ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η Google εξοργίζει τους food-bloggers

Facebook Twitter
0

 

Η αλήθεια είναι ότι η πληροφορία έφτασε σε μένα από την πόρτα του γραφείου μου, καθώς ενημερωνόμουν για τα τελευταία νέα που αφορούν στην ψηφιακή επικοινωνία και όχι από την ίδια την ενασχόλησή μου με τη  μαγειρική. Άλλως τε, το έχω γράψει πολλές φορές ότι η σχέση μου μαζί της δεν είναι πορνογραφική για να "παίρνω απλώς μάτι" διαβάζοντας συνταγές αλλά έχουμε καταφέρει να διατηρούμε οι δυο μας μια πολύ έντονη ερωτική ζωή για παραπάνω από είκοσι χρόνια τώρα.

Ανοίξτε τη σελίδα του google και γράψτε τον τίτλο μιας συνταγής, ας πούμε moussaka και αγνοείστε τα αποτελέσματα στην κεντρική σελίδα της αναζήτησης μόνο στρέψτε το βλέμμα σας αριστερά στο "μενού" επιλογών. Ναι! Πλέον, εκτός από φωτογραφίες, βίντεο, ειδήσεις, η Google σου δίνει  τη δυνατότητα ν'αναζητήσεις και συνταγές!

Την πρόθεσή της αυτή, η Google την είχε ανακοινώσει εδώ και κάμποσο καιρό και ήταν λογικό αν αναλογιστούμε ότι με ένα δισεκατομμύριο αναζητήσεις το μήνα (καλά διαβάσατε) συνταγών, αναδεικνύεται το νούμερο ένα συνταγολόγιο, παγκοσμίως. Όμως, επειδή οι συνταγές είναι κι αυτές κώδικας από μόνες τους, δεν είναι τόσο αυτονόητη η παραμετροποίησή τους ώστε να εισαχθούν σε βάση δεδομένων και έτσι η Google δεν τα πήγε καθόλου καλά με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι food bloggers όταν διαπίστωσαν πως είχαν, στην κυριολεξία, αποκλειστεί από τα αποτελέσματα της αναζήτησης!

Τί έχει συμβεί;

Οι προγραμματιστές της google θεώρησαν σκόπιμο να εισάγουν στον κώδικα αναζήτησης παραμέτρους όπως "αριθμός θερμίδων" και "απαιτούμενος χρόνος παρασκευής", πληροφορίες που σχεδόν καμία συνταγή που αναρτάται σε food  blog δεν περιλαμβάνει με αποτέλεσμα, στις πρώτες θέσεις της αναζήτησης να εμφανίζονται τα μεγάλα site είτε των food channels ή των εταιρειών τροφίμων που στις συνταγές τους περιλαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες. Κατά τη γνώμη μου, το ότι αποκλείονται οι food bloggers είναι το  λιγότερο (αν και δεν το θεωρώ μικρό το κακό). Το σοβαρότερο ειναι ότι τα σπουδαιότερα φαγητά σε όλες τις κουζίνες, όλου του κόσμου, απαιτούν ώρες παρασκευής και συχνά προετοιμασίας, όπως για παράδειγμα μαρινάρισμα. Αν δούμε το μενού της αναζήτησης του google δεν υπάρχει η επιλογή για συνταγή που να απαιτεί παραπάνω από 60 λεπτά! Όσον αφορά αυτό για τις θερμίδες θα το αφήσω ασχολίαστο. Ο κώδικας προγραμματισμού, δεν είναι ποτέ ουδέτερος. Από μονος του είναι ένας φορέας ηθικής και πολιτικής αλλά αυτό είναι ένα θέμα για μια άλλη συζήτηση...

Τη λογική του google την έχω σαρκάσει πολλακις, το θεωρώ εξαιρετικά δυνατό εργαλείο όταν γνωρίζεις το αντικείμενο για το οποίο αναζητάς πληροφορίες ώστε να είσαι σε θέση να αποτιμήσεις τ'αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής. Επίσης, διαβάζω food blogs όχι για τη συνταγή αλλά για να οσφραίνομαι την ατμόσφαιρα της κουζίνας του blogger. Θέλω να πω ότι δικαιολογημένη η οργή αλλά ίσως θα πρέπει οι food  bloggers να το φιλοσοφούμε περισσότερο. Βέβαια, εγώ τυχαίνει να έχω τον φίλο μου τον Δημήτρη Φλώρο που ασχολείται πολύ σοβαρά με το SEO (δηλαδή το Search Engine Optimization) αλλά αυτη την πολυτέλεια δεν την έχει κανείς food blogger.

Η google έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και ισχυρίζεται ότι θα προσπαθήσει να το διορθώσει ωστόσο, τουλάχιστον εγώ, έχω τη στερεοτυπική εικόνα του tech-geek που κάθεται στον υπολογιστή του μπροστά πίνοντας coca-cola και τρώγοντας σκουπίδια (μην μου παραπονεθείτε οι 2-3 tech-γκουρμέδες, ξέρω ότι υπάρχετε). Το παιδάκι που τρώει σκουπίδια,  το genius που γράφει τους κώδικες της google δηλαδή όσο και να προσπαθήσει, δεν είναι σε θέση να καταλάβει αυτό που συνιστά τη ραχοκοκκαλιά της μαγειρικής. Είναι η ίδια μ'αυτή που στηρίζει τους μεγάλους έρωτες και λέγεται χρόνος. Χρόνος που διαρκεί περισσότερο από τα 60' λεπτά της βάσης δεδομένων της google.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ