Experts καριέρας: Μια σίγουρη δουλειά στο ελληνικό άνεργο σύμπαν

Facebook Twitter
0

Το να φιλοσοφείς πάνω σε κάτι που ελάχιστα γνωρίζεις ήταν ανέκαθεν επιστήμη που «χωράει» πολλούς.

Ειδικά σήμερα και ειδικά, αν αυτό το «κάτι» είναι η ανεργία (και το πώς θα βρεις δουλειά), η πιθανότητα του να πέσεις πάνω σ’ έναν expert «καργέρας», είναι ευθέως ανάλογη με το να πέσεις μούρη με μούρη με τον διαχειριστή σου.

Ο expert είναι συνήθως ο προϊστάμενος / συνάδελφος που δεν θα ήθελες ποτέ να κάθεται στο διπλανό από το δικό σου γραφείο / γκισέ / πόστο.

Είναι εκείνος που έχει άποψη γι’ αυτό που κάνεις, ενώ δεν έχει ιδέα πώς γίνεται, αυτός που φωνάζει για περισσότερη δουλειά, ενώ σ’ αυτήν προσέρχεται για να φάει / πει κανά αστείο περάσει την ώρα του (αφού πρώτα σε αξιολογήσει) και πάει στο καλό, είναι ο ίδιος που θα σε πείσει ότι «σκοτωνόταν» στη δουλειά όλη μέρα, ενώ απλώς σε κοίταγε...

Προχθές, με μία τέτοια expert (και μάλιστα αρθρογράφο!), συμπέσαμε σε φιλική παρέα, αδύνατον να μην την προσέξεις. Χειρονομούσε με τέτοια ένταση και είχε βάλει τόσο πάθος και τόση οκτάβα στη φωνή, που λίγο ήθελε να προσηλυτιστούμε. Να πειστούμε όλοι μαζί για τις «νέες ευκαιρίες» (που γεννά η κρίση βεβαίως – βεβαίως...), για τη διαφημιστική ανάκαμψη (που, να τη, έρχεται!) που «προσπάθεια θέλει και υπομονή, πάμε όλοι μαζί» (για μια Ελλάδα νέα, οχι αυτό δεν το ‘πε, αλλά κοντά ήταν).

Και το ‘χε ξεκινήσει τι ωραία, σκεφτόμασταν με τα πλαστικά ποτούλια μας στα χέρια:  ότι σήμερα είναι τόσο ζόρικα τα πράγματα που 1 εργαζόμενος αντιστοιχεί σε 3 (σωστό), που, κοινώς, 1 βγάζει τη δουλειά τριών με την αμοιβή του ανειδίκευτου (ολόσωστο) και που όταν σε καλούν για «προαγωγή» (ναι, το είπε), είναι η ώρα να δείξεις τι αξίζεις (ένα φρύδι σηκωμένο, δύο, τρία, δέκα!) και όταν σου αναθέτουν κάτι το οποίο δεν γνωρίζεις ή είναι μακριά από το αντικείμενο σου, πρέπει να ξεκαθαρίζεις ότι αυτό ΔΕΝ είναι η δουλειά σου και να επιστρέφεις ήρεμα στο πόστο και τη βάρδια σου ή να διαπραγματεύεσαι το «επιπλέον» της αμοιβής σου σταθερά, κατηγορηματικά και ζητώντας συμβόλαιο, κάποια γραπτή συμφωνία, «για ονομα του Θεού, επιτέλους, δεν είμαστε στην Ουγκάντα, έχω γράψει άπειρες φορές γι’ αυτά τα πράγματα».

(Όλα τα παραπάνω, χωρίς τελεία, άνω τελεία έστω, απνευστί, χωρίς «ε...εε...ε» και με σπουδές HR μόνον).

Κάτι «χρακ, χρουκ» από τσαλακωμένα ποτηράκια ακούστηκαν, οι περίεργοι – μπας και φωτιστούμε – διαλύσαμε προς τις 4 γωνιές του φιλικού σπιτιού, σπιτιού ανθρώπου που είπε να γιορτάσει μαζί μας το ότι βρήκε δουλειά μετά από 2,5 χρόνια στην ανεργία, πιάσαμε κουβέντες που δεν θέλανε... εξειδίκευση, Grammys, Μενεγάκη, Miley Cyrus – Justin Bieber, τέτοια ανώδυνα.

Γιατί μέσα στο σπίτι του φίλου που γιόρταζε την «έξοδο» του στο φως που λέγεται «μισθός», όπου είχαν μαζευτεί καμιά 20αριά εργαζόμενοι – «πολυεργαλεία», με πτυχία, γλώσσες και προϋπηρεσίες, με προσωπικά «πάρε – δώσε» ο καθένας με την ανεργία, άλλος λίγο, άλλος πολύ, έγινε σαφές ότι δεν υπήρξε ούτε ένας με την υπομονή να εξηγήσει στην expert που μιλούσε για “dream jobs” (sic), ότι στις δουλειές, σήμερα, είτε είσαι είτε δεν είσαι.

Το να «είσαι» με τους όρους «σου» και να «διαπραγματεύεσαι», προφανώς είναι κάτι κερδισμένο (ασυζητητί με λαϊκούς αγώνες), αλλά εφαρμόζεται σε ιδανικές δουλειές, με ιδανικές συνθήκες που θέλουν productive minds (sic) και όχι «κουπί» 14ωρου. Και πολύ συγνώμη και απολύτως ειλικρινά, αυτές οι δουλειές είναι λίγες. 

Κατά τα λοιπά, όλοι νιώσαμε λίγο από την Ουγκάντα, αφού φοβηθήκαμε να εξηγήσουμε στην expert ότι το «ωράριο καταστήματος», δεν είναι όρος, είναι ιδέα.

Και ότι κρύβει πολλά περισσότερα πίσω από την ταμπέλα, ισχύει δε και στην παρούσα φάση, για τα περισσότερα ελληνικά μαγαζιά, είτε έχουν βιτρίνες είτε όχι.

Κοινώς, δεν υπάρχει ωράριο, δεν υπάρχει «δεν μπορώ» ή «δεν ξέρω», δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και το... «σταθερά και κατηγορηματικά», μεταφράζεται σε «όχι» και ισοδυναμεί με απόλυση.

Προσωπικά, ποτέ δεν εμπιστεύομουν τους experts, τους experts «καργέρας» ή τους καριερίστες experts.

(Μου ‘γινε μάθημα, όταν πριν από χρόνια ένας media expert, προϊστάμενος ρεπορτάζ media σε καθημερινή εφημερίδα με διαβεβαίωνε, έγραφε και υπέγραφε ρεπορτάζ ότι δεν θα κλείσει το Alter και δεν θα πάψει να εκπέμπει η ΕΡΤ).

Επίσης, προσωπικά, συμπαθώ απεριόριστα τους αισιόδοξους ανθρώπους, τους positive thinkers (sic), που "πούλα – πούλα" ένα παραμύθι στο τέλος το πιστεύουν κι αυτοί, κυρίως επειδή τα εγχειρίδια τους για καλή πρώτη εντύπωση σε job interview τους έχουν κάνει πλούσιους.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν "μπουκώνουν" το e-mail μου, με newsletters spam-οειδούς  συχνότητας, ενημερώνοντας με για τεχνικές διαπραγμάτευσης και σίγουρης προαγωγής, που – ενδεχομένως– δεν θα μου χρησιμεύσουν ποτέ.

Άλλωστε, όσο μπορεί κάποιος να κάνει τα στοιχειώδη (να δουλεύει 3 βάρδιες, να συνεννοείται σε απλά πασαλιμανιώτικα ελληνικά, χωρίς συμβόλαια και περιττολογίες και να βγάζει δουλειά για 3), θα μπορεί πάντα να συντηρεί τουλάχιστον 2 διευθυντές, που πληρώνονται τα τρίδιπλα, για να επιρρίπτουν ευθύνες ακόμη και σε τομείς που δεν αποτελούν αντικείμενο του, άρα θα έχει πάντα μία θέση στην διατροφική αλυσίδα. Σωστά;     

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ