ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
11.1.2019 | 16:24

Περί κοινωνικών δεξιοτήτων

Λένε κάποιοι πως δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες και ζητούν βοήθεια και ανησυχούν.Άδικα ανησυχούν.Για να τελειώνουμε με αυτή την ανοησία, όλοι οι άνθρωποι έχουν κοινωνικές δεξιότητες. Όλοι μπορούν να πουν μια καλημέρα ή μια καλησπέρα στο διπλανό τους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα θα γίνουν και φίλοι.Ειδικά αν κάποιο άτομο είναι ολομόναχο χρόνια και αρχίσει να μιλάει στους γύρω του όπως συμβουλεύουν διάφοροι συμβουλάτορες της οκάς, εντάξει ίσως να του απαντήσουν. Αυτό και μόνο. Καλημέρα.Καλημέρα δηλαδή η απάντηση.Αυτό είναι το αισιόδοξο της υπόθεσης.Το καλύτερο σενάριο.Το χειρότερο είναι ότι θα αρχίσουν να το θάβουν, π.χ. τι θέλει αυτή η αυτός και μου μιλάει; Αν είναι γυναίκα θα την αποκαλέσουν ''τρελή'' ή ''παράξενη'', αν είναι άντρας θα πουν πως ίσως θέλει να τους κάνει κακό, πώς είναι υποψήφιος ληστής ή θέλει σωματικά να τους βλάψει.Κι αν δε πουν αυτό, τότε θα πουν πως είναι ''αλαφροϊσκιωτος'' και ''τρελός που μάλλον δεν θα 'χει κανέναν και μιλάει στους περαστικούς και σ' όποιον βλέπει''.Χλεύη, υποκρισία και κοροϊδία θα αντιμετωπίσει από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.Από εκεί και πέρα πολλοί θεωρούν κοινωνικές δεξιότητες την εξαπάτηση, το ψέμα, την απιστία, αρκεί να μην αποκλαυφθεί το άτομο που τα κάνει αυτά.Γι' αυτό έχουμε τόσους ανθρώπους γύρω μας που όλο ''πέφτουν από τα σύννεφα'' και λένε ''μα πώς μου φέρθηκε έτσι αυτή ή αυτός;''.Επίσης η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ταιριάζουν όλοι με όλους και υπάρχουν αναρίθμητα κακοί άνθρωποι γύρω μας. Οπότε δεν χρειάζετε να ανησυχείτε όσοι δεν έχετε κοινωνικές δεξιότητες, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκτήσετε τέτοιου είδους κοινωνικές δεξιότητες ώστε να χτίσετε μια υποκριτική σχέση με τον καθένα και την καθεμιά.Αν βρεθούν στη ζωή ένας-δυο αξιόλογοι άνθρωποι τότε αμέσως αποκτιούνται οι κοινωνικές δεξιότητες, έμφυτες είναι και ωγαίνουν προς τα έξω λόγω κοινών αντιλήψεων και κοινής αισθητικής.Ας πούμε θεωρώ πολύ σημαντικό φίλο μου τον Τ. Από την πρώτη στιγμή που με προσέγγισε, του απάντησα, αρχίσαμε να μιλάμε, έχουμε κοινή κοσμοθεωρία και μια χαρά μού δείχνει και του δείχνω τις κοινωνικές δεξιότητες.Από εκεί και πέρα δε χρειάζεται να μιλάτε στην κάθε κατίνα και στον κάθε άξεστο που βλέπετε εκεί έξω για να μη σας πουν πως δεν έχετε κοινωνικές δεξιότητες.Υ.Γ: Δεν υπάρχει ομορφότερη παρέα από την τέχνη και τον εαυτό σου.
4
 
 
 
 
σχόλια
Από πού να το πρωτοπιασω. Επειδή βαριέμαι να αναλύω τώρα θέλω να πω ότι σε γενικές γραμμές διαφωνώ με την άποψη σου. Δεν έχουν όλοι κοινωνικές δεξιότητες. Αυτό είναι γεγονός. Όχι άποψη. Ψάξε το καλυτερα. Λες ότι όλοι μπορούν να πουν μια καλημέρα στον διπλανό τους. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποιοι πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτό. Εξάλλου οι κοινωνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν πλήθος συμπεριφορών. Οπότε και να μπορεί κάποιος να πει την καλημέρα δεν σημαίνει ότι έχει και κοινωνικές δεξιότητες.
'Ώρες τώρα έχεις λυσσάξει με τις προκλητικές εξομολογήσεις και τα εξίσου προκλητικά σχόλια. Κοινώς τρώγεσαι με τα ρούχα σου, ψάχνεις να τσακωθείς για να περάσεις και αυτό το βροχερό βράδυ μπροστά από μία οθόνη. Από τη μία θα μπορούσε κανείς να πέσει στην παγίδα να γράφει επιχειρήματα και να αιτιολογεί το πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι αυτά που εκφράζεις, κι από την άλλη είναι τόσο μα τόσο λυπηρό όλο αυτό το σκηνικό... Πραγματικά.
Εγώ πάντα απαντούσα όταν μου έπιαναν κουβέντα στο μετρό, εκτός κι αν μυριζομουν πέσιμο ή πρόθεση για πολιτική συζήτηση. Οι κοινωνικές δεξιότητες, αν δεν κάνω λάθος, αφορούν στο πώς συμπεριφερόμαστε σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια κι όχι αν είμαστε κοινωνικοί ή όχι.
Καλά τα λες κι εσύ, καλά τα λένε και όσοι ζητούν βοήθεια για ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.Κάποιοι είναι μια χαρά με κοινωνικές δεξιότητες, άλλοι χωρίς.Η εσωστρέφεια, το αποτράβηγμα δεν είναι κάτι κακό, είναι σημαντικό.Τώρα και άλλοι που θέλουν να είναι μέσα σε όλα και θέλουν πολυκοσμία και νταβαντούρι και να μιλάνε σε όπιον βλέπουν, δικαίωμά τους επίσης.Ας κάνει ο καθένας αυτό που επιθυμεί.Κλείνω με μια μικρή στιχομυθία για το πώς αντιλαμβάνονται τις γνωριμίες οι άνθρωποι σε τεράστιο ποσοστό:-Γειά σου. Σε βλέπω καιρό εδώ και φαίνεται ότι έχουμε κάτι κοινό. Έρχομαι κι εγώ εδώ συχνά, μου αρέσει και μένα το...(τάδε πράγμα)-Τι λες, σοβαρά; Κι εγώ σ' έβλεπα εδώ. Και μένα μου αρέσει αυτό το... (τάδε πράγμα)-Το όνομά σου;Ακολουθούν οι συστάσεις.-Μένεις εδώ κοντά;Ακολουθεί απάντηση.-Να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και σόσιαλ μίντια για να τα λέμε.-Ναι, καλή ιδέα, λοιπόν γράφε.Ακολουθεί η ανταλλαγή στοιχείων.- Τέλεια, θα σε πάρω σύντομα να κανονίσουμε να πάμε για καφέ (ή οτιδήποτε άλλο).Πίσω στο σπίτι τους, το ένα από τα παραπάνω άτομα σκέφτεται: << Πω, πω, σήμερα γνώρισα μια φοβερή τύπισσα ή έναν ωραίο τύπο, ό,τι πρέπει για παρέα ή οτιδήποτε τέλος πάντων>>και το δεύτερο άτομο σκέφτεται: <<πω, πω, σήμερα γνώρισα μια ηλίθια ή έναν ηλίθιο>>.Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ανθρώπινες σχέσεις, είτε φιλικές είτε ερωτικές. Ο ένας θέλει, ο άλλος όχι.Το αν θα συνεχίσεις και θα εμπλακείς μαζί του/της ώστε να φτιαχτεί μια υποκριτική σχέση(φιλική ή ερωτική) είναι δικό σου θέμα.Ή αν θα κάνεις πίσω και θα 'χεις το κεφάλι σου ήσυχο και θα εξασφαλίσεις υπέροχη δημιουργική μοναξιά.Ο καθένας ό,τι θέλει ας κάνει.)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ