Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
3.10.2013 | 04:38

ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Εμένα αν μου έλεγε κάποιος ότι δεν είναι καλά, ότι δεν έχει όρεξη ή ότι είναι στις μαύρες του θα τον κοιτούσα με συμπάθεια, θα του έλεγα "λυπάμαι που είσαι σε αυτή την κατάσταση, μπορώ να σε καταλάβω γιατί ξέρω πώς είναι να είσαι στις μαύρες σου, τα έχω περάσει κι εγώ, αν θέλεις να μου πεις τι σε απασχολεί, είμαι εδώ, μπορούμε να συζητήσουμε ήρεμα, αν πάλι δε θέλεις θα το σεβαστώ". Θα προσπαθούσα να του φτιάξω το κέφι χωρίς όμως να τον πιέσω. Αν έβλεπα ότι δεν πιάνει δε θα θύμωνα. Επειδή ξέρω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει κάποιος να μένει μόνος, θα τον άφηνα. Δε θα τον πίεζα να βγούμε έξω. Θα του το πρότεινα απλά και αν δεν ήθελε θα το σεβόμουν. Δε θα τον ρωτούσα άσχετα πράγματα γιατί ξέρω ότι όταν είσαι πολύ άσχημα ψυχολογικά, δεν έχεις όρεξη να μιλάς για άσχετα πράγματα, ούτε για τους άλλους, ούτε για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας, ούτε για τίποτα.

Δε θα θύμωνα μαζί του λέγοντας του "μια ζωή έτσι είσαι, με κουράζεις, δε μπορώ άλλο αυτό το πράγμα". Δε θα του φώναζα, γιατί θα ήξερα ότι με τις φωνές θα τον έκανα πολύ χειρότερα. Βράζει που βράζει, να βάλω και άλλη φωτιά; Να με μισήσει; Να κάνει να μου μιλήσει βδομάδα; Να τσακωθούμε και να μας ακούσει όλη η γειτονιά; Θα σεβόμουν ότι είναι άσχημα ψυχολογικά. Δε θα του έλεγα να βγούμε έξω, γιατί όταν είσαι έτσι, το έξω σε κάνει πολύ χειρότερα (αυτό δε μπορούν να το καταλάβουν). Δε θα του έλεγα να κάνει δουλειές του σπιτιού (να απλώσει σεντόνια, να βάλει πλυντήριο, να πλύνει πιάτα) γιατί όταν είσαι έτσι, θες να ξεσπάσεις, να κλάψεις, πάντως όχι να πλύνεις πιάτα. Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή. Είναι απλά ελεεινό να το κάνεις αυτό όταν είσαι έτσι.

Δε θα του ζητούσα σόνι και ντε να μου πει όλα όσα έχει στο μυαλό του και τον βασανίζουν γιατί θα ήξερα ότι είναι όλα μπερδεμένα στο μυαλό του, ότι δε μπορεί να σκεφτεί καθαρά, ότι δε μπορεί να εκφραστεί όπως θα ήθελε. Ξέρω ότι αν προσπαθήσει να εκφράσει όσα έχει μέσα του, θα του βγει μιζέρια, πολύ μιζέρια και θα φοβάται ότι ο άλλος θα τον πει υπερβολικό, μίζερο, ότι θα του πετάξει το κυνικό "ελα μωρέ άσε τις βλακείες" ή θα γελάσει ή θα τον ειρωνευτεί. Εγώ δε θα το έκανα αυτό ποτέ γιατί ξέρω πόσο ενοχλητικό είναι. Ξέρω ότι αν προσπαθούσε να βγάλει όσα έχει μέσα του θα δυσκολευόταν. Μπορεί να έβγαζε οργή. Μπορεί να γινόταν ισοπεδωτικός. Μπορεί να μην έλεγε τα σημαντικά αλλά τα ασήμαντα με αποτέλεσμα ο άλλος να τον ειρωνευτεί. Ακόμα και τα σημαντικά (γι' αυτόν) να έλεγε ο άλλος θα μπορούσε να τον ειρωνευτεί επειδή γι' αυτόν μπορεί να ήταν ασήμαντα.

Ξέρω ότι όταν είσαι μπερδεμένος και έχεις πολλά στο κεφάλι σου, δε μπορείς να εκφραστείς. Δε μπορείς ούτε να κλάψεις και να ξεσπάσεις μερικές φορές. Και σου βγαίνει θυμός και αντιδραστικότητα, και αυτό θυμώνει τον άλλον και έτσι γίνεται καυγάς. Και τα πράγματα γίνονται έτσι πολύ μα πολύ χειρότερα και επικίνδυνα. Δε θα έλεγα ποτέ σε κάποιον που λέει ότι είναι down, ότι "μια ζωή που σε ξέρω down εισαι", πόσο μάλλον όταν αυτό δεν ισχύει. Δε θα το έλεγα ποτέ αυτό σε ένα καλό φίλο. Ποτέ όμως. Πόσο μάλλον όταν με αυτό το φίλο έχετε μοιραστεί πολύ καλές στιγμές, έχετε διασκεδάσει και έχετε περάσει καλά και όταν εγώ έχω περάσει ίδιες καταστάσεις με αυτόν και άρα είμαι σε θέση να τον κατανοήσω.

Δε θα έδινα ποτέ συμβουλές τύπου "να σκέφτεσαι θετικά" όχι γιατί δεν είναι όντως σημαντικό αυτό, αλλά γιατί δεν έχει καμιά σημασία αυτή τη στιγμή γι' αυτόν. Είναι σαν ο άλλος να έχει πυρετό και να του λες "μην έχεις πυρετό". Επειδή το είπες, θα σταματήσει να έχει επι τόπου; Δε θα του έλεγα το ισοπεδωτικό και απαξιωτικό "όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα, πώς κάνεις έτσι;". Πόσο άσχημο ακούγεται αυτό εκείνη τη στιγμή...Είναι πραγματικά ελεεινό. Τι θα πει όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα; Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά, ο καθένας βιώνει κάτι διαφορετικό και κανείς δεν είναι ίδιος. Που ξέρει αυτός τι έχει ο καθένας; Όσοι είναι πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση και έχουν πολλά προβλήματα αντιδρούν. Άλλος με ποτό, άλλος με ναρκωτικά, άλλος πηγαίνοντας στα γήπεδα, άλλος κλαίγοντας, άλλος βγάζοντας θυμό και οργή, άλλος γράφοντας ποίηση και στίχους, άλλος δεν ξέρει καν πώς να αντιδράσει...Τι νόημα έχει αυτό; Να εξισώνεις το φίλο σου, το γιο σου, τον σύντροφο σου κτλ, με όλους τους άλλους; Δε σημαίνει τίποτα για σένα; Δε σημαίνουν τίποτα όλα όσα τον βασανίζουν; Είναι απλά "προβλήματα σαν όλων των ανθρώπων"; Και γιατί δεν κάθεται να μάθει πρώτα τι τον απασχολεί πραγματικά (χωρίς φωνές και χωρίς να το απαιτεί) και μετά να κάνει τη σύγκριση;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δείξει κάποιος ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ όταν ο άλλος είναι στις μαύρες του, όταν είναι μπερδεμένος, στεναχωρημένος, ξενερωμένος, δυστυχισμένος ή απλά δεν έχει όρεξη για τίποτα; Γιατί πρέπει πάντα να δημιουργούνται καυγάδες και τσακωμοί; Γιατί δε γίνεται να καταλάβουν οι γυναίκες ότι πολλοί άντρες όταν είναι έτσι, δεν ξέρουν ούτε πώς να εκφράσουν αυτό που έχουν μέσα τους, ούτε μπορούν να κλάψουν, ούτε μπορούν να τις κάνουν να συγκινηθούν. Απλά ξεσπάνε, θυμώνουν, γίνονται αντιδραστικοί και δεν έχουν καμία όρεξη για μπλα-μπλα και αναλύσεις. Γιατί πρέπει σόντι και ντε να μάθουν τι απασχολεί τον άντρα και να θυμώμουν όταν αυτός δεν τους λέει; Γιατί ο καλύτερος σου φίλος που από αυτόν περιμένεις να δείξει κατανόηση, δεν το κάνει ούτε αυτός;

Stefanos Max
stefanosmax.blogspot.gr
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar
Ανώνυμος/η 3.10.2013 | 05:20
Στέφανε λυπάμαι αλλά θα στο πω.Διάβασα μερικές αναρτήσεις στο blog σου και είναι οοοοοοοοοοοοοοοο,τι βαρετότερο έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου.Κρίμα και σε είχα για πιο ξύπνιο παιδί.
Ω
avatar
Ανώνυμος/η 4.10.2013 | 16:37
γιατι το βρηκες τοσο βαρετο ομως;
avatar
Ανώνυμος/η 3.10.2013 | 10:02
εισαι ο γνωστος στεφανος απο τα παλια? εκεινος που καθε δυο αναρτησεις η μια ηταν δικη του?
avatar
Ανώνυμος/η 3.10.2013 | 10:31
Οταν πριν κάποια χρόνια δεν ήμουν καλά,μα καθόλου καλά,απομονώθηκα,συνειδητά ,συνειδητότατα.
Το ζόρι δεν είναι για να το μοιράζεσαι,είναι για να περνάς από μέσα του,μόνος.
Ο καθένας σηκώνει το δικό του σταυρό,και δεν σου χρωστάει τίποτα ο άλλος να τον φορτώνεις με τα δικά σου. Τα δικά του του φτάνουν.
Επίσης,η απομόνωση σε γλιτώνει και από τα συναισθήματα ενοχής που μπορεί να σου δημιουργήσει η ανομολόγητη σκέψη του άλλου,δεν είσαι καλά;; Ε δεν κάνεις κάτι για να βγείς από αυτό όμως,δηλαδή κάτι σα να φταις που δεν είσαι καλά..
Τέλος πάντων..για μένα το ζόρι θέλει να το κατανοήσεις και να το φιλοσοφήσεις εσύ ο ίδιος που το περνάς,κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό για σένα,τέλος.
avatar
Ανώνυμος/η 3.10.2013 | 11:17
Είναι απ τις φορές που διαβάζω ένα κείμενο και είναι σαν να βλέπω γραμμένες τις σκέψεις που δεν είχα λόγια να έκφρασω τόσο καιρό..!! Πολύ καλό,μπράβο..!! :-)
avatar
Ανώνυμος/η 3.10.2013 | 16:10
είναι που όταν δεν είσαι καλά ο άλλος αισθάνεται καλύτερα από εσένα γιατί συγκρίνεται μαζί σου. κι επειδή αισθάνεται ότι δεν είναι στην θέση σου νομίζει ότι είναι και καλύτερος γενικότερα.
κι έτσι σου βγάζει την υπεροψία και τον εγωισμό του, άνετα και χωρίς ενοχή.
πρέπει να προβληματιστείς γι'αυτούς τους ανθρώπους.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή