Ο Φώντας Σεργουλόπουλος είναι ο σκύλος του Φώτη

Facebook Twitter
6

Έψαχνα έναν Φώντα εδώ και κάποια χρόνια. Ο Σωτήρης είχε μεγαλώσει πολύ και σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να είμαι έτοιμος για την αποχώρησή του αλλά και για τον καινούργιο μου σύντροφο. Όλα τα προηγούμενα σκυλιά που είχα ήταν από υιοθεσίες. Πριν μερικά χρόνια γνώρισα κάποιον που είχε ένα Italian Greyhound και κόλησα πολύ με αυτό το σκυλί. Έψαξα στο διαδυκτιο και βρήκα εναν εκτροφέα στη Γαλλία. Όταν επικοινώνησα μου είπε ότι πρέπει να του δώσω ένα όνομα που να αρχίζει από Φ (!) γιατί στη Γαλλία κάθε χρόνο τάζουν και ένα γράμμα και τότε που τον πήρα ήταν η χρονιά του Φ. Σκέφτηκα λοιπόν να τον πω Φώντα από το Ξενοφών που σημαίνει αυτός που ακούγεται περίεργος. Ο Φώντας είναι περίεργο σκυλί.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο είναι πολύ αρχαία ράτσα. Την συναντάμε πάνω από 4000 χρόνια. Έχουν βρεθεί όμοια τέτοια σκυλιά μουμιοποιημένα σε πυραμίδες στην Αιγυπτο, αλλά και σε τοιχογραφίες στην Πομπηία, όπου ήταν τα μόνα που αποδέχονταν ως σκυλιά συντροφιάς. Το πιο εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι ιστορικά αναφέρονται ως ελληνική ράτσα στη Λακωνία και την αρχαία Σπάρτη.

Αυτό που μας έφερε κοντά ήταν όταν ένα βράδυ που ήμουν ταλαιπωρημένος και ξαπλωμένος στον καναπέ, μου έφερε ένα μπισκότο του και με κοιταγε αν θα το φάω.

Στον Φώντα αρέσει να είναι πάντα σκεπασμένος. Κάτω από παπλώματα, κουβέρτες, σεντόνια. Επειδή δεν έχει πολύ τρίχωμα τις περισσότερες φορές κρυώνει και τρέμει οπότε το παλτό τον χειμώνα του είναι απαραίτητο. Αλλά η πιο αγαπημένη του θέση είναι πάνω στο καλοριφέρ.

Αγαπώ το λεπτό του δέρμα στο λαιμό του. Τα φιλιά του, τη μυρωδιά του, τα αυτιά του που τα κουνάει τόσο εκφραστικά, το ιδιαίτερο χρώμα του. Μου αρέσει να κοιμόμαστε αγκαλιά, γιατί διεκδικεί οποιαδήποτε κούρμπα του σώματός μου και την κάνει φωλιά.

Όπως σχεδόν όλα τα σκυλιά δεν του αρέσει να μένει μόνος του. Όταν δει να ετοιμάζω κάποια τσάντα πάει και χώνεται μέσα. Διεκδικεί την προσοχή μου. Όταν για κάποιο λόγο δεν έχω ασχοληθεί με αυτόν, μου φερνει το αρκουδάκι του να του το πετάξω. Έχει φτάσει στο σημείο να μου κλείσει το καπάκι του laptop για να μου αποσπάσει την προσοχή.

Στο άκουσμα του ονόματος «Γιώργος» τρελαίνεται. Είναι το όνομα του πατέρα μου και για κάποιον ανεξήγητο λόγο του έχει τρελή αδυναμία

Μία φορά το έσκασε και τον βρήκα μετά από τεσσερις ώρες χάρη στο τσιπάκι του. Έτρεξε χωρίς σταματημό από το Παγκράτι μέχρι το Φάληρο και απ’ ότι έμαθα προκάλεσε ένα τρακάρησμα διασχίζοντας τη Συγγρού.

Η σχέση που έχουν οι Αθηναίοι με τα κατοικίδιά τους μου φαίνεται υπερβολική. Επειδή θέλουν να δείξουν πόσο πολύ τα αγαπούν πολλές φορές παρουσιάζουν ένα αστείο θέαμα, από την άλλη οι «Αθηναίοι» συμπεριφέρονται σε αυτά όπως στο τόπο καταγωγής τους. Εκεί όπου ο σκύλος είναι δεμένος σε μιά ελιά, τρώει τα αποφάγια και είναι πάντα βρώμικος και η γάτα στην καλύτερη περίπτωση προστατεύει το σπίτι από παράσιτους οργανισμούς. Έτσι λοιπόν στη συνείδησή του το ζώο δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με τον άνθρωπο.

Τα σκυλιά που είχα πέθαναν σε βαθιά γεράματα, γι’ αυτό και ο Φώντας είναι ο τρίτος στη σειρά. Τον πρώτο τον βρήκα να περιφέρεται σε κάτι δρόμους στη Γλυφάδα και έζησε μέχρι τα 15 του. Ο Σωτήρης ήταν ένας ημίαιμος σκύλος rescue και έζησε 18 χρόνια. Ο Φώντας είναι ο πρώτος σκύλος ράτσας που έχω.

Αυτό που ενώνει ανθρώπους και σκυλιά είναι η επικοινωνία. Η επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι μετά από πολύ επιμονή ο σκύλος σου θα σε καταλάβει, αρκεί να του το εξηγήσεις. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε την ίδια υπομονή και με τους ανθρώπους.

Στην «Οδύσσεια» ο Άργος αναγνωρίζει τον Οδυσσέα όταν επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια. Ο Οδυσσέας ήταν ντυμένος ζητιάνος για να μην τον καταλάβουν και να δει τι γινόταν στο παλάτι όσο καιρό έλειπε. Το κόλπο έπιασε σε όλους εκτός από τον σκύλο του που μόλις τον αναγνώρισε, ο Άργος πέθανε.

Αρχείο
6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Καταπληκτικά σκυλιά, είχα και εγώ παλιά ένα (θηλυκό)! Ήταν πολύ συναισθηματικό, τα πήγαινε καλά με όλα τα ζώα, μέχρι και ένα γατάκι είχε θηλάσει κάποτε και το πρόσεχε σαν δικό της... Το πρόβλημα είναι ότι ήταν πολύ ανυπάκουη και δεν μάθαινε με τίποτα. Δεν ήθελε κανενός είδους περιορισμό και στεναχωριόταν αφόρητα όταν έμενε μόνη της...
μας πως μπορειτε να λετε πως ειναι ασχημο αυτο το καλο κουκλακι? ^^παντως ειναι πολυ ωραιο το αρθρο του φωτη,γιατι οποιος ζει με καποιο αλλο ζωο -μην ξεχναμε,ειμαστε κ εμεις ζωα- καταλαβαινει πως η επικοινωνια ειναι πολυ κοντινη και παρομοιου τυπου με εναν ανθρωπο,και ισως ιδιαιτερα με ενα παιδακι.Τα σκυλακια ζηλευουν,κανουν παραπονα,μας δειχνουν πως μας αγαπανε,μας δειχνουν τι χρειαζονται,τι φοβουνται,τι θελουν...τα παντα με εναν τροπο ιδιο με αυτο των ανθρωπων! =)