα, Αποστόλου Μαρία,  Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Γκινάκη Αναστασία, Δανάλης Νίκος, Δασκαλοπούλου Βούλα, Δήμος Τάσος, Διβάρη Εύα, Δραγάτση Λουκία, Δραγάτση Φρύνη, Δρίτσας Γιώργος, Δρογώση Τάνια, Ιωάννα Τ., Καράλη Αγγέλα, Κευγάς Μιχάλης, Κολοκυθάς Νίκος, Κολυβά Μαρία, Κοσμίδου Rose Σοφία, Κωνσταντίνου Πένυ, Λουκίδη Χριστίνα, Μαλτέζου Μαρίνα, Μαναβή Πένη, Μαυρολέων Κατερίνα, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Μπόμπορης Βαγγέλης, Νέζης Παναγιώτης, Οθωναίου Φωτεινή, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαδοπούλου Σοφία, Περδικάρης Νικόλας, Πετρανάκη Αλεξάνδρα, Ράπτη Νάντια, Ραχωβίτσα Νατάσσα, Σκαντζής Κωνσταντής, Σταύρου Σοφία, Σωτήρχος Στάθης, Τζάννε Νικολέττα, Τουλιάτου Κερασιά, Φεσσά Σύλβια, Φίλη Μαρία, Χρυσανθόπουλος Αριστείδης

 

Στα πλαίσια της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. ο Αντόνιο Αρμάνι και το Armani musical & theater center παρουσιάζουν μουσικοθεατρική performance με αποσπάσματα έργων του Federico García Lorca, μελοποιημένα τραγούδια σε στίχους Lorca και Ισπανόφωνα τραγούδια. Συνεργάζεται η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαρία Κατσιώνη.