Γιατί η Καρόλα Ρακέτε είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον

Γιατί η Καρόλα Ρακέτε είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον Facebook Twitter
Η Καρόλα Ρακέτε υπηρέτησε το θετικό – όχι μόνο το φυσικό – δίκαιο. Οι ιταλικές αρχές το παραβιάζουν.
26

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι διέταξε τη σύλληψη της Καρόλα Ράκετε, κατηγορώντας την για ένοπλη ανταρσία και αποκαλώντας την «παράνομη». Διέταξε επίσης την κατάσχεση του πλοίου της οργάνωσής της ως «πειρατικού» απειλώντας με ένα τεράστιο πρόστιμο τους ιδιοκτήτες του.


Η καπετάνισσα του Sea Watch 3 αποφάσισε να σπάσει το μπλόκο που είχε επιβληθεί από τις ιταλικές αρχές και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, παρά την απαγόρευση, προκειμένου να φέρει σε ασφαλές μέρος τους 42 επιβάτες του. Περίμενε 14 μέρες για μια απόφαση της ΕΕ και μάταια ανέμενε μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν έλαβε καμία ανταπόκριση με αποτέλεσμα να πάρει το ρίσκο. Η πράξη της είναι, ωστόσο, σύμφωνη με το διεθνές και το ναυτικό δίκαιο και όχι απλώς με τη δική της ηθική ή αντίληψη περί δικαιοσύνης. Όταν άνθρωποι κινδυνεύουν, τους σώζεις και τους μεταφέρεις σε απάγκιο. Ο μύθος της Αντιγόνης που αψήφισε τους νόμους του Κρέοντα χρησιμοποιήθηκε για την πράξη της γενναίας Γερμανίδας, πλην όμως η παραβολή δεν είναι ορθή. Η Καρόλα Ρακέτε υπηρέτησε το θετικό –όχι μόνο το φυσικό– δίκαιο. Οι ιταλικές αρχές το παραβιάζουν.

Η έννομη τάξη θεωρεί πως δεν μπορούμε να διάγουμε εν ηρεμία το βίο μας αν κάποιος δίπλα μας απειλείται και γι'αυτό τιμωρεί την αδιαφορία μας όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει και δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε τη δικιά μας για να τον σώσουμε.


Περαιτέρω, τα εθνικά ποινικά δίκαια όλων των ευρωπαϊκών κρατών προβλέπουν ένα έγκλημα κατά της ζωής που ονομάζεται «παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής». Ο Ελληνικός Ποινικός Κώδικας, έναντι άλλων, προβλέπει πως «όποιος με πρόθεση παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους». (Άρθρο 307)

Η έννομη τάξη θεωρεί πως δεν μπορούμε να διάγουμε εν ηρεμία το βίο μας αν κάποιος δίπλα μας απειλείται και γι'αυτό τιμωρεί την αδιαφορία μας, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει και δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε τη δικιά μας για να τον σώσουμε. Κοινώς, σαν ο άλλος πνίγεται μπροστά μας, εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πίνουμε τα ουζάκια μας στο ταβερνάκι.


Η περίπτωση της Ράκετ δεν είναι η πρώτη: μια άλλη καπετάνισσα αντιμετωπίζει βαριές ποινές της ιταλικής δικαιοσύνης διότι έσωσε κάτι περισσότερες από χίλιες ζωές. Η Πία Κλεμπ κατηγορείται γιατί με τις ενέργειές της υποστήριξε την «παράνομη» μετανάστευση σε συνέργεια με τους διακινητές, πράξη για την οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ως και 20 χρόνια κάθειρξη και 15.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε διασωθέντα.


Αυτό που συμβαίνει με την περίπτωση της Πία και της Καρόλα είναι η ολική αντιστροφή του τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο. Η Ιταλία μας δοκιμάζει και δοκιμάζεται: όχι απλώς δικαιούμαστε να αδιαφορούμε όταν άλλοι πνίγονται, αλλά επιβάλλεται να αδιαφορούμε. Αν επέμβουμε, αυτό θεωρείται εγκληματική πράξη.

Γιατί η Καρόλα Ρακέτε είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον Facebook Twitter
Η Πία Κλεμπ κατηγορείται γιατί με τις ενέργειές της υποστήριξε την "παράνομη" μετανάστευση σε συνέργεια με τους διακινητές, πράξη για την οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ως και 20 χρόνια κάθειρξη και 15.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε διασωθέντα.


Συζητάμε δηλαδή για τον ολοκληρωτικό εκφυλισμό της όποιας έννοιας ηθικής και αλληλεγγύης προς τον άνθρωπο.


Αν το δεχθούμε αυτό, τότε δεν θέλει πoλλή σκέψη για το τι κόσμο κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται. Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος, που έλεγε κι ο Χομπς. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να μην αφήσουμε την ΕΕ να βυθιστεί περισσότερο στην ηθική απαξία της αδιαφορίας της. Διότι, σαν κινδυνεύει κι αυτή από τις δυνάμεις που φαντασιώνουν τον πνιγμό της, τότε οι εκκλήσεις της για βοήθεια δεν θα πείθουν κανέναν.


Μοιραία η αδιάφορη ΕΕ. Ούτε μεις όμως άμοιροι των ευθυνών μας.

* Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου & Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Διεθνή
26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσφυγικό και πειρατικές πιρουέτες: Μια διαφορετική προσέγγιση για την περίπτωση της Καρόλα Ρακέτε

Στήλες / Προσφυγικό και πειρατικές πιρουέτες: Μια διαφορετική προσέγγιση για την περίπτωση της Καρόλα Ρακέτε

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εναπομείναντες επιβάτες στο Sea-Watch 3 δεν ανήκουν στις «κατηγορίες των πιο ευάλωτων προσώπων», στα οποία - ανάμεσα τους και έγκυες γυναίκες - είχε ήδη επιτραπεί η αποβίβαση από τις ιταλικές αρχές.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ
Καρόλα Ρακέτε: «Δεν ήταν βίαιη ενέργεια, ήταν πράξη ανυπακοής» λέει η καπετάνισσα του Sea-Watch 3

Διεθνή / Καρόλα Ρακέτε: «Δεν ήταν βίαιη ενέργεια, ήταν πράξη ανυπακοής» λέει η καπετάνισσα του Sea-Watch 3

Η Καρόλα Ρακέτε, η καπετάνισσα του Sea Watch 3, η οποία συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές επειδή έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, προχώρησε σε ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου της
Η καπετάνισσα Κάρολα Ρακέτε συνελήφθη - Αψήφησε την ιταλική απαγόρευση και ελλιμένισε το πλοίο με τους μετανάστες

Διεθνή / Η καπετάνισσα Κάρολα Ρακέτε συνελήφθη - Αψήφησε την ιταλική απαγόρευση και ελλιμένισε το πλοίο με τους μετανάστες

Το Sea Watch αψήφησε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και ελλιμενίστηκε στην Λαμπεντούζα. Συνελήφθη η καπετάνισσα. Στο πλοίο παραμένουν οι 40 μετανάστες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Διαφωνω καθετα με την αποψη του κ. Χριστοπουλου για τους ευνοητους λογους που και οι προηγουμενοι σχολιαστες ανεφεραν. Απλως να προσθεσω δυο επιπλεον σημεια:1.Σχεδον ολοι οι παρανομοι μεταναστες που «σωζουνται» τα ταξι των ΜΚΟ προερχονται απο αλλες χωρες και πανε στην Λιβυη διοτι ξερουν καλα οτι απο εκει μπορουν να πουλησουν το χαρτι του του μη-μας-στειλετε-πισω-ειναι-επικινδυνα-εκει. Αυτος ειναι και ο λογος που δεν πανε στην Τυνησια παροτι ειναι πολυ πιο κοντα στην Λαμπερντουσα.2.Η υποκρισια των καλοθελητων των Open Borders ειναι κατι παραπανω απο πραφανης. Διοτι εαν θελεις να βοηθησεις τους προσφυγες αυτου του κοσμου ξεκινας απο αυτους που το’χουν πραγματικα αναγκη στις χωρες προελευσης και οχι απο τους lucky few που εχουν να δωσουν μια μικρη περισουσια (μεταξυ 10.000 και 15.000 USD) για ενα τετοιο παρανομο ταξιδι.Αυτο εδω που διακυβευεται ειναι το κυραρχο δικαιωμα μιας χωρας να αποφασιζει η ιδια (και οχι μια καποιες ΜΚΟ) σε ποιους θα επιτρεψει την εισοδο στο εδαφος της.
Διαφωνώ καθέτως με τη νομική ανάλυση του κειμένου.Απλά δεν ισχύει.Οι καπετάνισσες αυτές είναι επ'αμοιβή μεταφορείς παράνομων μεταναστών. Εκτός εάν δεν αμοίβονται από πουθενά για τα παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Δεν τους "σώζουν" αλλά τους μεταφέρουν στον προορισμό που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Με το άλλοθι της Αντιγόνης έχουμε ζήσει τέρατα και τέρατα όλα αυτά τα χρόνια. Κάπου να το μαζεύουμε αυτό το πράγμα. Ας μην αντιστρέφουμε πλέον την πραγματικότητα. Ο εφιάλτης του Χομπς είναι αυτό που αντιμαχόμενες ομάδες συμφερόντων παραβιάζουν κάθε νόμο και κανόνα διά ίδιον όφελος. Είτε ιδεολογικό είτε οικονομικό. Παραμένει το κρίσιμο ερώτημα. Δικαιούνται όποιοι έχουν προβλήματα, όπως οι παράνομοι μετανάστες αυτών των πλοίων, να πάνε όπου οι ίδιοι κρίνουν προσφορότερο χωρίς οι τοπικές κοινωνίες να έχουν δικαίωμα λόγου;ΥΓ Για όσους αρέσκονται στα "σωσίματα" να κάνουμε ξεκάθαρο τι εννοούν οι πολιτικοί φίλοι του open borders. Μετανάστες, βασανισμένοι τω όντι απο τη ζωή και τη μοίρα, πληρώνουν μεταφορείς να τους βάλουν σε πλαστικά βαρκάκια. Ανοίγονται μέχρι τα διεθνή χωρικά ύδατα και εκεί έρχονται πλοία ευρωπαϊκών ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται είτε από τον ΟΗΕ είτε από την ΕΕ είτε από άλλους οργανισμούς, ΜΚΟ που μπορούν να μισθώνουν πλοίο και πλήρωμα (σ.σ. να είναι εφοπλιστές δηλαδή), και τους πάνε σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους "σώζουν"...
Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά διάβασα ότι η κα Ρακέτε πήρε τους ανθρώπους από τις ακτές της Λιβύης και τους μετέφερε στην Ιταλία. Θεωρώ πως οι ακτές της Λιβύης ήταν πιο κοντά για να τους αποβιβάσει αν πράγματι κινδύνευαν, αυτή όμως τους είχε κάποιες μέρες στη θάλασσα προκειμένου να τους αποβιβάσει στην Λαμπεντούζα. Αν πράγματι μέλημά της ήταν να σώσει ανθρώπινες ψυχές από την θάλασσα το να τους αφήσει στη Λιβύη ήταν αρκετό, αυτή όμως θέλησε να τους μεταφέρει στην Ιταλία (και όχι στην Ισπανία ή στη Γαλλία που δεν έχουν Σαλβίνι).Γνώμη μου είναι ότι παίζονται παιχνίδια εις βάρος δυστυχισμένων ανθρώπων, μακάρι να κάνω λάθος.
"Libya migrants: Inside a detention camp - hot, airless, overcrowded"https://www.bbc.com/news/av/world-africa-41194000/libya-migrants-inside-a-detention-camp-hot-airless-overcrowded+EU immigration: Tortured for trying to enter Europehttps://youtu.be/CXzpfBGHUdg+"Conditions in Libya's migrant camps | TheCube"https://youtu.be/RVNhhaM1NsU+"I am a refugee in a Libyan camp. Conditions are so bad, people are dying"https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/08/refugee-libyan-camp-people-dying...Η "ασφαλής" χώρα, με τα "ασφαλή" λιμάνια:https://www.unhcr.org/libya.htmlΤο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε;-----Σπουδαία φράση του μακαρίτη Μπεχράκη: (Φωτογραφίζω) ώστε κανένας να μη μπορεί να πει «δεν ήξερα». ...Ας τους κρατήσει η περίφημος δημοκρατίας της Τουρκίας, ας τους κρατήσει η περίφημος ειρηνική Λιβύη, ας κάτσουν να ψοφολογήσουνε. ΟΧΙ στην χώρα μας όμως. (Αχ, έτσι είμαστε δυστυχώς, πολύ λίγοι ως άνθρωποι).
@ΒλαχακιΟχι το ανεκδοτο με τον Τοτο δεν το ξερουμε. Για πες μας να μαθουμε? Ξερουμε παντως οτι ολοι αυτοι φυγαν απ'τις χωρες τους οπου η κατασταση προφανως καθε αλλο παρα ροδινη ειναι και πηγαν που για να γλιτωσουν? Στην πιο f...ed up χωρα του κοσμου? Κοροιδευομαστε ετσι?
Και ξαναλέω λοιπόν μήπως και γίνει καλύτερα αντιληπτό:Εάν η Ευρώπη είναι μία βάρκα,πόσοι ναυαγοί μπορούν να χωρέσουν πριν αρχίσει να βυθίζεται από το βάρος τους;;;;; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι εκατομμύρια άνθρωποι από την Ασία και την Αφρική έχουν μοναδικό τους σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη;;; Πιστεύετε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε χωρίς προβλήματα αυτή την βίαιη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη;;; Θα ήταν χρήσιμο να μας αναπτύξετε τα επιχειρήματα σας υπέρ της ανεξέλεγκτης εισροής ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη...
Αυτό που θα ήταν καλό να γίνει αντιληπτό είναι ότι είναι διαφορετικό πράγμα ο προβληματισμός που είναι απόρροια ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης από τον προβληματισμό που είναι αποτέλεσμα στενομυαλιάς, προκατάληψης και κινδυνολογίας. Ναι, η μετανάστευση είναι πρόβλημα, ο τρόπος που την διαχειριζόμαστε είναι προβληματικός, ο ρόλος των ΜΚΟ είναι σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητούμενος, αλλά καλό είναι να αφήσουμε στην άκρη τις κινδυνολογίες για τις ορδές που θα μας καταπιούν και θα αλλοιώσουν τα ιερά και τα όσια. Αυτά εξυπηρετούν άλλους, σκοτεινούς σκοπούς. Παρ'ολα τα προβλήματα της, η Ευρώπη δεν είναι, ούτε και θα γίνει τρίτος κόσμος, τουλάχιστον από άποψη κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. Έχω την εντύπωση πως πολλοί από εκείνους που το υποστηρίζουν (ειδικά οι πέριξ και εντός πολιτικής κινούμενοι) συνήθως κάτι περιμένουν να κερδίσουν από αυτό. Όπως πχ και οι δουλέμποροι από την μπίζνα τους.
Είμαστε (σχεδόν) όλοι, εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου "λίγοι", σαν δυνατότητες, θέληση, σκέψη και πραγμάτωση. Είμαστε "λίγοι" γιατί είμαστε βολεμένοι και το πιο εξωφρενικό είναι ότι την έλλειψή μας αυτή την ενδύουμε με άφθονες δικαιολογίες για να κοιμόμαστε καλά τα βράδια: "Αυτοί φταίνε που γεννάνε μωρά, αυτοί φταίνε που έχουν εμφύλιο, αυτοί φταίνε που είναι πτωχοί και χωρίς στο ήλιο μοίρα, αυτοί βουλιάζουν τις βάρκες τους, εμείς το 20% καταναλώνει το 80% των πόρων της Γης; Αυτοί φταίνε πάλι. Αυτοί φταίνε που υπάρχουν, στο κάτω κάτω της γραφής".Όχι, ό,τι και να λέτε, δεν είμαστε, ακριβώς, στην "ορθή πλευρά" της ιστορίας.
@ Ramon Ramone δεν τίθεται κανένα θέμα στενοκεφαλιάς,κινδυνολογίας ή οτιδήποτε άλλο "σκοτεινό". Η μετακίνηση αυτών των πληθυσμών προς την Ευρώπη είναι γεγονός.Οι λόγοι που δημιουργούν αυτή τη μαζική μετανάστευση είναι επίσης γνωστοί.Ξαναρωτώ λοιπόν, είναι η Ευρώπη έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών;;; Εάν όχι πώς πιστεύετε ότι εμείς εδώ στη χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση;;; Έχετε ιδέα πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους έρχονται στη χώρα μας και εγκλωβίζονται εδώ;;; Πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι προβληματικό;;;; Είμαστε μήπως μια οικονομικά ισχυρή χώρα που μπορεί να απορροφήσει όλες αυτές τις εισροές ανθρώπων , να καλύψει όλες τις βασικές τους ανάγκες και να τους βρει εργασία;;; Εδώ έχουμε εμείς πρόβλημα εξεύρεσης εργασίας και κάλυψης βασικών αναγκών.... Μήπως είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η είσοδος όλων αυτών των ανθρώπων θα δημιουργήσει την "κρίσιμη μάζα" που χρειάζεται να υπάρξει για να εξεγερθεί το προλεταριάτο;;;; Έχετε να μου δώσετε μια τεκμηριωμένη απάντηση στους προβληματισμούς μου χωρίς υπαινιγμούς προς το πρόσωπο μου;;; Θα το εκτιμούσα πραγματικά...Υ.Γ. Καμία αναφορά δεν έκανα ότι οι μετανάστες θα αλλοιώσουν τα Όσια και τα Ιερά μας ,μην βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα...
Το φυσώ και δεν κρυώνει:Ο άλλος νόμιζε, στα σοβαρά τώρα, ότι θα μπορούσα -ποτέ των ποτών- να εννοώ ή να υπονοώ ότι εγώ είμαι "πολύ" άνθρωπος (σκατά στα μούτρα μου) κι αυτός "λίγο".τι να πω ρε παιδί μου,απογοήτευση...
@ SKYHOOK47 Ξαναδιαβάστε αν θέλετε το σχόλιο μου. Δεν βάζω λόγια στο στόμα κανενός. Αντιθέτως, αν χρειαστεί παραθέτω αυτούσια τα ήδη λεχθέντα, ως έχουν. Είναι νομίζω ο καλύτερος και ο πλέον έντιμος τρόπος για να καταδείξει και να σχολιάσει κανείς την πραγματικότητα σε περίπτωση που αυτή αμφισβητείται ή δεν είναι άμεσα ορατή. Επίσης, ενώ δράττομαι όντως από το δικό σας σχόλιο, είναι προφανές νομίζω πως δεν απευθύνομαι τόσο σε εσάς όσο σε ευρύτερο αριθμό ώτων – ή μάλλον οφθαλμών. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγείστε. Επίσης, συνηθίζω να είμαι ευθύς – ακόμη και μέσω υπαινιγμών και πλαγίου λόγου, όταν φυσικά η ευθύτητα μου δεν είναι ανεκτή και προκαλεί αιτήματα λογοκρισίας στους αποδέκτες της. Επίσης, δεν συνηθίζω να βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα – αυτή είναι (τακτική) συνήθεια άλλων. Τα περί προλεταριάτου λοιπόν είναι περιττά και αποπροσανατολιστικά. Επίσης, τα περί ευρωπαϊκής βάρκας που κινδυνεύει να βουλιάξει από τους μετανάστες είναι σαφής κινδυνολογία και ένα από τα κλασσικά επιχειρήματα όσων απορρίπτουν την εξεύρεση λύσεων για την κατά το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω των θεσμών και της πολιτικής, σκορπώντας και πουλώντας τρομολαγνεία. Επίσης, αναρωτιέμαι, αν ήμασταν «μια οικονομικά ισχυρή χώρα που μπορεί να απορροφήσει όλες αυτές τις εισροές ανθρώπων , να καλύψει όλες τις βασικές τους ανάγκες και να τους βρει εργασία» θα ήταν όλα καλά; Θα τους υποδεχόμασταν μετά βαΐων και κλάδων;Για περισσότερα εδώ: https://www.lifo.gr/articles/opinions/238228/milontas-alla-oxi-kathodigontas-arthrografia-paramones-eklogonΚαι εδώ: https://www.lifo.gr/articles/opinions/237436/exoyme-podia-oxi-rizes-eimaste-anthropoi-oxi-dentra-oi-eyroekloges-xoris-tin-eyropi
@ Ramone Ramon Και υπονοήσατε και βάλατε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Γνωρίζω και γραφή ,και ανάγνωση και κατανόηση κειμένου... Λυπάμαι πραγματικά όμως γιατί αντί να μας πείτε την άποψη σας για το πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση μου/μας κάνετε κήρυγμα και μας κατηγορείτε όσους προβληματιζόμαστε με αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή ως μισαλλόδοξους ,ξενοφοβικούς,ρατσιστές και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο...Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι θεωρείτε ότι οι φοιτητές που μεταναστεύουν σε μια άλλη χώρα για λόγους σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτούς που μπαίνουν στις βάρκες και περνούν παράνομα/παράτυπα (πείτε το όπως θέλετε) στην Ευρώπη,και όχι μόνο αυτό αλλά και θα πρέπει να τους δεχτούμε όλους αυτούς γιατί έτσι αυτοί αποφάσισαν... Τώρα δηλαδή αυτό δεν είναι φασιστικό;;; Δεν καταλαβαίνω,οι πολίτες της Ε.Ε. δεν έχουν λόγο για όλο αυτό που συμβαίνει;;;; Έχουν λόγο οι παράτυποι και δεν έχουν λόγο οι νόμιμοι κάτοικοι;;;; Θα τρελαθούμε τελείως;;;;Οι οποίες προσπάθειες ενσωμάτωσης τους από τη μεριά της πολιτείας προϋποθέτουν ότι και αυτοί οι ίδιοι θα θέλουν να ενσωματωθούν κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για όλους.Παραδεχθείτε λοιπόν ότι δεν γνωρίζετε με ποιό τρόπο μπορεί όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση να αντιμετωπιστεί και μην μας κουνάτε το δάχτυλο. Αν παρόλα αυτά γνωρίζετε με ποιό τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα σας παρακαλούσα για άλλη μια φορά εφόσον το επιθυμείτε να μας υποδείξετε τον τρόπο με τον οποίο αυτό το προβληματικό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί .Έχετε να μας παραθεσετε μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση;;; Εάν όχι μην κάνετε τον κόπο να απαντήσετε...
@ SKYHOOK47Θα απαντήσω παραφράζοντας ελαφρώς τα λόγια άλλου, αναφερόμενου στην ρητορική μίσους σχολιαστή (https://www.lifo.gr/now/greece/241699/o-dimos-athinaion-den-dinei-xoroys-gia-proeklogika-periptera-sti-xrysi-aygi): Στο ερώτημα αν είναι πρόβλημα η μετανάστευση, η απάντηση είναι ότι σαφώς και είναι πρόβλημα. Στο ερώτημα πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η απάντησή μου είναι ότι δεν ξέρω κάτι περισσότερο από τους θεσμούς και την πολιτική που υποστηρίζει την κατά το δυνατόν ομαλότερη ενσωμάτωση τους και την απαραίτητη διασπορά τους στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που θα επωμισθούν το βάρος που τους αναλογεί – εκείνων φυσικά που δεν αποτελούν σαφή κίνδυνο για τους υπόλοιπους και θέλουν να ενσωματωθούν σε μια διαφορετική για εκείνους κοινωνία. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι δεν γιατρεύεις ένα κακό προξενώντας άλλα, αφήνοντάς τους στην τύχη τους ή αναγκάζοντας τους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες υποδοχής. Ξέρω επίσης – και αυτά είναι δικά μου λόγια - ότι οι τρόποι αντιμετώπισης που προτείνουν πολλοί – δηλαδή είτε να τους αφήσουμε στην τύχη τους (δηλαδή να πνιγούν), είτε να τους στέλνουμε πίσω από κει που ήρθαν με push backs, είτε απλά να τους διώχνουμε με κάθε τρόπο ακόμα και αν αυτός θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους, είτε να τους δημιουργούμε σκοπίμως κάθε είδους αποτρεπτικό για την ενσωμάτωση τους εμπόδιο - μου θυμίζουν τον γνωστό ταρίφα: https://mikropragmata.lifo.gr/wtf/to-sok-me-ton-taksitzi-pou-chamogelastos-perigrafei-pos-ediokse-tin-etoimothanati-ap-to-taksi-tou/Αυτόν ακριβώς.Υστερόγραφο:Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι θεωρείτε ότι οι φοιτητές που μεταναστεύουν σε μια άλλη χώρα για λόγους σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτούς που μπαίνουν στις βάρκες και περνούν παράνομα/παράτυπα (πείτε το όπως θέλετε) στην Ευρώπη,και όχι μόνο αυτό αλλά και θα πρέπει να τους δεχτούμε όλους αυτούς γιατί έτσι αυτοί αποφάσισαν... Πηγή: www.lifo.grΠοιος βάζει λόγια στο στόμα του άλλου; Διερωτώμαι, που τα είδατε αυτά γραμμένα; Και ποιος ο λόγος να συνεχίσουμε την κουβέντα υπό τέτοιους όρους; Διερωτώμαι επίσης, με εκείνους που θέλουν να ενσωματωθούν δεν υπάρχει πρόβλημα; Τους θέλουμε;
@ Ramon RamoneΘα σας απαντήσω από το τέλος.Βέβαιως και δεν γράψατε ότι οι φοιτητές που μεταναστεύουν για λόγους σπουδών είναι το ίδιο με τους μετανάστες που μπαίνουν σε μια βάρκα και περνούν στην Ευρώπη,όμως αυτή η άποψη υπάρχει σε ένα από τα link που μου παραθέσατε.Από τη στιγμή που παραθέσατε το συγκεκριμένο link συμπεραίνω ότι συμφωνείτε και εσείς με αυτή την άποψη.Ορίστε και το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο: Είναι περίεργο που κανείς δεν μιλάει πολύ για το πώς η Ε.Ε. κατάφερε να διευκολύνει τόσο πολλούς ανθρώπους να ζήσουν αλλού, να ΣΠΟΥΔΆΣΟΥΝ, να ταξιδέψουν, να πλουτίσουν σε γνώσεις, χρήματα και εμπειρίες.Η Ε.Ε. κατ αρχήν ευνόησε την κινητικότητα των πολιτών της μεταξύ των κρατών μελών.Το αν θα ευνοήσει και την κινητικότητα πολιτών εκτώς Ε.Ε. είναι κάτι το οποίο ακόμα είναι υπό συζήτηση για αυτό και συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη σε αυτό γι αυτό και οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες υποδοχής εγκλωβίζονται σε αυτές.Σαν να μην έφτανε λοιπόν αυτό,παρατηρούμε ότι πολλές ΜΚΟ που έχουν επωμιστεί την περίθαλψη και φροντίδα αυτών των ανθρώπων να δρούν και ως διακινητές με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν στα ανοιχτά της Λιβύης, δηλαδή να υπάρχει συνεργασία μεταξύ αυτών που οργανώνουν το "ταξίδι" των μεταναστών στη Μεσόγειο και των ναυαγοσωστικών πλοίων των ΜΚΟ ώστε οι μετανάστες να "διασώζονται" άμεσα με συνέπεια τα πλοία των ΜΚΟ να έχουν μετατραπεί σε ένα είδος shuttle service μεταξύ Λιβύης και Ευρώπης.Μεγενθύνοντας έτσι το πρόβλημα και φυσικά άθελά (;) τους συμβάλλουν και στην αύξηση των κερδών των δουλεμπόρων αφού όλο και πιο πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα "διασωθούν".Συμφωνώ και εγώ μαζί σας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ένταξης αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες όπως και επίσης ότι θα πρέπει τα κράτη μέλη να επωμιστούν και αυτά το μερίδιο που τους αναλογεί, μόνο αυτά όμως δεν είναι η λύση, θα πρέπει να γίνουν ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να πάψουν οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να ρίξουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το βάρος τους.Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η μετανάστευση είναι κάτι το θετικό όταν αυτό όμως γίνεται συντεταγμένα και με κανόνες ώστε αυτοί που έρχονται να ενσωματώνονται ομαλά στην νέα πατρίδα τους... Αυτή τη στιγμή που κάνουμε αυτή την κουβέντα όμως αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς για αυτό και όλος αυτός ο προβληματισμός από τη μεριά μου...
@ Δον ΙδιώτηςΔεν ξέρω αν έχει νόημα να το πούμε.Οι δικαιωματισταί εκμεταλλεύονται μέχρι τελικής πτώσης κάθε τρύπα (νομικό κενό κτλ) του συστήματος προκειμένου να το εκθέσουν. Και μετά να πουν ότι φταίει ο προαιώνιος εχθρός: ο καπιταλισμός έτσι όπως αυτός εφαρμόζεται από λευκους (χριστιανούς) άνδρες.Οι διακινητές πάνε τους παράνομους μετανάστες και τους υποψήφιους πρόσφυγες στη Λιβύη ακριβώς διότι εκεί είναι μία μη ασφαλής χώρα, με τη νομική έννοια του όρου, καθώς είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν μπορούν οι ΜΚΟ να τους επιστρέψουν εκεί. Βέβαια παρακάμπτουν και όλες τις άλλες αφρικανικές χώρες αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Σαν τους Αφγανούς (πραγματικούς ή βαφτισμένους Αφγανούς) που αντί να πάνε στις Φιλιππίνες και στο Μπαγκλαντές ή στις γειτονικές Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράν και Πακιστάν (όπου η θρησκεία τους και η κουλτούρα τους είναι πιο συμβατά) θέλουν να πάνε στη Σουηδία και στη Γερμανία.Οι ΜΚΟ ανεβάζουν στην εξουσία τους Ορμπάνηδες και τους Τράμπηδες και μετά καταγγέλλουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Κόπυπάστε (after Polakis) ό,τι έγινε στην Ελλάδα με τον Σύριζα και τη ΧΑ.Και, μάντεψε, αν τολμήσεις να μιλήσεις και να πεις τα αυτονόητα (όπως πχ "ε, παιδιά, δεν έχω δικαίωμα ως πολίτης να έχω δικαίωμα λόγου στο ποιοι μπαινοβγαίνουν στη χώρα μου;") αυτόματα κατατάσσεσαι στους "ακροδεξιούς". Κάθε σου λέξη θα υποστεί μίζερο έλεγχο για την πολιτική της ορθότητα. Κάθε-μία-γαμημένη-λέξη.Βαφτίστηκε ακροδεξιός ο μισός κόσμος. Από τον Βενιζέλο στον Κυρανάκη και από τον υιό Πλεύρη στην Αφροδίτη Μάνου και από τους συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε όσους είχαν ενστάσεις για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Άπαντες. Αδιάκριτα.Όποιος αντιτίθεται ακυρώνεται σαν άνθρωπος για να μην μπούμε στον κόπο να μιλήσουμε για την ουσία αυτών που λέει.-----------Και ένα τελευταίο μη προσωπικά απευθυντέο.Όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει τα εσωτερικά του Σύριζα και εν γένει της Αριστεράς στην Ελλάδα ξέρει ότι ο υπογράφων το άρθρο είναι το βαρύ πυροβολικό της σημερινής Αριστεράς στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος εγνωσμένων ευαισθησιών, γνώσεων, κύρους και ποιότητας.Όταν ο καθηγητής κος Χριστόπουλος φτάνει στο σημείο να κάνει μια τέτοιου είδους ανάλυση φαντάσου τι γίνεται μέσα στον Σύριζα που ο καλύτερος οριακά ξέρει να γράφει το όνομά του χωρίς λάθη. Φαντάσου τι γίνεται μέσα στις ΜΚΟ που οι τζιβάτοι, οι γρούβαλοι και οι hispterοτρέντηδες, όλων των εθνών, δίνουν τον τόνο.AOC και Τσίπρας μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι η κατ' εξοχήν μη ενδεδειγμένη χώρα, τους μεταφέρεις στην πλησιέστερη ασφαλή, δηλαδή την Ιταλία (η οποία και θα πρέπει να διαχωρίσει πρόσφυγες, παράτυπους μετανάστες και να προβεί στα δέοντα, μεταξύ άλλων να ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη φιλοξενία προσφύγων. Από εκεί και πέρα, αν αρχίσει το παιχνίδι της κακοπροαίρετης κολοκυθιάς (γιατί εδώ και όχι εκεί, εκεί που έχει Μακρόν και όχι Σαλβίνι, κλπ), σίγουρα θα βρεθεί κάποιος που θα προτείνει ως τον ενδεδειγμένο λιμένα τη Σιγκαπούρη ή το Μοντεβίδεο....
Πιο κοντά στη Λιβύη είναι η Αιγυπτος, η Αλγερία το Τσαντ και το Σουδάν. Όχι η Ιταλία.Αν εσύ κατανοείς πως Νιγηριανοι, Μαλινεζοι και Παλαιστίνιοι φτάνουν στη Λιβύη μαζί σου.
Η θαλάσσια διάσωση έλαβε χώρα ΒΔ της Τρίπολης. Σε πιο κοντινή απόσταση (στην ευθεία δηλαδή) είναι σαφώς η Λαπεντούζα. Η ιταλική αυτή νήσος βρίσκεται μεταξύ Μάλτας και Τυνησίας.Αναφορικά με την Τυνησία, τώρα:"A country must meet certain criteria to be considered a place of safety. This includes having a functioning asylum system with judicial safeguards and due process rights, such as the right to appeal a decision on detention or asylum. Currently Tunisia, while stable, has no functioning asylum system in place and as such, cannot legally be defined as a place of safety. The nearest places of safety for rescues in the Central Mediterranean are Italy or Malta".MSFsea (Médecins Sans Frontières)και επίσης:The Tunisian Forum for Economic and Social Rights (FTDES), a Tunisian migrant aid organization, confirmed the information provided to InfoMigrants. "Tunisia is refusing to welcome these migrants at sea because it does not want to be seen as a 'safe port' by European states," a FTDES employee told InfoMigrants.https://www.infomigrants.net/en/post/10759/migrants-left-stranded-off-tunisian-coast-we-only-eat-a-piece-of-bread-and-one-egg-per-day
"Όταν άνθρωποι κινδυνεύουν, τους σώζεις και τους μεταφέρεις σε απάγγιο."'Όταν πάλι, άνθρωποι κινδυνεύουν με τη θέληση τους πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης δουλεμπόρων, πολυεθνικών, "ανθρωπιστικών ΜΚΟ" χρησιμοποιούμενοι ως όπλα πολιτικών παιχνιδιών αποσταθεροποιώντας χώρες και αλλάζοντας τη δημογραφική τους σύσταση, την κοινωνική συνοχή και απορυθμίζοντας την αφορά εργασίας. Τι κάνεις;
Στην ίδια λογική ωστόσο κινδυνεύουν ζωές και στα παράλια της Τουρκιάς, από άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Είναι καθήκον μας να πάρουμε από ένα φουσκωτό και να πάμε να τους πάρουμε από την επικίνδυνη Τουρκιά και να τους φέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης. Ε και αν από την ευγνωμοσύνη τους μας δώσουν και απο 1000-2000 ευρώ στη χειρότερη ο καθένας δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε ...Κάτσε να δεις ποιοι άλλοι το κάνουν αυτό πρώτοι και πως τους λέμε ....
"Όταν άνθρωποι κινδυνεύουν, τους σώζεις και τους μεταφέρεις σε απάγγιο".Βεβαίως,τους πηγαίνεις στο πλησιέστερο λιμάνι που βρίσκεται είτε στην Τυνησία, είτε στην Αίγυπτο. Δεν κρατάς 14 ημέρες τους ναυαγούς μεσοπέλαγα χωρίς εφόδια "περιμένοντας" το δικαστήριο να βγάλει μια απόφαση....Από τη στιγμή που τα πλοία των ΜΚΟ ανέλαβαν τη "διάσωση" των προσφυγων-οικονομικών μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης,όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και μάλιστα πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν και χάνουν τη ζωή τους. Όσο αυτό θα συνεχίζεται τόσο περισσότεροι πρόσφυγες-οικονομικοί μετανάστες θα χάνουν τη ζωή τους. Όταν μάλιστα αποφασίστηκε η αυστηρότερη καταπολέμηση του φαινομένου ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στα ανοιχτά της Β.Αφρικής μειώθηκε από 5000 περίπου στους 500.Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν όλοι αυτοί οι δικαιωματιστές να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Εκατομμύρια Αφρικανοί επιθυμούν διακαώς να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη,είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να τους απορροφήσει όλους αυτούς η Ευρώπη χωρίς να υπάρξουν προβλήματα;;;; Πόσους ναυαγούς μπορώ να βάλω στη βάρκα μου πριν αυτή αρχίσει να βυθίζεται από το βάρος των διασωθέντων;;;;