Στους πίνακες του John Bicknell σε απαλό γκρι χρώμα, διερευνώνται η αμφιβολία, η αποτυχία, και ο παράδεισος, μέσα από παράλογες ενέργειες και στιγμές, προσωπικού ή συλλογικού πολιτικού δράματος. Οι αφηγήσεις των έργων προέρχονται από ιδωμένα σενάρια, πολιτιστικά αρχέτυπα, ιστορίες από τις ειδήσεις και φωτογραφίες από συγκρούσεις. Κάθε ιστορία είναι μια αντανάκλαση της ανθρώπινης τρέλας, τραγωδίας και θνητότητας. Η βαρύτητα και η αμφιβολία ανυψώνονται μέσα από το σκοτεινό χιούμορ, δείχνοντας τον δρόμο προς την λύτρωση μέσα από την αποτυχία και την ανθεκτικότητα.

Η απουσία χρώματος δίνει έμφαση στη γραμμική εικόνα. Η εικόνα εξυπηρετεί τη ζωγραφική, αντί η ζωγραφική να εξυπηρετεί την εικόνα. Κάθε απλή εικόνα αποκτά τη δική της ζωή και λογική. Οι εικόνες αναδύονται μέσα από μια σκαμμένη επιφάνεια πυκνά επεξεργασμένη μέσα στο χρόνο, που αναιρεί τη φαινομενική απλότητα και ευκολία της γραμμικής εικόνας. Αυτή η αμοιβαιότητα πυκνότητας και ελαφρότητας, βάθους και επιφάνειας, δημιουργεί μια ένταση που αντικατοπτρίζει τις ανθρώπινες αντιφάσεις και τις συγκρούσεις.

 

Ο John Bicknell που γεννήθηκε στο Surrey της Αγγλίας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο West Surrey School of Art and Design, στο East London University και  στο Slade School of Fine Art, University College London, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο Slade και η υποτροφία Boise στην Ιταλία. Έχει εκθέσει ευρέως στην Ευρώπη και έλαβε βραβεία όπως το Henry Moore Foundation Fellowship, το South Bank Prize στο Λονδίνο και το βραβείο John Moores στο Λίβερπουλ.