Ασυμμετρίες

Facebook Twitter
0

 

Έτσι είναι. Αυτά που συνέβησαν κάθε προηγούμενο καλοκαίρι, τ'αντιλαμβάνεσαι κάθε επόμενο χειμώνα στην κουζίνα σου. Ούτε μαρμελάδες, ούτε αμπελόφυλλα, ούτε στοκ από ημιτελές πέστο βασιλικού στην κατάψυξη, τέλος πάντων, τίποτε απ' όλα αυτά που επιστρατεύεις για να διασώσεις τη γευστική σου αξιοπρέπεια, όταν γυρίζεις σπίτι σχεδον νύχτα. Κοιτώ σκεφτικός το πολύ ωραίο κομμάτι φρέσκου σολομού. Αν είχα λίγο πέστο θα τύλιγα μ'αυτό σε μια λεπτή κρούστα το ζωντανό και θα το έψηνα απλώς στο γκριλ, όμως όχι.

Το έχω καταβρέξει με λίγο μπέρμπον και το τρίβω μ'ενα μείγμα από μαύρη ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού. Το τρίβω με υπομονή και επιμέλεια. Κάθε φορά που καταπιάνομαι με τις μαρινάδες τις οποίες λατρεύω γιατί τις θεωρώ το "μυστικό" της νοστιμιάς, σκέφτομαι την ασυμμετρία. Με καταλαμβάνει η ανησυχία μήπως η προσπάθεια που καταβάλλω, είναι ασύμμετρη προς την τελική αξία του πιάτου σε σχέση με τη συγκυρία που θα καταναλωθεί. Ελα μωρέ, τώρα. Ποιος θα το φάει; Εγώ θα το φάω, όταν γυρίσω σπίτι ξεχαρβαλωμένος και ξενηστικωμένος. Συχνά σκέφτομαι την ασυμμετρία. Επανέρχεται στη σκέψη μου με διάφορες μορφές και εκφράζεται με διάφορους τρόπους: η τελεία που αναρωτιέμαι πότε κάθε φορά πρέπει να μπει, η υπομονή που δεν ξέρω πότε πρέπει να σταματήσει να εκδηλώνεται, η προσπάθεια που αν δεν την προσέξεις, εύκολα μεταμορφώνεται σε έμμονη ιδέα... Ο προσδιορισμός της σχέσης επένδυσης-οφέλους, θα έπρεπε να ήταν πιο προφανης ιδιαίτερα αφού συχνά φαίνεται πως όλα γυρίζουν και πλέκονται γύρω από αυτή τη σχέση.

Δεν χρειάζεται, ίσως, να πω πως πριν από δέκα χρόνια η σκέψη ότι καταβάλλω διπλάσια προσπάθεια από την τελική αξία αυτού που θα πάρω δεν με απασχολούσε καθόλου, σε βαθμό που να έχω, πλέον, καταληξει πως η ασυμμετρία είναι ένδειξη πρώτης νεότητας. Θα ίσχυε στα σίγουρα αν η έλλειψή της και η απόλυτη συμμετρία ήταν συνώνυμες της ωριμότητας αλλά αυτό δεν μπορεί να το ισχυριστεί ούτε ο πιο... ασύμμετρος άνθρωπος του κόσμου. Κάτι φορές μου λείπει ο παλιός, εξωφρενικός και...ασύμμετρος ευατός μου και χαίρομαι όταν ξαναβρισκόμαστε. Έστω και στο πάγκο της κουζίνας...


Ψητός σολομός με μαριναρισμένες ντομάτες και μελιτζάνα


Μου αρέσει πολύ αυτό το πιάτο γιατί ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα και με ελάχιστα μαγειρικά σκεύη και φυσικά είναι πολύ νόστιμο με ελάχιστα υλικά. Η τελετουργία του μαριναρίσματος του σολομού, είναι δική μου εμμονή και δεν χρειάζεται. Μ'αυτή ξεγελάω τον εαυτό μου ότι ασκώ λίγο πιο υψηλή μαγειρική και τον φροντίζω λίγο περισσότερο. Την καταγράφω ωστόσο. Υπάρχουν πολλές μαρινάδες για σολομό και μ'αυτή, με μια μικρή προσθήκη, "ψήνεται" κι όλας. Ξεπλένω το ψάρι με μπέρμπον και στη συνέχεια ανακατεύω 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη μαζί με μια κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού και το τρίβω μ'αυτό προσεκτικά ώστε να το καλύψει παντού. Αλάτι δεν βάζω γιατί τουλάχιστον εγώ δεν αλατίζω ποτέ τα φαγητά και δη τα ψάρια. Μόλις τελειώσω το... μασάζ, το τυλίγω καλά και σφιχτά σε μεμβράνη κουζίνας και το βάζω στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το μαγειρέψω.  Αυτά για τη μαρινάδα.  Για τη συνταγή θα χρειαστούμε



2-3 μικρές ντομάτες κομμένες στα οκτώ

1 μικρή μελιτζάνα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους των 2cm

2 μεγάλα φιλέτα φρέσκου σολομού.

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλικές βαλσαμικό ξύδι.

1 κουταλάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο, φρέσκο ει δυνατόν

1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

αλάτι-πιπέρι.

Σ'ενα μπωλ, ανακατεύουμε τις τεμαχισμένες ντομάτες με το μισό φλυτζάνι λάδι, το βασιλικό, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στον πάγκο για μισή ωρα. Στη συνέχεια και μαζί με τα υγρά τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με ζεστό γκριλ και τις ψήνουμε, μέσα στο καλα κλεισμένο αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις στραγγίζουμε από τα υγρά τα οποία τα κρατάμε χωριστά από τις ψημμένες ντομάτες.

Αλείφουμε τα κομμάτια μελιτζάνας με λάδι και αλατοπιπερώνουμε, αν θέλουμε. Τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά αλλά με προσοχή γιατί η μελιτζάνα στεγνώνει εύκολα. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις ανακατεύουμε με τις ψημμένες ντομάτες.

Σ'ενα αβαθές ταψί, το οποίο το έχουμε στρώσει με baking paper, τοποθετούμε το σολομό τον οποίο αλείφουμε ελαφρά και με το πινέλο με λίγο λάδι. Τον ψήνουμε για 2-3 λεπτά μόλις σε κάθε του πλευρά.

Σερβίρουμε στο πιάτο το μείγμα των ψημμένων λαχανικών, ξαπλώνουμε πάνω σ'αυτό το ψάρι και περιχύνουμε με τα υγρά από το ψήσιμο της ντομάτας. Έτοιμο!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ