Ψυχίατρος Δουζένης: Γιατί υπέγραψα την αναπηρία του Φλώρου που αποφυλακίστηκε

Ψυχίατρος Δουζένης: Γιατί υπέγραψα την αναπηρία του Φλώρου που αποφυλακίστηκε Facebook Twitter
7

Τους λόγους που τον έκαναν να υπογράψει τη γνωμάτευση για την "υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή" του καταδικασμένου Άρη Φλώρου της Energa, που αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και ψυχιατροδικαστής Αθανάσιος Δουζένης.

Ο κ. Δουζένης μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, διευκρίνισε ότι στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού το επιστημονικό προσωπικό αντιμετωπίζει τους νοσηλευόμενους αποκλειστικά και μόνο ως ασθενείς.

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να ζητήσει μία γνωμάτευση ώστε να περάσει από ΚΕΠΑ. Μετά το σχετικό αίτημα ο γιατρός περιγράφει το πρόβλημα του ασθενούς, τη θεραπεία που έχει συστήσει και παράλληλα περιγράφει κατά πόσο η πάθησή του τον επιβαρύνει» διευκρινίζει και συνεχίζει: «Όλες οι γνωματεύσεις εκδίδονται από γιατρούς του Δημοσίου και είναι τεκμηριωμένες.»

Εκφράζει τον έντονο «προβληματισμό» του και τη «στενοχώρια» του για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τονίζει ότι το ιατρικό απόρρητο στην άσκηση της ιατρικής αποτελεί υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό αποφεύγει να αναφερθεί στην διαγνωσμένη ψυχιατρική πάθηση του 39χρονου επιχειρηματία.

Πάντως δίνει ιδιαίτερη σημασία στο δεύτερο σκέλος της διαδικασίας, τον ρόλο δηλαδή της τριμελούς επιτροπής που απαρτίζεται από ειδικευμένους γιατρούς: «Η επιτροπή βλέπει τους ασθενείς» ενώ σε άλλο σημείο συμπληρώνει ότι το ποσοστό αναπηρίας υπολογίζεται αθροιστικά.

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

«Το πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ετσι βρισκόμαστε στις φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Ερχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη», αναφέρει ο κ. Δουζένης, επιβεβαιώνοντας ότι του χορήγησε βεβαίωση, γράφοντας σε αυτήν «αυτά που πίστευε ως γιατρός» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί μάλιστα ότι πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα και το ίδιο έπραξε και τώρα, όπως θα έκανε σε κάθε κρατούμενο. «Οποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Οχι βέβαια», τονίζει.

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Αθάνατο ελληνικό κράτος! Και έχει ο άντρας μου γνωστό, που το παιδάκι του έχει γεννηθεί χωρίς το ένα του χέρι ΑΛΛΑ πρέπει να περνάει επιτροπή - υποθέτω σκέφτονται ότι μπορεί να ξαναφυτρώσει.
Αυτή την βεβαίωση από τα ΚΕΠΑ (ποσοστό αναπηρίας) την δίνεις παντού (έχω και εγώ ποσοστό αναπηρίας και αντίστοιχη απόφαση). Στις αστικές συγκοινωνίες για να βγαλεις πάσο, στο θέατρο για μειωμένο εισιτηριο, στους αρχαιολογικούς χωρους για δωρεάν είσοδο, στην τράπεζα, στην εφορία, στο parking δεν καταλαβαίνω γιατί παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο, ειναι ένα χαρτι που αποδεικνύει πως έχεις χ βαθμό αναπηρίας αν πρέπει να ΤΟ ΔΕΙΞΕΙΣ για να αποδείξεις την αναπηρία δεν υπάρχει απόρρητο.Οι γιατροί που γράφουν τις γνωματεύσεις μπορούν να είναι και ιδιώτες και εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομειο. Το ΚΕΠΑ πρέπει να δεχθει τα δικαιολογητικά αλλά α)Μπορει εγώ να θέλω ποσοστο 67% αλλά βάσει εξετάσεων-νοσηματος - θεραπείας, η επιτροπή να κρίνει πως η κατασταση δεν είναι τόσο βαριά και να δωσει χαμηλοτερο ποσοστό, ή β) Ο διευθυντής του ΚΕΠΑ να ασκήσει ένσταση στην αποφαση κρίνοντας πως δεν έπρεπε να δοθεί το συγκεκριμένο ποσοστο. Τα ποσοστά δεν πάνε ακριβως αθροιστικά τρία νοσήματα με 20% ποσοστό το καθένα δεν κάνουν 80% αναπηρία. Δεν ξέρω ακριβώς τον τρόπο υπολογισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που χρηματίζονται μέσα σε αυτη τη διαδικασία; μάλλον ναι όλα τα δεντρα έχουν μερικά σάπια φρούτα. Μπορείς να "ξεγελασεις" την διαδικασία ; Επίσης ναι, γι αυτό οι αποφάσεις έχουν διάρκεια 2 χρονια συνηθως και γινεται επαναξιολόγηση και γι αυτό οι επιτροπές ειναι διαφορετικές και δεν σε εξετάζουν οι ίδιοι. Δεν αμφιβάλλω πως κάπου σκάλωσε η διαδικασία πιστοποίησης στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά χωρίς αποδείξεις δεν γίνεται τίποτα.Αυτό που είναι εξοργιστικό είναι πως επειδή έγινε το συγκεκριμένο συμβάν, άνθρωποι που διεκδικούν ποσοστό αναπηρίας και μέχρι τωρα περνούσαν έναν α βαθμό ταλαιπωρίας τώρα θα περνάνε αλφα στην νιοστή γιατί θα θέλουν όλοι να αποδείξουν πως ειναι πιο αδέκαστοι από τον αδέκαστο Μπάρα, και θα στερούν τα ποσοστά από ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα.
"Οποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Οχι βέβαια"Αυτο βεβαια δεν σημαινει πως το ενα αποκλειει το αλλο. Ουτε οτι δεν υπαρχουν αλλες μεθοδοι πιεσης περα απο τον χρηματισμο...