ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike

Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike Facebook Twitter
Ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου που ξεκίνησε μια ιδιαίτερη μορφή διαμαρτυρίας εναντίον των αδικιών που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ γονατίζοντας κατά τη διάρκεια της ακρόασης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν την έναρξη των αγώνων. Φωτο: Public domain
6

Το όνομά του έκανε τον γύρο του κόσμου χθες, όταν η Nike, σε μια ασυνήθιστα τολμηρή κίνηση για εταιρεία του βεληνεκούς της, ανακοίνωσε πως ο Colin Kaepernick θα αποτελέσει το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας.

Ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ξεκίνησε μια ιδιαίτερη μορφή διαμαρτυρίας εναντίον των αδικιών που υφίστανται οι Αφροαμερικάνοι στις ΗΠΑ, γονατίζοντας κατά τη διάρκεια της ακρόασης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη των αγώνων, έχει δημιουργήσει εξίσου φανατικούς υποστηρικτές και εχθρούς -μεταξύ των τελευταίων ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας του- και δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους Αφροαμερικανούς αθλητές που πήραν θέση για τα πιστεύω τους με μεγάλο προσωπικό και επαγγελματικό αντίτιμο.

O γεννημένος του 1987 στο Μιλγουόκι του Γουισκόνσιν Collin Kaepernick διένυε ήδη την πέμπτη επαγγελματική του σεζόν το 2016, αγωνιζόμενος με τους 49ers του Σαν Φρανσίσκο ως quarterback, όταν ξεκίνησε να γονατίζει κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ο οποίος ακούγεται πριν από την έναρξη όλων των παιχνιδιών του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Δεν θα σταθώ προσοχή για να δείξω υπερηφάνεια για μια σημαία ή μια χώρα που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους. Για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και υπάρχει κόσμος που δολοφονεί και δεν τιμωρείται.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμβολική αυτή κίνηση στρεφόταν εναντίον των αδικιών που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι δολοφονίες νεαρών μαύρων ανδρών από αστυνομικούς, συχνά με αστείες -ή ακόμα και χωρίς- δικαιολογίες, μονοπωλούσαν τις ειδήσεις των μεγάλων ΜΜΕ και αποτελούσαν την αφορμή για να δημιουργηθεί το κίνημα Black Lives Matter.

«Δεν θα σταθώ προσοχή για να δείξω υπερηφάνεια για μια σημαία ή μια χώρα που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους. Για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και υπάρχει κόσμος που δολοφονεί και δεν τιμωρείται», είχε δηλώσει τότε.

Η κίνησή του αγκαλιάστηκε από πολλούς παίκτες του πρωταθλήματος -σε ένα άθλημα με μακρά παράδοση σε μαύρους αθλητές- και προκάλεσε μια τρομακτική θύελλα αντιδράσεων, από απλούς πολίτες έως διάσημους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η στιγμή της ακρόασης του εθνικού ύμνου είναι ιερή και πως η διαμαρτυρία στρέφεται εναντίον του έθνους.

Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike Facebook Twitter
H Nike, σε μια ασυνήθιστα τολμηρή κίνηση για εταιρεία του βεληνεκούς της, ανακοίνωσε πως ο Colin Kaepernick θα αποτελέσει το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας.

Ο Ντόλαντ Τραμπ έθεσε το θέμα ψηλά στην ατζέντα του ως υποψήφιος για την προεδρία και δεν σταμάτησε να ασχολείται μαζί του ούτε ως Πρόεδρος, προτρέποντας ανοιχτά και δημοσίως τους ιδιοκτήτες των ομάδων του πρωταθλήματος να απολύσουν κάθε παίκτη που προβαίνει στη διαμαρτυρία. Η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει πρόστιμο στις ομάδες που οι παίκτες τους γονατίζουν, επιτρέποντας σε κάθε αθλητή που θέλει να διαμαρτυρηθεί να το κάνει στα... αποδυτήρια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως ο Kaepernick είναι μιγάς, παιδί μαύρου πατέρα και λευκής μητέρας, η οποία μετά την εγκατάλειψή της σε ηλικία 19 ετών από τον πατέρα του Kaeperick, τον έδωσε για υιοθεσία. Ο Kaepernick μεγάλωσε στην οικογένεια ενός λευκού ζευγαριού με δύο ακόμα λευκά παιδιά.

Ο Kaepernick, ο οποίος όλως τυχαίως (;) δεν βρήκε στη φετινή σεζόν ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του, αποτελεί μέρος μιας μακράς παράδοσης Αφροαμερικανών αθλητών που πλήρωσαν πολύ ακριβά την πολιτική τους τοποθέτηση.

Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike Facebook Twitter
Αφροαμερικανοί διαμαρτύρονται για την καταδίκη του Μοχάμεντ Άλι.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά παραδείγματα βρίσκουμε ασφαλώς τον Μοχάμεντ Άλι, έναν από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών, ο οποίος αρνήθηκε να στρατευθεί και να πολεμήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ δηλώνοντας «δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμοαράπη».

Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση (αν και κατάφερε να μείνει εκτός φυλακής τελικά), του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή και απαγορεύθηκε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε αγώνα για τρία χρόνια.

Μια ακόμα διάσημη διαμαρτυρία ήταν αυτή των Αφροαμερικανών δρομέων Tommie Smith και John Carlos, οι οποίοι αφού κέρδισαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στην κούρσα των 200 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού ηγέτη Martin Luther King, ύψωσαν τις γροθιές τους στο βάθρο κατά την ακρόαση του αμερικανικού εθνικού ύμνου, τιμώντας το κίνημα «Black Power».  Το γήπεδο ξέσπασε σε αποδοκιμασίες, οι ίδιοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν και αποβλήθηκαν αμέσως από την Ολυμπιακή ομάδα.

Το επόμενο βήμα στην επαγγελματική καριέρα του Kaepernick φαντάζει περισσότερο αβέβαιο από ποτέ, την ώρα που από χθες πολλοί Αμερικανοί καταστρέφουν ρούχα και παπούτσια της Nike και ανεβάζουν τα πειστήρια στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας σε μποϊκοτάζ της εταιρείας.

Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike Facebook Twitter
Πολλοί Αμερικανοί καταστρέφουν ρούχα και παπούτσια της Nike και ανεβάζουν τα πειστήρια στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής, καλώντας σε μποϊκοτάζ της εταιρείας.
Διεθνή
6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM