Ο χώρος τέχνης Fo Kia Nou 24/7 ξεκινά για τρίτη χρονιά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζοντας μία διπλή εικαστική έκθεση.

 

Η εγκατάσταση της Ρωξάνης Γιάννου επικεντρώνεται στην έννοια του μαγικού αντικειμένου ως μια μάλλον μάταιη απόπειρα του ανθρώπου να κατακτήσει την τύχη του, να επιβληθεί στην μοίρα του και να ορίσει το πεπρωμένο του. Τα φυλαχτά που την αποτελούν μιλούν για την επιθυμία του ανθρώπου να δαμάσει αυτό που δεν πιάνεται, το άπειρο και απρόβλεπτο της ύπαρξής του, μιλούν για το θάνατο και την επιθυμία για καλύτερες μέρες, για την φευγαλέα στιγμή τύχης ή ατυχίας που μπορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου να αλλάξει τη ζωή του ατόμου. Η εγκατάσταση μας καλεί να αναλογιστούμε το δικό μας ρόλο στην τύχη και στην μοίρα, τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες και τις μεθόδους με τις οποίες δρομολογούμε και επεξεργαζόμαστε επιλογές και αποφάσεις που μας καθορίζουν. Ένας προβληματισμός για το το πεπρωμένο, το γραφτό, το κισμέτ, το κάρμα και τη θεϊκή παρέμβαση.

 

Ο Μάριος Τριχάς δημιουργεί εικόνες, επηρεασμένος από τα ταξίδια του και τη μελέτη της κουλτούρας διαφόρων πολιτισμών. Αναζητά εκείνα τα σύμβολα που τελικά έχουν κάτι κοινό ανεξάρτητα από χώρα, ήπειρο, θρησκεία, που είναι αρχαία και σύγχρονα, ζωντανά κι αιώνια. Τα πρόσωπα που ενσαρκώνονται στους πίνακές του άλλοτε ηρωικά κι άλλοτε σκοτεινά, ενίοτε συνυπάρχουν ή αντιπαλεύουν τα έντονα διακοσμητικά στοιχεία που παίρνουν την μορφή ενός οργανικού κόσμου γεμάτου δύναμη και μυστικισμό, μιας φύσης απόκοσμης, δισυπόστατης και άπειρης συνθέτοντας την εικονογράφηση ενός φανταστικού βιβλίου που μιλά για ιστορίες και μύθους, το υπαρκτό και το φανταστικό, που μέσα από τις σελίδες του οι ζωές και η μοίρα των απλών ανθρώπων συναντούν και γίνονται ένα με το ιερό.