TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών.

 

 

 

Klappe Auf!

 

 

Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών.

 

Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
Η καθιερωμένη προβολή της Πέμπτης. Φωτ. Ascan Breuer

 

Οι Αυστριακοί, με προτεταμένη κάμερα απέναντι στην κυβέρνηση

 *

 

Μία ομάδα κινηματογραφιστών αποφάσισε να αντισταθεί στην προπαγάνδα. Κάθε βδομάδα, ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται στο κέντρο της Βιέννης συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της άκρας δεξιάς στην εξουσία.

 

Από τον Blaise Gauquelin, ανταποκριτή της Monde στη Βιέννη.

Le Monde, 14.11.2018.

 

 

 

Τι είναι πατρίδα; ...Είναι η χώρα των πατεράδων.

Σκηνές στο δάσος

'Ενα γκράφιτι

'Οπως κάθε Πέμπτη βράδυ, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βιέννης. Είναι ο τρόπος τους διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών χριστιανών του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και των εθνικιστών του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), έναν πολιτικό σχηματισμό που ιδρύθηκε με τη συμμετοχή παλιών ναζί. Πάνω στις πολυάριθμες οθόνες που έχουν τοποθετηθεί  στο δημόσιο χώρο, προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους γυρισμένες με πρωτοβουλία μιας ομάδας κινηματογραφιστών. "Οι ταινίες διαρκούν γενικά λιγότερο από τρία λεπτά και έχουν γίνει από επαγγελματίες που αποφάσισαν να αφιερώσουν τις οπτικοακουστικές τους γνώσεις στην αντίσταση κατά της άκρας δεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία", εξηγεί η Tina Leisch, μία από τις προσωπικότητες που βρίσκονται πίσω απ' αυτήν την κίνηση. "Από τις 26 Απριλίου και μετά, έχουν μονταριστεί και προβληθεί σε ένα δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών γύρω στις 50 ταινίες. Κάθε βδομάδα, τη μέρα της συγκέντρωσης, αποκαλύπτουμε και μια καινούργια που ανεβάζουμε μετά σε ένα ειδικό σάιτ και στο YouTube, ώστε ο κόσμος να τις κάνει δικές του και να τις μοιράζει στα κοινωνικά δίκτυα, αντικρούοντας έτσι την πολύ δραστήρια προπαγάνδα αυτής της κυβέρνησης."

Στα γερμανικά, η πρωτοβουλία αποκαλείται #KlappeAuf: πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει το clap της κλακέτας και μία έκφραση που θα μπορούσε να μεταφραστεί "μην μένεις σιωπηλός". Σήμερα, αποτελεί ένα από τα κύρια κινήματα που αντιπολιτεύονται την εκτελεστική εξουσία.

 "'Ολα ξεκίνησαν μετά τις βουλευτικές εκλογές, τον Οκτώβρη του 2017, θυμάται ο καμέραμαν Gerald Kerkletz, ο οποίος κινητοποιήθηκε από τους πρώτους. Είμασταν μία μικρή ομάδα που είχαμε εκπλαγεί με την παθητικότητα του κόσμου. Σε σχέση με τον προηγούμενο συνασπισμό μεταξύ του  FPÖ και του ÖVP το 2000, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό. Πριν 18 χρόνια, το σύνολο του πολιτιστικού χώρου είχε ξεσπαθώσει κατά της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, σχεδόν τίποτα! Το θεωρήσαμε ντροπή και αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση."

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων του αυστριακού κινηματογράφου, ο Lukas Miko, ο οποίος κέρδισε το βραβείο του καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου, απηύθυνε στο όνομα 248 επαγγελματιών του κινηματογράφου, ένα κάλεσμα για "αντίσταση κατά των διακρίσεων και για αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη": "Εδώ και πολλά χρόνια, το FPÖ, στο οποίο έχουν εν τω μεταξύ προσχωρήσει και πολιτικοί από άλλα κόμματα, σταλάζει δηλητήριο στην κοινωνία μας με την βοήθεια των ταμπλόϊντς. Το δηλητήριο του φόβου, του φθόνου και του μίσους. Οι αιτούντες ασύλο και οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που στοχοποιήθηκαν πρώτοι. Σήμερα, είναι οι άνεργοι και όσοι οφελούνται από την κοινωνική πρόνοια. Αύριο, ποιός θα έχει σειρά;"

Ο λόγος αυτός, που μεταδόθηκε ευρύτατα την επόμενη μέρα από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, λειτούργησε σαν ηλεκτροσόκ. Πάνω από 800 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του κινηματογράφου. Μεταξύ αυτών και πολλά μεγάλα ονόματα της 7ης Τέχνης στην Αυστρία, όπως ο Ulrich Seidl, η Barbara Albert ή ο David Schalko. Και η κινητοποίηση ολοένα και αυξάνεται μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας που οφείλεται εν μέρει και στο διχασμό ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους που καθιστά αδύνατη την κυβερνητική εναλλαγή. "Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, προσθέτει η Tina Leisch, είναι πως μετατρέψαμε την απογοητευσή μας σε δημιουργικό πεδίο. Το κοινό μπορεί πλέον να οικειοποιηθεί το φιλμικό μας υλικό, να πάρει μέρος στην πραγματοποιησή του. Ξεκινήσαμε ένα διάλογο μαζί του." Το #KlappeAuf ελπίζει τώρα να συνάψει σχέσεις με κινηματογραφιστές άλλων χωρών που απειλούνται από αυταρχικούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Blaise Gauquelin

Μτφ. Σ.Σ.

Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
"'Ολη η Βιέννη χαίρεται τις Πέμπτες"
Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
Παρουσιάση των ταινιών. Φωτ. Christopher Glanzl
Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους KlappeAuf.
Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
Φωτ. Fb KlappeAuf
Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
Φωτ. Fb KlappeAuf
Klappe Auf! Η ανταρσία των αυστριακών κινηματογραφιστών. Facebook Twitter
Φωτ. Fb KlappeAuf

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ