Accra Minoa: Post rock από την Κατερίνη

Facebook Twitter
0

99 

Πήραν το όνομα τους από τον τόπο γέννησης του Γιάννη Ρίτσου, τη Μονεμβασιά, ενώ η μουσική τους έχει σαφείς επιρροές από τους Godspeed You! Black Emperor, Sigur Ros, Radiohead και τους Mogwai. Οι Accra Minoa στη δεκαετή πορεία τους έχουν να επιδείξουν δυναμική και έντονη παρουσία σε πολλά live και φεστιβάλ, με ένα κοινό που τους ακολουθεί φανατικά, ενώ τον Απρίλιο του 2008, κυκλοφόρησε το πρώτο τουs cinematic post rock EP με τον τίτλο “To create your favourite past”.

00

Post rock από την Κατερίνη; Ακούγεται εντυπωσιακό....

Στερεότυπα υπάρχουν παντού. Και έμπνευση υπάρχει παντού. Προφανώς και η δημιουργία μουσικής σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Κατερίνη, είναι περιορισμένη. Δεν δώσαμε όμως ποτέ ταμπέλα στη μουσική, ούτε αφήσαμε την πόλη μας να μας περιορίσει ή να μας ορίσει. 

Πήρατε το όνομά σας από την παλαιά ονομασία της Μονεμβασιάς (Άκρα Μινώα)  λόγω της καταγωγής του Γιάννη Ρίτσου από εκεί. Πως σας ήρθε αυτή η ιδέα και πως συνδυάζεται με τη μουσική σας;

Η αναφορά στην πατρίδα φέρει ζεστασιά, ασφάλεια, ηρεμία. Καθαρότητα. Κάπως έτσι αντιληφθήκαμε και την αναφορά του Ρίτσου στην Άκρα Μινώα. Ως τόπο ξεκούρασης, μακριά απ´ την καθημερινότητα και τη φθορά που μπορεί να φέρει. Αυτό είναι μουσική για μας. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ποίημα του Ρίτσου;

«Είναι ορισμένοι στίχοι -κάποτε ολόκληρα ποιήματα-

που μήτε εγώ δεν ξέρω τι σημαίνουν.

Αυτό που δεν ξέρω ακόμη με κρατάει.

Κι εσύ έχεις δίκιο να ρωτάς.

Μη με ρωτάς.

Δεν ξέρω σου λέω…»

999 

Το post rock ειναι ακόμα ζωντανό;

Χαρακτηρίζουμε τις ταμπέλες ως τεμπέλες. Υπάρχουν ακόμη αυτές οι σπουδαίες μπάντες στις οποίες έχει αποδοθεί η ταμπέλα της post. Και βγάζουν ακόμη όμορφη μουσική. Δεν βοηθά όμως ο  περιορισμός της ταμπέλας, η εξέλιξη είναι το ζητούμενο, η μουσική. 

Δέκα χρόνια ύπαρξης σαν συγκρότημα και μόνο μια EP κυκλοφορία. Γιατί;

Σπουδές, στρατιωτικές θητείες, μετακομίσεις, εργασία... κι όλα αυτά με το χειρότερο δυνατό timing...Το να είσαι ερασιτέχνης, όπως εμείς, έχει τα καλά του, μα και τ´ άσχημά του...

Mogwai ή Godspeed ! You Black Emperor ;

Κάθε δίλημμα γεννά διάλογο. Ή σκέψη. Κι αυτό είναι ωραίο. Το συγκεκριμένο όμως έχει να κάνει με μουσική. Είναι και οι δύο τόσο σημαντικές μπάντες, γιατί πρέπει να νικήσει κάποιος;...

 Γιατί είναι διστακτικός ο Freud (σ.σ. έχουν ένα κομμάτι που λέγεται “Freud διστακτικός”) ;

Η ψυχανάλυση χρειάζεται θάρρος και ειλικρίνεια θεράποντος και θεραπευόμενου. Ιδίως όταν τα πρόσωπα αυτά συμπίπτουν σε ένα. Ας πούμε ότι η συγκεκριμένη δεν πήγε και πολύ καλά.

Αν γυρίζατε ένα ντοκιμαντέρ για την Κατερίνη τι θα δείχνατε και τι soundtrack θα είχε;

Στενοί δρόμοι και ογκώδη αυτοκίνητα. Ρούχα-μακιγιάζ και τράπεζες. Τουρίστες και ταβέρνες. Ουίσκι και γαρύφαλλα. Νεύρα και Χαμόγελα. Ο Ήλιος. Ο Όλυμπος. Η Θάλασσα. Και soundtrack Walkabouts – The train leaves at eight (Μίκης Θεοδωράκης)

Τι σας έμεινε από αυτή τη δεκαετία που παίζετε μαζί;

Οι συναυλίες. Η αδημονία πριν απ’ αυτές. Οι πρόβες. Τα λάθη. Οι μπύρες. Τα ταξίδια. Το γέλιο στο δρόμο. Η καλή κριτική. Η κακή κριτική.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε στην κατοχή σας;

Το στούντιό μας. Είναι ο χώρος που βρίσκονται οι ενισχυτές και τα όργανα, ο χώρος που προβάρουμε, ο χώρος που βρισκόμαστε. Και ο χώρος που θέλει καθάρισμα…

 www.myspace.com/accraminoa

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ