Μαζική είναι η κινητοποίηση των συνταξιούχων έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η πιλοτική αγωγή για τα αναδρομικά των 2.500.000 «παλαιών» συνταξιούχων, ενώ απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας.  

 

Εξαιτίας της συγκέντρωσης κεντρικοί δρόμοι στην Αθήνα είναι κλειστοί με αποτέλεσμα να υπάρχει μποτιλιάρισμα. Κλειστές παραμένουν οι Πανεπιστημίου και Σταδίου ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται σε Β. Σοφίας και Β. Αμαλίας.  Στη διαμαρτυρία παίρνουν μέρος μέλη από όλες τις ενώσεις συνταξιούχων ενώ νωρίτερα, οι συνταξιούχοι του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά για να προχωρήσουν σε πορεία και μέσω της Σταδίου και της Εμμανουήλ Μπενάκη και έφτασαν στην οδό Πανεπιστημίου.

 

Σημειώνεται ότι στη μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί σήμερα, το ζήτημα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και η κατάργηση από 1.1.2013, του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας). Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, με το επιχείρημα ότι στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

 

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015.

 

Οι συνταξιούχοι έξω από το ΣτΕ για τα αναδρομικά - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας
EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

 

Οι συνταξιούχοι έξω από το ΣτΕ για τα αναδρομικά - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας
EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

 

Μηταράκης: Αύξηση συντάξεων το 2020 για πρώτη χρονιά μετά από 10 χρόνια

 

«Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά, έπειτα από 10 χρόνια, που οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τις συντάξεις, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ από εδώ και πέρα η ροπή για το ύψος των συντάξεων θα είναι μόνο θετική» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open.

 

Αναφερόμενος στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ, η οποία ξεκίνησε για τα αναδρομικά σήμερα, ο κ. Μηταράκης είπε: «Είναι αγωγές εναντίον του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και εμείς αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να πάμε το ΣτΕ σε μία πιλοτική δίκη. Αυτό το κάναμε, γιατί υπάρχουν, αυτήν τη στιγμή, περίπου 6.000 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ πολλές φορές βγαίνουν και αντίθετες αποφάσεις μεταξύ διαφορετικών δικαστηρίων και συνθέσεων. Αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να έχουν πλήρη αβεβαιότητα στο τι συμβαίνει με τα αναδρομικά και θα έπρεπε να περιμένουν ίσως και πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι υποθέσεις. Είναι μία δίκη που θα διευκολύνει και τον ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια, η οποία έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Ζητάμε από το ΣτΕ να μας δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις οφειλές των παλιών υποθέσεων για το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ».

 

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, για τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου, «ο οποίος τον Οκτώβριο του 2019 κρίθηκε αντισυνταγματικός, η θέση της κυβέρνησης είναι πως θα νομοθετήσουμε στις αρχές του 2020 και ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ». «Με την τελική απόφαση για το κόστος που επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, θα υπάρξει και η αντίστοιχη σοβαρή αντιμετώπιση από την Πολιτεία» σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr