Τα τρολ του Ντόναλντ Τραμπ τού γυρίζουν την πλάτη;

Τα τρολ του Ντόναλντ Τραμπ τού γυρίζουν την πλάτη; Facebook Twitter
Το ότι το κλίμα άρχισε να αλλάζει φάνηκε από το -πρώτο- απογοητευμένο post του θερμού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ και πασίγνωστου αιρετικού troll Μάιλο Γιαννόπουλος, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει μέσω Facebook, ότι "έρχεται κάποτε η μέρα στη ζωή κάθε παιδιού που ο πατέρας του το απογοητεύει φρικτά".
2

Από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε 59 Tomahawk εναντίον της Συρίας, κάτι περίεργο συμβαίνει με τους πολιτικούς εχθρούς και φίλους του. Οι μεν πρώτοι, από εκείνο το μοιραίο βράδυ και μετά τον αντιμετωπίζουν κάπως γενναιόδωρα ή έστω με κάτι που μοιάζει με σεβασμό... Οι δεύτεροι, όμως, και κυρίως ο στρατός των trolls που από διαδικτύου υποστήριζε τον Τραμπ, δεν έχουν χαρεί καθόλου με την εξέλιξη κι αυτό σηκώνει πολλές μεταφράσεις. 

Το ότι το κλίμα άρχισε να αλλάζει φάνηκε από το -πρώτο- απογοητευμένο post του θερμού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ και πασίγνωστου αιρετικού troll Μάιλο Γιαννόπουλος, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει μέσω Facebook, ότι "έρχεται κάποτε η μέρα στη ζωή κάθε παιδιού που ο πατέρας του το απογοητεύει φρικτά".  

Και ενώ αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ακόμη μία πικρόχολη αντίδραση του Γιαννόπουλος μετά τον σκανδαλώδη εξαναγκασμό του σε παραίτηση (με αφορμή τις δηλώσεις του για τους παιδόφιλους) φαίνεται ότι κι άλλοι ένθερμοι υποστηρικτές της alt-right είχαν τους ίδιους προβληματισμούς για την απόφαση Τραμπ να δείξει τα δόντια του στη Συρία. 

Όπως ο blogger Mike Cernovich, ο οποίος πριν από μέρες σχολίαζε και αρθρογραφούσε κόντρα στο ενδεχόμενο να εμπλακούν οι ΗΠΑ και μάλιστα κάνοντας επίδειξη δύναμης. Η ειρωνεία; Ο Cernovich είχε γράψει το εξής Tweet -"Πηγές μου λένε ότι η σχεδιασμένη για απόψε επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, πρέπει να σταματήσει!#NoMoreWar"- περίπου μία ώρα πριν το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μεταδώσει την είδηση της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής... 

Δεν γίνεται λόγος για απλή αποσυσπείρωση, αλλά για προβληματισμό στην καρδιά των παραπολιτικών σχηματισμών που έκαναν τον Τραμπ αυτό που είναι.

Ακόμη και ο ακραιφνής εθνικιστής Richard Spencer, οπαδός επίσης ακραίων ρατσιστικών απόψεων και υπεύθυνος για το επιθετικό προφίλ της alt-right έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει αυτή την απόφαση Τραμπ "μία θλιβερή, σοκαριστική και βαθιά αποδιοργανωμένη στιγμή" στην μέχρι τώρα πολιτική πορεία του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ. Τι συμβαίνει, λοιπόν και οι παλιοί "φίλοι" και ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ, οι δημιουργοί της πολιτικής πλατφόρμας που επιθυμεί να αποκαλείται "εναλλακτική δεξιά" παίρνουν τόσο σοβαρές και ξεκάθαρες αποστάσεις από τον άντρα που μέχρι σήμερα ενέπνευσε τη ρητορική τους; 

Όπως χαρακτηριστικά παρατηρούν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης είθισται τέτοιου είδους κινήσεις και δη αποφάσεις πολεμικού χαρακτήρα να συσπειρώνουν τη βάση των ψηφοφόρων του εκάστοτε Προέδρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν γίνεται λόγος για απλή αποσυσπείρωση, αλλά για προβληματισμό στην καρδιά των παραπολιτικών σχηματισμών που έκαναν τον Τραμπ αυτό που είναι.

"Είμαι εναντίον των βομβαρδισμών και θα περιμένω για να δω πού θα φτάσει. Ίσως ο Τραμπ απλώς χαστουκίζει τον Άσαντ, χωρίς να σκοπεύει να το τραβήξει περισσότερο. Ίσως στη Ρωσία να ήταν ενήμεροι γι' αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Το χειρότερο σενάριο; Θα είναι να ξαναζήσουμε τα 00s. Τότε που ένας συντηρητικός μπήκε στον Λευκό Οίκο, με λαϊκίστικα μηνύματα και τελικώς κατέληξε νεοσυντηρητικός και θιασώτης της παγκοσμιοποίησης. Και πάλι θα περιμένω να δω που θα το φτάσει, αλλά είμαι έτοιμος να καταγγείλω την πολιτική Τραμπ", δήλωσε ο Spencer. 

Και ξαφνικά η αντί-Τραμπ επιδημία εξαπλώθηκε. Παρόμοιους προβληματισμούς άρχισε να εκφράζει και το επίσης διάσημο troll της "εναλλακτικής δεξιάς" Ricky Vaughn, το οποίο μετά τις επιθέσεις έκανε λόγο στο Twitter για άστοχη ενέργεια ή στην καλύτερη περίπτωση για τον τρόπο του Τραμπ να δημιουργήσει έδαφος γόνιμων συνομιλιών με τον Πούτιν, μία προσπάθεια να δείξει στον Ρώσο ηγέτη ότι άλλος είναι ο κοινός τους εχθρός και ότι πρέπει να συνεργαστούν. 

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δηκτικά παρατηρούν τα αμερικανικά media είναι ότι ο στρατός των trolls του Τραμπ δεν ήταν έτοιμος ούτε για πόλεμο με τη Συρία ούτε για τις παρορμητικές αποφάσεις του ηγέτη που στήριξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Κι αν εμφανίζονται προβληματισμένοι οι υποστηρικτές του, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ... 

Με στοιχεία από το Politico.com

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Νόρμαν Σπίνραντ μιλά στο LIFO.gr: «O Τραμπ είναι κλινική περίπτωση, πραγματικά απρόβλεπτος»

Πρόσωπα / O Νόρμαν Σπίνραντ μιλά στο LIFO.gr: «O Τραμπ είναι κλινική περίπτωση, πραγματικά απρόβλεπτος»

O σπουδαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, «προέβλεψε» δεκαετίες πριν την εκλογή ενός παρόμοιου με τον Τραμπ Προέδρου, μιλά για την πολιτική, τη λογοτεχνία, τη δημοκρατία, τα ΜΜΕ, και τα κοινωνικά δίκτυα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Το πραγματικό αφεντικό τους είναι ο Πούτιν. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, πως προέκυψαν όλα αυτά τα Πουινικά τρολ στην Ελλάδα? Είναι δυνατόν να είσαι γκαβός και να μην βλέπεις ότι υπερασπίζεσαι μία χώρα με μέσο μισθό κάτω από 450 ευρώ? Αυτην έχεις για παράδειγμα?