Ο μεγάλος Καρέμ έλεγε πως η πρώτη μπουκιά του πρώτου πιάτου ορίζει όλο το γεύμα και πρέπει να είναι εντυπωσιακή και να ευφραίνει αυτόν που το δοκιμάζει. Το ίδιο έχει πει και ο Τσέζαρε Παβέζε για εκείνη την "πρώτη γραμμή του αφηγήματος στην οποία συγκεφαλαιώνονται όλα όσα θ'ακολουθήσουν". Για τα μπλογκ πάλι και δη τα γαστρονομικά, κανείς δεν έχει πει κάτι σχετικό οπότε δεν ξέρω αν πρέπει ν'αρχίσω από τα γαστρονομικά ή τα πολιτικά. Ας αρχίσω από τα καλλιτεχνικά για σιγουριά.


•    Η γενική δοκιμή του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου "ΜΕΣΑ" δημιούργησε αρκετές συζητήσεις γιαυτούς που την παρακολούθησαν, οι περισσότεροι έγραψαν ήδη στα μπλογκ τους και βέβαια εδώ, στο σάιτ της LIFO γράφτηκαν αρκετά. Ξεχώρισα το ποστ από το μπλογκ του Ξενοφώντα Ελευθεριάδη όχι γιατί ο Ξενοφών είναι φίλος και συνάδελφος αλλά επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς η τέχνη καταφέρνει να διαπερνά ένα εκπαιδευμένο και ελαφρώς κυνικό μάτι των ανθρώπων της επικοινωνίας οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο και τις εικόνες του εντελώς διαφορετικά. "ΜΕΣΑ από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου".
•    Μια από τις στυγνότερες, ίσως η στυγνότερη δικτατορία του πλανήτη, συνεχίζει να προκαλεί και καλά κάνει  αφού η Δύση τελικά πιέζει μόνο τους φτωχοδιάβολους του πλανήτη στο να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρομαι στην Κίνα και την σύλληψη και εξαφάνιση του μεγάλου Κινέζου καλλιτέχνη Ai Wei Wei. Σκέφτομαι πως αν το κινεζικό καθεστώς προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες σε βάρος επωνύμων Κινέζων μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος της καταπίεσης που υφίστανται οι απλοί πολίτες. Το Guggenheim Museum μαζί με την Tate Modern και άλλοι πολιτιστικοί φορείς ξεκίνησαν εκστρατεία για την απελευθέρωση του καλλιτέχνη. Υπογράφουμε εδώ.
•    Προφανώς κι ακούσατε ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, παραλίγο το δημόσιο να κατεβάσει τα ρολλά γιατί οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα ενέκριναν τις κρατικές δαπάνες αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε μεγάλες περικοπές. Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα που διακρίνει εξουσίες και επιτρέπει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο της εξουσίας, είναι αξιοθαύμαστο. Το "government shut down" όπως λέγεται, τελικώς απετράπη. Όμως, τί πραγματικά συνέβη και τί σημαίνουν όλα αυτά. Δείτε αυτό το βίντεο που κρατάει μόλις τρία λεπτά και θα είστε πλήρως ενημερωμένοι! "The looming government shut down".
•    Σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας, σκίστε τα πτυχία σας! Σας έβαλε τα γυαλιά ένας πιτσιρικάς που κατεβαίνει υποψήφιος στο συμβούλιο του σχολείου του και βρήκε τον καταλληλότερο τρόπο να κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του και μάλιστα μέσω twitter. Να τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Την ξεκαρδιστική ιστορία με την αιγυπτιακή και άκρως επικίνδυνη κόμπρα που εξαφανίστηκε από τον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ λίγο πολύ την ξέρουμε. Τη χαρακτηρίζω ξεκαρδιστική αφενός γιατί δεν υπήρξε κάποιο θύμα, αφετέρου γιατί κάποιος πολύ έξυπνος τύπος, έστησε ένα account στο twitter παριστάνοντας τη χαμένη κόμπρα η οποία υποτίθεται ότι τουίταρε από τους δρόμους της Νέας Υόρκης την εβδομάδα που η κόμπρα δεν είχε βρεθεί. Η Bronx Zoo's Cobra έχει 241.469 followers τους οποίους απέκτησε εντός ωρών και τα τουίτς της ήταν ξεκαρδιστικά το διάστημα που η αληθινή κόμπρα δεν είχε βρεθεί. Τί έκανε λοιπόν ο πιτσιρικάς που ήθελε να κερδίσει τις εκλογές; Της ζήτησε να τον υιοθετήσει και να κάνει ένα-δυο τουίτ με τα οποία θα ενθαρρύνει τους "ψηφοφόρους" να τον ψηφίσουν στις σχολικές εκλογές! Ωραίος και εκφράζω για λογαριασμό όλου του συναφιού τα σέβη μου σ'εκείνον και στην υπέροχη κόμπρα του Μπρονξ που αποδείχτηκε και καλόκαρδη εκτός από φοβερά χιουμορίστρια! Διαβάστε την ιστορία εδώ.
•    Ωραία η φωτογραφία που συνοδεύει αυτό το ποστ, ε; Όχι απλώς ωραία, είναι breathtaking που λέμε και στο χωριό μου. Είναι μια από τις εκατοντάδες φωτογραφίες του μεγαλύτερου εκδοτικού γεγονότος των τελευταίων ετών. Τη saga του Modernist Cuisine την παρακολουθώ κι εγώ όπως και χιλιάδες αλλοι, με τη γλώσσα έξω, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι κάνει trigger (ανακινεί δηλαδή) όλα τα υπαρξιακά μου ζητήματα που σχετίζονται με τη γαστρονομία, την ευφυία, τον ατομικό πλούτο και την ελευθερία που σου δίνει, τον τρόπο που επικοινωνείς κάποια πράγματα, λίγο-πολύ όλη μου την ύπαρξη, δηλαδή. Ο πρώτος chief technology officer στην ιστορία της Microsoft ο dr. Nathan Myhrvold, ο οποίος στα νειάτα του  συμμετείχε στις έρευνες στο εργαστήριο του Stephen Hawking  στο Cambridge αφού μετακόμισε στη διεύθυνση του γαστρονομικού οδηγού Zagat γύρισε τον κόσμο, δοκίμασε γεύσεις, επισκέφτηκε εστιατόρια, εκπαιδεύτηκε σε πολλά είδη κουζίνας και αποφάσισε να εκδόσει το απόλυτο μαγειρικό βιβλίο σύγχρονης κουζίνας, τετράτομο που καλύπτει κάθε πτυχή και ανάγκη: από αυτή του απόλυτα αρχάριου μέχρι του επαγγελματία που θέλει να εντρυφήσει στη μοριακή γαστρονομία. Οι κοινοί θνητοί θ'αρχίσουμε να το παίρνουμε στα χέρια μας από τις 14 Απριλίου και μετά. Απολαύστε το μεγάλο έργο ενός ικανότατου ανθρώπου που έκανε την τιμή στην κουζίνα, ν'ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί της. Respect.  "Modernist Cuisine. The Art and Science of Cooking".