Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ Facebook Twitter
O Ντον Τραμπ Τζούνιορ την πρώτη νύχτα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών... GETTY

Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ

0

Πολλά είναι γνωστά για τον βίο και την πολιτεία του Ντον (Ντόναλντ) Τραμπ Τζούνιορ. Από το ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια κυνηγώντας στο πλευρό του δεσποτικού παππού του στην Τσεχοσλοβακία, μέχρι τις μετεφηβικές περιπέτειες του με τον Νόμο. Στα 20 του συνελήφθη τύφλα στο μεθύσι κάπου στη Νέα Ορλεάνη και έκανε λίγες μέρες φυλακή.

Μέχρι την πρώτη απόπειρα του πατρός του να διεκδικήσει τον τίτλο του Πλανητάρχη εξακολουθούσε να μπλέκει, αυτή τη φορά με δηλώσεις του, με φωτογραφίες του με όπλα δίπλα σε νεκρά θηράματα, με πανάκριβες περιοδείες κυνηγίου, με ανάμειξη σε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις που έφερναν τον μπαμπά Τραμπ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Και κυρίως τον ανάγκαζαν να αναφέρεται στον γιο του, ως το «παιδί», «είναι καλό παιδί», «δεν είχε ιδέα», «το καημένο το αγόρι» και άλλα τέτοια διόλου κολακευτικά.


Αυτά, μέχρι φέτος. Που ο Ντον Τραμπ Τζούνιορ φαίνεται να έχει μετατραπεί στον άσο στο μανίκι του πατρός του, στον άνθρωπο που δίνει ρεύμα σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία, στον πλέον ζωντανό και επιδραστικό coach για τη νίκη Τραμπ στην εκλογική ανάμετρηση του Νοεμβρίου.

Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ Facebook Twitter
Ο ανανήψας άσωτος γιος, εκεί που τον έκρυβαν στις σκιές και στις κουρτίνες, προτάσσοντας την Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, ξαφνικά (ή όχι και τόσο) ανέλαβε δράση και το κυριότερο; Έχει ρεύμα και «οπαδούς»

Πρόκειται για μία «νεότερη, πιο όξινη εκδοχή του πατέρα του» που δεν έχει κανέναν δισταγμό να κινηθεί σε ακόμη πιο σκοτεινά πολιτικά μονοπάτια από τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του.


Ο ανανήψας άσωτος γιος, εκεί που τον έκρυβαν στις σκιές και στις κουρτίνες, προτάσσοντας την Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, ξαφνικά (ή όχι και τόσο) ανέλαβε δράση και το κυριότερο; Έχει ρεύμα και «οπαδούς» που πολύ εκτιμούν τις πεποιθήσεις του, την αφοσίωση του στον Πατέρα και τη νέα πνοή που φυσά στους κύκλους των Ρεπουμπλικανών, πολλοί εκ των οποίων τον θαυμάζουν ανοιχτά και πιστεύουν ότι αυτός θα έπρεπε να διεκδικεί το χρίσμα αυτή τη φορά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά...


Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μία πηγή στους New York Times, ο «άσωτος» Ντον ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας Τραμπ που είχε επαφή με την πολιτική, πριν ο μεγιστάνας πατέρας του αποφασίσει να διεκδικήσει το χρίσμα.

Κάποιοι εντυπωσιάστηκαν από το νέο προφίλ του Ντον από την πρώτη κιόλας νύχτα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, καθώς ήταν ο άνθρωπος που φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο το ακροατήριο και να καταφέρνει τα πιο σκληρά πλήγματα στον πολιτικό αντίπαλο του πατέρα του, Τζο Μπάιντεν.


«Η πολιτική Τραμπ ήταν πυραυλικό καύσιμο για την καθημαγμένη αμερικανική οικονομία», δήλωνε περήφανα και δυναμικά για την ηγεσία του πατέρα του ο Τζούνιορ, συνεχίζοντας ακόμη πιο επιθετικά: «Οι ριζοσπαστικές αριστερές πολιτικές του Μπάιντεν θα σταματούσαν την οικονομική ανάκαμψη διαμιάς. Ο Μπάιντεν θα πάρει αυτά τα χρήματα από την τσέπη σας και θα τα πετάξει στον βάλτο. Βασικά, ο Μπάιντεν είναι το Τέρας του Λοχ Νες και μέσα στον βάλτο κρύβεται και περιμένει εδώ και καιρό!».

Σιγά την επίθεση, θα συμπεράνει κανείς, κι όμως θα κάνει λάθος, γιατί εδώ και καιρό η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών στηρίζεται στις αιχμηρές κορώνες του υιού Τραμπ, που έχουν απήχηση στη βάση και λειτουργούν ευεργετικά στη συσπείρωσή της.

Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ Facebook Twitter
Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ Facebook Twitter
Ο Ντον Τραμπ σε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του πατέρα του σε κατάστημα πυροβόλων όπλων στο Μέιν το 2016

Όπως περιγράφεται, ο Τζούνιορ έχει μία ασυνήθιστα θερμή επαφή με τους υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου και κυρίως με αυτούς που ζουν στην περιφέρεια, σε αγροτικές περιοχές, σε κτηνοτρόφους και σε ανθρώπους που λατρεύουν το κυνήγι και είναι ένθερμοι υποστηρικτές της οπλοκατοχής.


Κατά τον πολιτικό αναλυτή, Ρον Μποντζάν, παρά τα λάθη και τις αλητείες του παρελθόντος, ο «μικρός» Ντον θεωρείται η απευθείας σύνδεση του Τραμπ με τη βάση, με τον απλό λαό...

Από τη δική του πλευρά, ο Μάικλ Κούκελμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Κάνσας, τονίζει ότι στους απλούς, λαϊκούς ανθρώπους της αμερικανικής περιφέρειας αρέσει πολύ το στιλ του Ντον που είναι αθλητικός, τολμηρός, δυναμικός και «δεν ξεστομίζει ανοησίες».

Υπάρχει κάποιο υπονοούμενο εδώ; Ξεκάθαρα, ναι. Ο Ντον ήδη θεωρείται μία εξαιρετικά βελτιωμένη εκδοχή του πατέρα του που έμαθε από τα λάθη του και κυρίως από την περιφρονητική συμπεριφορά του Τραμπ προς το πρόσωπό του.
Θεωρείται από τους πλέον οργανωμένους και οργανωτικούς σε ό,τι αφορά τα πολιτικά χτυπήματα, ένας άνθρωπος που κοιτά διαρκώς το i-phone του για ό,τι νεότερο, αλλά που δεν αναλώνεται ακριβώς όπως ο πατέρας του στο Twitter και προτιμά να μαζεύει υλικό για την επόμενη πολιτική του επίθεση.


Καθόλου τυχαία η ομάδα ανθρώπων που τον περιστοιχίζει και αποτελεί το πολιτικό του γραφείο (μεταξύ αυτών και η νυν σύντροφός του, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η οποία μοιάζει καταπληκτικά στη Μελάνια Τραμπ...) αποκαλείται από τους Δημοκρατικούς «γκρουπ των λύκων», ακριβώς επειδή κινούνται οργανωμένα, ομαδικά και συνήθως οδυνηρά.

«Ξεκάθαρα προϊόν νεποτισμού», τον χαρακτηρίζει η Christina Greer, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Fordham, «λάδι στη φωτιά» τον αποκαλεί ο Jon Reinish, στρατηγικός αναλυτής των δημοκρατικών με έδρα τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία «νεότερη, πιο όξινη εκδοχή του πατέρα του» που δεν έχει κανέναν δισταγμό να κινηθεί σε ακόμη πιο σκοτεινά πολιτικά μονοπάτια από τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του.

Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ Facebook Twitter
Κατά τον πολιτικό αναλυτή, Ρον Μποντζάν, παρά τα λάθη και τις αλητείες του παρελθόντος, ο «μικρός» Ντον θεωρείται η απευθείας σύνδεση του Τραμπ με τη βάση, με τον απλό λαό...

ΠΟΤΕ, ΟΜΩΣ, προέκυψε όλο αυτό; Οι δύο άντρες δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις. Η πρώην σύζυγος του Τραμπ, η διάσημη Ιβάνα, στο βιβλίο της «Raising Trump» το 2017 περιγράφει έναν εξοργισμένο Τραμπ όταν του είχε ανακοινώσει ότι θέλει το παιδί τους να έχει το όνομά του: «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό! Κι είναι ένας ηλίθιος; Κι αν γίνει ένας αποτυχημένος;». Φυσικά, αυτό κάποτε έφτασε και στ' αυτιά του μικρού Ντον, που στα 12 χρόνια του αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στον πατέρα του και να αρνείται οποιαδήποτε επαφή μαζί του για περίπου έναν χρόνο.

Η περιφρόνηση του νεαρού για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του μεγιστάνα μπαμπά συνεχίστηκε και μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο. Αντί να πακετάρει και να τρέξει στον Πύργο Τραμπ για να αναλάβει τα (όποια) καθήκοντά του, εκείνος προτίμησε να πάει για σκι και κυνήγι στο Άσπεν.

Όταν το 2016 το όνομά του άρχισε να έρχεται σιγά σιγά στην επιφάνεια, λίγο καιρό μετά προέκυψε το σκάνδαλο με το ραντεβού που είχε στον Πύργο Τραμπ με ρωσίδα δικηγόρο, η οποία –κατά τα δημοσιεύματα της εποχής- θα του ενεχείριζε βλαπτικές πληροφορίες εναντίον της Χίλαρι Κλίντον και προκειμένου να βάλει τρικλοποδιά στην προεκλογική εκστρατεία της πολιτικής αντιπάλου του μπαμπά του.

«Είναι καλό παιδί ο Τζούνιορ», «δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτά ο Τζούνιορ» ήταν οι αμήχανες χοντροκομμένες δηλώσεις του πατρός του, ενώ το επιτελείο του άρον άρον τον απομάκρυνε από το πολιτικό περιβάλλον Τραμπ.
Τώρα, όμως; Τώρα, ο Τζούνιορ περιγράφεται ως κάποιος που έχει όλα τα προσόντα για να του συγχωρούν οι ψηφοφόροι της βάσης τα πάντα: από τις εμφανίσεις του σε μαγαζιά πώλησης όπλων μέχρι την εκστρατεία αναζήτησης χορηγών για την ανόρθωση του αμερικανικού «τείχους».


Είναι ο χιουμορίστας της υπόθεσης που δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίξει και λίγο με τα νεύρα του μπαμπά, κάνοντας δημοσίως ένα αστείο για εκείνον. Μοιάζει οργανωμένος, συγκροτημένος, ανάλαφρος εκεί που πρέπει και σκληρός εκεί που χρειάζεται. Έχει μάθει καλά το παιχνίδι, λένε οι Δημοκρατικοί, και δεν έχει τα κουσούρια του μπαμπά του. Αν υπήρχε κάποιος που θα αναζητούσε μια καριέρα στην πολιτική, ακόμη κι αν ο Τραμπ δεν κατέβαινε ποτέ στον πολιτικό στίβο, θα ήταν αυτός.

 

Το φινάλε της ομιλίας της Kimberley Guilfoyle, συντρόφου του Ντον Τραμπ και πρώην παρουσιάστριας του Fox, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Oύρλιαζε σε μια άδεια αίθουσα λόγω πανδημίας― Από τη νέα καθημερινή στήλη της LIFO «Τι διαβάζουμε σήμερα»


Ούτε η αφοσιωμένη και στριφνή Ιβάνκα ούτε καν ο σύζυγός της. Τώρα, συμφωνούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ο Τζούνιορ βοηθάει τον μπαμπά όσο ποτέ άλλοτε γιατί ίσως ήταν ο μόνος στο δωμάτιο που γνώριζε ότι μετά τον κορωνοϊό είναι πολύ πιθανόν ο Τραμπ να μη νικήσει σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση...


Και φυσικά όλοι ξέρουν ότι ο Πρόεδρος εξακολουθεί να αποθαρρύνει, και κάποτε εξαιρετικά βάναυσα, τον γιο του, να αμφισβητεί την πολιτική του ευφυΐα, να κάνει άκομψη κριτική για το μούσι του –«Ξεφορτώσου το!»- σε πανεθνικό δίκτυο, με τον Τζούνιορ να γελάει σε απάντηση της όποιας χοντράδας.


Και είτε αρέσει στον μπαμπά είτε όχι, ο Τραμπ Τζούνιορ είναι πλέον βασικός παίκτης στο παιχνίδι που λέγεται «Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 2020». Αυτός και η Γκιλφόιλ, η σύντροφός του και πρώην παρουσιάστρια του Fox,  είναι μηχανές συγκέντρωσης κεφαλαίων, καθώς καταφέρνουν να εξασφαλίζουν μεγάλες δωρεές από εύπορους ρεπουμπλικανούς.


Αν ο... μπαμπάς χάσει σ' αυτή την αναμέτρηση, ο Τζούνιορ θα έχει κάνει τα πάντα –και με αποδείξεις- για να αποτρέψει αυτό το σενάριο. Όμως, θα έχει βάλει υποψηφιότητα, και μάλιστα με τον πλέον οργανωμένο τρόπο, για να ανοίξει τον δικό του δρόμο στην πολιτική ζωή της Αμερικής. Δηλώνει με κάθε τρόπο έτοιμος, κανείς δεν έχει καταλάβει για τι ακριβώς, πέρα από το παιχνίδι που φαίνεται να παίζει δυνατά αυτή τη στιγμή και το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαμπάς δεν μπορεί πια να τον κρατήσει στη σκιά, κι αυτό το ξέρουν όλοι: ακαδημαϊκοί, πολιτικοί αναλυτές, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκράτες.

Ντον Τραμπ Τζούνιορ: Τραμπικότερος του Τραμπ Facebook Twitter
GETTY

EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με στοιχεία από New York Times, BBC, The Atlantic

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε σήμερα 26 Αυγούστου 2020

Νέα καθημερινή στήλη / Τι διαβάζουμε σήμερα 26 Αυγούστου 2020

Σήμερα: Μια μεγάλη στιγμή για την ανθρωπότητα • • • Μπράβο Γιάννη Αντετοκούνμπο • • • ΑΟΖ και ζαρζαβατικά • • • θυμάται κανείς τη λέξη «αριστεία»; • • • ο εκφυλισμός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος • • • Κινεζάκια μαθαίνουν τη συνεργασία.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM