Το ART/ European Animation Center, με την υποστήριξη του Ρομάντσο, διοργανώνει τον 1ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ANIMATION (1st ANIMATION MARATHON) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

 

Στα πλασία του 1ου Μαραθωνίου διοργανώνεται η εικαστική έκθεση EXPERIMENTAL. Επιλεγμένα εικαστικά έργα του Μιχάλη Αρφαρά που προέκυψαν από τον συνεχή πειραματισμό του δημιουργού πάνω στο φιλμ, στο πλαίσιο δημιουργίας των ταινιών animation.

 

Και η παρουσίαση του project PERIAPSIS, η πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art - εικαστική έκθεση, υπό την αιγίδα του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Animation Marathon 2015. Βασισμένο στο Concept - σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, οι καλλιτέχνες του project δημιουργούν μέσα από ένα φανταστικό πρίσμα μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με την κατάσταση στην οποία ζούμε. Είναι το οπτικό brainstorming ιδεών και εικόνων με μια ενιαία μορφοπλαστική γραμμή. 

 

Ο 1ος Μαραθώνιος Animation επιχειρεί να γίνει ένα βήμα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σχετίζονται με τα κινούμενα σχέδια και τις οπτικοακουστικές τέχνες γενικότερα, και οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, διερευνούν και διευρύνουν τα όρια τόσο στον χώρο του animation όσο και στις ποικίλες μορφές των εικαστικών τεχνών. Η χρήση των νέων μέσων διευκολύνει τις εκφραστικές δυνατότητες των καλλιτεχνών, ωστόσο το βασικό πεδίο άσκησης των πάσης φύσεως αισθητικών αναζητήσεων, παραμένει η ζωγραφική τέχνη. Από τις παραδοσιακές τεχνικές του 2d animation, έως τις πειραματικές–εικονοκλαστικές απόπειρες των μεικτών τεχνικών και τις ψηφιακές εκδοχές του σήμερα, το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν παρουσιάζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα είτε ως κινούμενες είτε ως στατικές εικόνες.