Σήκωσέ το

Facebook Twitter
0

Το να σου πέσει μια φορά ούτε που το προσέχεις. Το να σου πέσει και μια δεύτερη, άντε το θεωρείς τυχαίο. Την τρίτη το ψιλοσκέφτεσαι, αλλά και πάλι δεν το θεωρείς σοβαρό και το ξεπερνάς εύκολα. Μετά τη δέκατη φορά όμως τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πολύ. Τα νεύρα σου έχουν γίνει κορδέλες, αρχίζεις να χτυπιέσαι, η δικιά σου μάταια προσπαθεί να σε ηρεμίσει –αν είναι τύπος που μπορεί να δείξει κατανόηση– και γενικά επικρατεί μια έκρυθμη κατάσταση.

Τα προβλήματα αρχίζουν ακριβώς τη στιγμή που συνειδητοποιείς, ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και πρέπει ν’ αρχίσεις το ψάξιμο. Όσο νομίζεις ότι μπορείς να την παλέψεις μόνος σου λες ένα «Δε βαριέσαι, σε λίγο θα τα καταφέρω» και οπλίζεσαι με αυτοπεποίθηση. Μόλις όμως δεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ότι από ‘κει που σηκώνεται και μ’ ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη λες «ουφ, επιτέλους!» να ‘σου ένα «πλουπ» και πέφτει, τότε πια τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, είσαι έτοιμος να πέσεις σε τριπλή κατάθλιψη και να κλειστείς και σε μοναστήρι.

Το κακό είναι πως –κακά τα ψέματα– από τότε που το δοκίμασες και πρωτομπήκες δε λες να ξεκολλήσεις. Μπορεί να περάσουν και ώρες έχοντας αφήσει στην πάντα φίλους, διαβάσματα και βόλτες. Φτάνει φυσικά κι αυτό να είναι συνέχεια στη θέση του, να δείχνει χαρακτήρα και να μην σε προδίδει, ιδιαίτερα εκεί που απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και αποφασιστικές κινήσεις. Άμα σου πέσει την ώρα που είσαι έτοιμος να ολοκληρώσεις, άστα.

Τι να σου κάνει όμως κι αυτό, δες το σαν ένα εργαλείο, επηρεάζεται από χίλια δυο πράγματα κι άμα δεν είσαι ειδικός, τι να σου κάνουν οι γνώσεις του σχολείου ή αυτά που άρπαξες σκόρπια από τις συζητήσεις με τους γνωστούς, δε φτάνουν ούτε για «ζήτω», μπαίνεις σ’ ένα σκοτεινό τούνελ άγχους, εξόδων και αναμονής. Φυσικά, σ’ αυτή την περίπτωση τα έξοδα είναι το λιγότερο, εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεθεί η αιτία κι αυτό είναι που σε σκοτώνει, η αγωνία μέχρι να βρεθεί τι φταίει.

Η αναζήτηση ειδικού που να του έχεις εμπιστοσύνη και να μη σε δουλέψει είναι κι αυτό ένα θέμα. Έχει βρωμίσει η πιάτσα από ειδικούς βλέπεις στις μέρες μας. Η ανάπτυξη κι οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς δημιουργούν αντίστοιχες ανάγκες από εξειδικευμένες γνώσεις, αφού και τα προβλήματα –ειδικά όσα σχετίζονται μ’ αυτό– καθημερινά αυξάνονται και πληθύνονται. Εδώ κοτζάμ σχέσεις πολύχρονες και δυνατές επηρεάζονται, αυτό το τόσο δα πραγματάκι δεν θα επηρεαστεί. Οι εταιρίες από την άλλη, που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και την αναγκαία γνώση, πόσο μπορούν να σε διευκολύνουν απ’ το τηλέφωνο; Τρίχες.

Ο εξειδικευμένος τεχνικός είναι επομένως για σένα λύση μονόδρομος. Σ’ αυτόν πρέπει να καταφύγεις. Να έρθει στο σπίτι σου και να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια γιατί σου πέφτει. Το πιθανότερο είναι ότι κάπου γίνεται βραχυκύκλωμα –μου έχει συμβεί και μένα– και τότε θα σου υποδείξει τι πρέπει να γίνει για να έχεις συνεχή σύνδεση με το internet και να μην σου ξαναπέσει ποτέ.

Όλα έχουν την εξήγησή τους, αλλά μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ