Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
15.12.2019 | 11:18

ομορφιά

Μήπως υπάρχει κυρίως αντικειμενική υπόσταση στην ομορφιά και η υποκειμενικότητα της ομορφιάς είναι ένας κομψός τρόπος να πεις στον άλλον/άλλη , ότι κοίτα ο λόγος που δε βρίσκεις κάποιον/κάποια είναι ότι δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος/κατάλληλη για να εκτιμήσει διαφορετικά από άλλους ( υποκειμενικά ) την ομορφιά σου ;
24 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
troufaki troufaki 15.12.2019 | 12:05
Υποκειμενικά μιλώντας η αντικειμενικικότητα των λόγων μου είναι ακατάλληλη να εκφράσει την καταλληλοτητα της ομορφιάς.
caravan caravan 15.12.2019 | 12:07
Όλο το μπλέξιμο ξεκινά από την αμορφοσιά.
Η λέξη "ομορφιά" ετυμολογείται από το "ευ"+ "μορφή", καλόμορφος/η δηλαδή, αρμονικός, σε ισορροπία. Σε όλες τις κουλτούρες, σε όλες τις χιλιετίες η Νεφερτίτη κι ο Ερμής του Πραξιτέλη όμορφοι θα θεωρούνται.
Αυτό που αλλάζει ως πολιτιστικό κριτήριο είναι η ωραιότητα, που ετυμολογείται από την ώρα. Δηλαδή αυτό που ταιριάζει στην εποχή του.

Και τέλος φτάνουμε σε αυτό που εννοείτε όλοι όσοι γράφετε εδώ μέσα, που είναι η ερωτική ελκυστικότητα, και που είναι κυμαινόμενο ανάλογα με το άτομο που κρίνει. Βοηθά η ομορφιά κι η ωραιότητα τις στατιστικές ποθανότητες αλλά σίγουρα δεν αρκεί.
caravan caravan 15.12.2019 | 12:07
αμορφωσιά (mon dieu! ήθελα και σαρκασμο!)
Αριάδνηκ Αριάδνηκ 15.12.2019 | 14:24
Κοίτα, δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός όρος αλλά για εμένα είναι άλλο πράγμα η ομορφιά/ ωραιότητα από την ελκυστικοτητα. Την ομορφιά την βλέπω ως κάτι που έχει να κάνει καθαρά με την εξωτερική εμφάνιση. Η ελκυστικοτητα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και όχι μόνο εξωτερικής εμφάνισης. Αύρα, τρόπος ομιλίας, βλέμμα, κινήσεις είναι πολλά που καθιστούν κάποιον ελκυστικό.
caravan caravan 15.12.2019 | 14:38
Το ίδιο λέμε.

Εξηγεί πώς κάποιος ωραίος μπορεί να μην μας συγκινει, ενώ κάποιος πιο μέτριος να μας ξεσηκώνει.
caramellll caramellll 15.12.2019 | 15:04
Κι εγώ πιστεύω πως η ομορφιά είναι αντικειμενική και η ελκυστικότητα υποκειμενική, όμως αν βάλουμε πχ την Μπελούτσι με την Τζολί, ποια προτιμάμε εμφανισιακά, οι μισοί θα πουν την μία, οι μισοί την άλλη. Και μιλάω καθαρά για ομορφιά. Οπότε ίσως είναι υποκειμενικό από ένα σημείο και έπειτα. Δηλαδή τι θεωρεί ο καθένας ως ομορφότερο οπτικά. Κάποιος μπορεί να προτιμάει τα πράσινα μάτια από τα μπλε, όμως δεν παύουν να είναι και τα 2 πανέμορφα. Κι εδώ δεν έχει καμία σημασία η ελκυστικότητα σε αυτό που επιλέγουμε. Αν βάλουμε Ζιζέλ και Αντριάνα Λίμα, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν Λίμα, κι όχι Ζιζέλ. Η Ζιζέλ έχει πιο χοντροκομμένα χαρακτηριστικά, κι ενώ αντικειμενικά η Λίμα είναι πιο ωραία μάλλον, εγώ προσωπικά προτιμώ Ζιζέλ και μιλάω καθαρά για εμφάνιση. Αν μου φέρουν 2 πορτραίτα από τα πρόσωπά τους, που πάλι δεν θα διαδραματίσει κανέναν ρόλο καμία ελκυστικότητα, γιατί να επιλέξω την μία και όχι την άλλη; Τι είναι αυτό που θα κάνει κάποιον να επιλέξει; Μήπως παίζει ρόλο η αισθητική του καθενός; Το αντικειμενικά ωραιότερο είναι αυτό που προτιμάει η πλειοψηφία;
caravan caravan 15.12.2019 | 15:13
Δεν είναι έγκριτα τα παραδείγματα που θέτεις, επειδή τα βλέπουμε σε ολότητα, σε κίνηση, κι ως αύρα. Δεν είναι άγνωστα πρόσωπα και σώματα που περνούν μπροστά μας προς βαθμολόγηση.

Ωστόσο μιας κι είσαι τγς θεωρητικής, μήπως το έχεις ξεχάσει:

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Χρυσή_τομή

Με βάση αυτό η Τζολί είναι ωραία, όχι όμορφη.
(Δεν είναι συμμετρική)

Κοιτάς και Βιτρούβιο και Pacioli που ανέλυσαν την εφαρμογή στην τέχνη (άρα και στην απεικόνιση ανθρώπων)

Επίσης ενδιαφέρουσα η Ιστορία της Ομορφιάς του Ουμπέρτο Έκο, αν δεν το έχεις ήδη διαβάσει.
avatar kyri-p 15.12.2019 | 13:38
ακριβώς η ομορφιά είναι υποκειμενική......
Η ομορφιά είναι ένα αντικειμενικό μέγεθος κατά την ταπεινή μου άποψη. Το τι αρέσει σε κάποιον όμως περισσότερο, εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία, και δεν περιορίζονται μόνο σε αμιγώς εξωτερικά χαρακτηριστικά. Λ.χ. ο ''αέρας'' και η ''προσωπικότητα'' ενός ανθρώπου μπορούν να είναι καταλυτικά στοιχεία ώστε να ''αρέσει''.
αν στα ματια σου ο άλλος υποκειμενικα σου φανταζει κουκλος ψυχη κι σωμα εισ κομπλε ........................... αν δε κοιτας επιφανειακα κι κυνικά πετυχαίνεται καλύτερο αποτελεσμα ................... σημερα δισκολο φυσικα να βρεις κατι αναλογο μαυτο γιατι ο πιο πολλοις κοσμος ζητα το επιφανειακό το φαντακτερο συνήθως .............. το λεω μην αρχισουν να εξαγριωνονται κάποιοι ................
avatar Cry Little Sister 15.12.2019 | 14:12
Πηγάζει από μέσα. Νιώθω όμορφη ή μάλλον ελκυστική και οι άλλοι βλέπουν αυτό.
mikroula mikroula 15.12.2019 | 14:21
Νομίζω πως μπέρδεψες τον όρο ομορφιά με την ερωτική έλξη από την εξωτερική εμφάνιση.Συχνά βλέπουμε άτομα που τα θεωρούμε όμορφα αλλά δεν μας ελκύουν,το αν θα μας προκληθεί έλξη ή όχι είναι καθαρά υποκειμενικό,όμως δεν μπορείς να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός πως είναι ωραίοι.Ενώ αντίθετα ένας/μία που να μην έχεις ωραία εμφάνιση μπορεί να μας ελκύει παρόλο που βλέπουμε την ασκήμια του -άλλο ότι δεν το λέμε-.
Η ομορφιά θεωρώ πως ένα χαρακτηριστικό της εξωτερικής εμφάνισης κάθε ατόμου,σαν το ύψος αν εσύ είσαι 1,80 δεν θα σου φανεί ψηλό ένα άτομο που είναι 1,85 δεν γίνετε όμως να πεις πως είναι κοντός.

Δηλαδή με λίγα λόγια
mikroula mikroula 15.12.2019 | 14:26
Δηλαδή με λίγα λόγια,υπάρχει υποκειμενικότητα στην ομορφιά αλλά αντικειμενικότητα στην ερωτική έλξη.Έχει γίνει ένα μπέρδεμα από πολλά άτομα και για αυτό το όλο ζήτημα έχει μπλεχτεί.
caramellll caramellll 15.12.2019 | 14:30
Ανάποδα
το λέω γλυκα η ομορφια ειναι στοιχειο αναγκαστικοτητας
Νομίζω ότι το θέμα της ομορφιάς καλύφθηκε επαρκώς, το τι όμως μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν το αντικριζουμε στα μάτια μας μπορεί να είναι γοητευτικά ασύμμετρο, τι πειράζει δηλαδή ; Και προφανώς η έλξη είναι υποκειμενική υπόθεση και η αυρα του άλλου πολλές φορές ξεσηκωτικη. Για όσους δεν βρίσκουν(ενω ψάχνουν) μπορεί να τους καπελωνουν τόσο οι ανασφάλειες ενώ μπορεί υπό άλλες συνθήκες να έχουν πέραση ή απλά να φαίνονται αδιάφοροι μέσα στα πέντε λεπτά γνωριμίας χωρίς να ευθύνεται η εμφάνιση.
avatar johnnyfive 15.12.2019 | 16:54
Τίποτα από την πραγματικότητα που βιώνεις, όσα βλέπεις και αισθανεσε στη πραγματικότητα δεν υπάρχει.(δύσκολο να κατανοηθεί όμως πίστεψε το)
Όλα είναι δονήσεις.
Συχνότητες τις οποιες εγκέφαλος μας "πιάνει"σαν κεραία μέσω των αισθήσεων μας, και εκεί μεσα δημιουργουντε οι εικόνες /ηχοι και γενικά η πραγματικότητα μας.
Φαντάσου κάτι σαν το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.
Ο εγκέφαλος μας είναι κάτι σαν τον δεκτη.... ,οπου τις συχνότητες τις "μεταφράζει"στη πραγματικότητα του καθενός.(η διαφορα είναι ότι εγκέφαλος μας είναι ταυτόχρονα και πομπός,ομως αυτό είναι άλλο)

Συνεπώς ,η ομορφιά δημιουργητε στον εγκέφαλο του καθενός....

Ορίστε μια απάντηση σύμφωνα κ με τη συχρονη φυσική ότι η ομορφιά είναι κάτι όντως υποκειμενικό....
Προηγούμενα 12 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή