Αντέγραψαν ουρανοξύστες της Ζάχα Χαντίντ στην Κίνα!

Αντέγραψαν ουρανοξύστες της Ζάχα Χαντίντ στην Κίνα! Facebook Twitter
Το πρωτότυπο πρότζεκτ της Zaha Hadid στο Πεκίνο...
5

Κτίριο του Πεκίνου που σχεδιάστηκε από τη διάσημη Βρετανο-Ιρακινή αρχιτέκτονα Zaha Hadid αντιγράφηκε στο Chongqing. Τώρα τα δυο πρότζεκτ βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για το ποιο θα ολοκληρωθεί πρώτο.

Τα σχέδια για το συγκρότημα Wangjing Soho της Hadid, το οποίο αποτελείται από τρία κτίρια σε σχήμα βότσαλου ύψους έως 200 μέτρων, παρουσιάστηκαν τον Αύγουστο του 2011. H κατασκευή τους έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Αντέγραψαν ουρανοξύστες της Ζάχα Χαντίντ στην Κίνα! Facebook Twitter
... και το αντίγραφό του στο Chongqing

Εντωμεταξύ, στη νοτιοδυτική κινεζική πόλη του Chongqing, ένα πρότζεκτ με το όνομα Meiquan 22nd Century είναι επίσης υπό κατασκευή, φαίνεται σαν πειρατικό αντίγραφο του σχεδίου της Hadid και μάλιστα ανεγείρεται γρηγορότερα από το πρωτότυπο. Ο δε υπεύθυνος ανάπτυξής του αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία και έχει δηλώσει στο blog του: «Ποτέ δεν είχα σκοπό να αντιγράψω, μόνο να ξεπεράσω!»

Σχετικά με τις νομικές προεκτάσεις της υπόθεσης, η κινεζική πνευματική ιδιοκτησία ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος που να διασφαλίζει πνευματικά δικαιώματα στην αρχιτεκτονική.

[via] (το ειδαμε απο τηνcalypso larah)

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Δυστυχώς το copy-paste στην αρχιτεκτονική κατέληξε να είναι μόδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επί τούτου οργανώνεται τα προηγούμενα δύο χρόνια ένα workshop στο TU Delft, από τον Winy Maas των MVRDV που ουσιαστικά "ακονίζει" τα μυαλά των φοιτητών ενάντια στην τακτική αυτή, μέσω αυτής. Δείτε αυτό:http://www.thewhyfactory.com/?page=project&project=55&type=activeκαι κάποια βίντεο από τους φοιτητές του πρώτου workshop:http://www.youtube.com/watch?v=fkZzdeDN2Jchttp://www.youtube.com/watch?v=-AZFrSRUPu4
Η αρχιτεκτονικη δεν χρειαζεται προστασια για πνευματικα δικαιωματα καθως αφορα παντα συγκεκριμενο τοπο και χρονο.Τα συγκεκριμενα project της Zaha μοιαζουν με τεραστια μπουκαλια αρωματων που πεσαν απο τον ουρανο. ΔΕΝ ειναι αρχιτεκτονικη, ειναι κατι αλλο. Και το αστειο ειναι πως το αντιγραφο μοιαζει να ειναι καλυτερα ενταγμενο στον αστικο ιστο απο το πρωτοτυπο!Σε αυτη την ειδηση συνοψιζεται πολυ καλα η αχαρη πλευρα της παγκοσμιοποιησης. Το φτηνο κακεκτυπο ειναι το απογειο του φασισμου της εικονας.
δεν θα την έλεγες και πολύ νοτιοδυτική τη Chongqing. Νότια, κεντρική και main dystopia land, όπότε ένα κτίριο βότσαλο το μόνο που θα κάνει είναι μερικά περαστικά κυματάκια στην απέραντη λίμνη της κινέζικης δυστοπίας (διάβαζε ασχήμειας)
"η κινεζική πνευματική ιδιοκτησία ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος που να διασφαλίζει πνευματικά δικαιώματα στην αρχιτεκτονική"...Ενώ για όλα τα υπόλοιπα, διασφαλίζονται...