Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 Χωρίς εμπόδια, δυσκολίες κι αγώνες τι νόημα θα είχε η ζωή μας; Στον καθένα μας δίνονται ευκαιρίες για να αγωνιστεί για έναν καλό σκοπό, κι ας μην είναι με το όπλο στο χέρι. Η ίδια η καθημερινή επιβίωση είναι ο μεγαλύτερος αγώνας, η σπουδαιότερη μάχη.
Κόσμος

Συνέντευξη με έναν Έλληνα που πολέμησε εθελοντικά εναντίον τoυ ISIS

Ένας Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στο συριακό μέτωπο μόλις κυκλοφόρησε βιβλίο με τις εμπειρίες του εκεί, μέρος των οποίων δέχτηκε να μοιραστεί με τους αναγνώστες της LΙFO

Πάντα με συνάρπαζαν οι ιστορίες ανθρώπων που αποφάσισαν μια ωραία πρωία να παρατήσουν τη φάση, τη βολή και τους δικούς τους ανθρώπους και να στρατευθούν εθελοντικά σε μια υπόθεση μίλια μακριά από τον τόπο τους, με μόνο κίνητρο τις ιδέες τους. Αυτό, φυσικά, δεν είναι απαραίτητα κάτι αγαθό, δεδομένου ότι στο όνομα κάποιας ιδεολογίας έχουν γίνει τα χειρότερα εγκλήματα, παραμένει όμως μια πρόκληση που μπορεί να σε αλλάξει εντελώς ως άνθρωπο, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Ο Ντελχάζ, δηλαδή ο «Άνθρωπος που Προσφέρει από την Καρδιά του», όπως είναι το παρωνύμιο που του έβγαλαν οι Κούρδοι σύντροφοί του, Έλληνας εθελοντής που πήγε να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανήκει μάλλον στην πρώτη περίπτωση. Γεννημένος στη Γερμανία αλλά μεγαλωμένος στην Ελλάδα, σπούδασε Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ενώ είχε από έφηβος ιδιαίτερη κλίση στα θρησκευτικά-θρησκειολογικά ζητήματα. Του άρεσαν όμως και τα όπλα, μάλιστα αρχικά ήθελε να γίνει στρατιωτικός. Η προσωπική μαρτυρία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα οι εκδόσεις Ινφογνώμων μού κέντρισε το ενδιαφέρον για τον επιπλέον λόγο ότι, ενώ είναι γνωστό πως στις γραμμές του ISIS πολέμησαν και πολεμούν πλήθος ξένοι εθελοντές με φονταμενταλιστικό υπόβαθρο, η συμμετοχή ξένων εθελοντών στις τάξεις των Κούρδων και των Σύριων μαχητών που αντιμάχονται ταυτόχρονα τους τζιχαντιστές και το καθεστώς του Άσαντ είναι πολύ λιγότερο γνωστή.

Η συνομιλία μας με τον Ντελχάζ, που έχει πλέον επιστρέψει σώος στην Ελλάδα και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του σε κάποιο νησί, έγινε μέσω e-mail, ενώ για ευνόητους λόγους δεν δέχτηκε να φωτογραφηθεί, ούτε βέβαια να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. Δεν είχε όμως πρόβλημα να μου μιλήσει για τα πράγματα που τον εξίταραν αλλά κι εκείνα που τον απογοήτευσαν στην πολύμηνη περιπέτειά του στη Συρία –τα καταγράφει, άλλωστε, και στο βιβλίο του– ούτε να μου μεταφέρει όσα κατέγραψε εκεί ως αυτόπτης μάρτυρας. Δηλώνει πατριώτης και χριστιανός ορθόδοξος, πλην μετριοπαθής και διαλλακτικός, μακριά από ακρότητες και φανατισμούς. Ομνύει στην ελευθερία και τον ανθρωπισμό ανεξάρτητα από έθνος, φυλή ή θρησκεία και όντας θιασώτης του «έντιμου», «ηθικού» πολέμου, καταδικάζει τις παρεκτροπές και τις βαρβαρότητες, απ' όπου κι αν προέρχονται. Όχι, δεν θα ξαναπήγαινε στο συριακό μέτωπο, χαίρεται όμως που κάτι πρόσφερε εκεί και τώρα επιστρατεύει δυνάμεις για τον μεγαλύτερο αγώνα απ' όλους, που, καθώς λέει, δεν είναι άλλος από αυτόν της καθημερινής επιβίωσης.

 

"Είχα την τύχη να πολεμήσω πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχα ούτε κοινό θρήσκευμα, ούτε κοινή εθνικότητα. «Αλλάχου Άκμπαρ» φωνάζαμε εμείς, «Αλλάχου Άκμπαρ» φωνάζανε και οι απέναντι! Η μια όμως πλευρά σέβεται την ελευθερία του άλλου, ενώ η άλλη όχι".

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

— Πώς ήρθες σε επαφή με τους Σύριους αντάρτες που μάχονται τον ISIS;

Ήδη από τα μέσα του 2013 προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω του Διαδικτύου με ομάδες που μάχονταν την τότε ενωμένη Αλ Kάιντα. Ήταν η εποχή που κάποιοι από τους επαναστάτες στοχοποίησαν τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας. Πολλοί Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους και Έλληνες, ενδιαφέρθηκαν και κινητοποιήθηκαν εναντίον των ακραίων αυτών ομάδων, μέσα από το Διαδίκτυο αρχικά. Δημιουργήθηκαν διάφορες σχετικές ιστοσελίδες.

Προσπάθησα αρχικά να δράσω μέσα από τις ομάδες αυτές, αλλά μάταια. Ταξίδεψα, μάλιστα, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για τον σκοπό αυτό, όμως οι άνθρωποι που συνάντησα προτιμούσαν να «αγωνίζονται» μέσω των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων – ήταν μεν ευαισθητοποιημένοι με ό,τι συνέβαινε στη Συρία, αλλά απρόθυμοι να πάνε να πολεμήσουν. Στα τέλη του 2013 οι δυνάμεις των ισλαμιστών κατευθύνθηκαν προς την ελληνορθόδοξη πόλη Σαϊντνάγια. Νιώθοντας πιο οικεία με τους Ρωμιούς της Συρίας, ήρθα ξανά σε επαφή με κάποιους εκεί κι επιχείρησα να ταξιδέψω ως το Λίβανο, ώστε από κει να περάσω στη Συρία.

Δεν βρήκα τρόπο και βοήθεια να το πραγματοποιήσω κι έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα λίγο πριν μπει το 2014, συνέχισα όμως να παρακολουθώ τις εξελίξεις και να διατηρώ επαφές με τους Ρωμιούς της Συρίας. Τον Μάιο του ίδιου έτους εντόπισα στο Διαδίκτυο τη στρατιωτική οργάνωση των Συρορθοδόξων, τη MFS, όπου μετά από αίτηση με δέχτηκαν ως εθελοντή μαχητή. Δεν γνώρισα κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, ούτε είχα το τηλέφωνο κάποιου. Δώσαμε ραντεβού σε μια τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία. Πήρα το ρίσκο και πήγα. Στη στρατιωτική οργάνωση των συρορθοδόξων έμεινα περίπου τέσσερις μήνες. Η οργάνωση όμως ήταν αδρανής εκείνη την περίοδο, οπότε αποφάσισα να τους αφήσω και να μετακινηθώ σε άλλο μέρος της χώρας, όπου θα υπήρχε περισσότερη ανάγκη.

Είχα έρθει ήδη σε επαφή με τους ένοπλους Κούρδους της Ροζάβα και βλέποντάς τους φιλικούς, αποφάσισα να δράσω κοντά σ' αυτούς, μια κι εκείνοι πολεμούσαν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και δεν αστειεύονταν, όπως έκαναν μέχρι τότε οι συρορθόδοξοι. Επιστρέφοντας στην Τουρκία, περιπλανώμενος σε διάφορα μέρη από την Κωνσταντινούπολη μέχρι και την Ούρφα, κατάφερα εν τέλει να περάσω τα σύνορα, να μπω στο πολιορκούμενο Κομπάνε και να ενταχθώ στο τάγμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού «Βόρειος Ήλιος», το οποίο απαρτίζουν Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι και άλλοι μαχητές από διάφορες κοινότητες της χώρας.

 

Ήταν τέτοιες οι συνθήκες των μαχών στις οποίες συμμετείχα, ώστε δεν γνωρίζω αν όντως σκότωσα κάποιον. Βέβαια, πήγα εθελοντικά σε αυτό τον πόλεμο, δεν με υποχρέωσε κανείς, επομένως, ναι, είχα προετοιμαστεί και γι΄αυτό.

 

Σκέφτηκες ότι μπορεί να μη γύριζες ποτέ; Ήσουν αποφασισμένος για μια τέτοια προοπτική ή απλώς δεν την έπαιρνες σοβαρά; Οι δικοί σου άνθρωποι πώς αντέδρασαν;

Φυσικά, πιστεύω πως ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ήθελα να βρίσκομαι σε μάχες κατά μέτωπο. Όποτε υπήρχε μάχη σε εξέλιξη κι εγώ βρισκόμουν στα μετόπισθεν, με έπιανε απογοήτευση. Είναι κάτι τρομερό αλλά και συναρπαστικό, τρόπον τινά, το να πολεμάς σε κοντινή απόσταση τον εχθρό. Δεν ανταλλάζαμε μόνο σφαίρες, είχαμε την τύχη να μιλήσουμε μαζί τους αρκετές φορές, όταν μας χώριζε ένας δρόμος ή κάτι λίγα μέτρα. Τραυματίστηκαν πολλοί σύντροφοί μου όσο καιρό ήμουν εκεί, ενώ αρκετοί μαχητές του Βόρειου Ηλίου πέρασαν στην αιωνιότητα. Δόξα τω Θεώ, εγώ επέστρεψα αρτιμελής, γλιτώνοντας από σφαίρες, βόμβες, όλμους και νάρκες! Στους δικούς μου είχα κρύψει τον σκοπό του ταξιδιού μου, τους έλεγα ότι σκόπευα να επισκεφτώ χριστιανικά μνημεία στη ΝΑ Τουρκία – η μητέρα μου ωστόσο κάτι είχε υποψιαστεί... Ήταν στιγμές που νοιάστηκα περισσότερο για εκείνους και όχι για μένα προσωπικά, ιδίως όταν οι γονείς μου έμαθαν, ύστερα από πέντε μήνες, την αλήθεια. Ίσως, μάλιστα, αυτός να ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να επιστρέψω.

 

Ο πόλεμος στη Συρία είναι μακρύς και αργός, μπορεί να μείνεις μήνες ολόκληρους άπραγος, χωρίς να ρίξεις ούτε τουφεκιά. Πρέπει να έχεις πολλή υπομονή για να αντέξεις αυτό το είδος πολέμου.
Ο πόλεμος στη Συρία είναι μακρύς και αργός, μπορεί να μείνεις μήνες ολόκληρους άπραγος, χωρίς να ρίξεις ούτε τουφεκιά. Πρέπει να έχεις πολλή υπομονή για να αντέξεις αυτό το είδος πολέμου.


— Δηλώνεις χριστιανός ορθόδοξος και πατριώτης, ωστόσο η προσέγγισή σου δεν είναι ακραιφνώς εθνικιστική ή φονταμενταλιστική. Ταυτόχρονα, εκθειάζεις στο βιβλίο σου το αριστερό κουρδικό YPG (ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας) ως «την πιο υγιή και δημοκρατική ένοπλη οργάνωση» και όταν κάποιος Ευρωπαίος εθελοντής σε ρωτά αν είσαι σοσιαλιστής, απαντάς «είμαι άνθρωπος!». Ποια κοσμοθεωρία πρεσβεύεις, εν τέλει, και πόσο επηρέασε τα πιστεύω σου η εμπειρία της Συρίας;

Υπήρξαν σοσιαλιστές που δεν πολέμησαν τη θρησκευτική πίστη, μάλιστα κάποιοι από αυτούς θρησκεύονταν βαθιά, όπως ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Καμίλο Τόρες από την Κολομβία, αντάρτης ο ίδιος και ένθερμος κήρυκας της Θεολογίας της Απελευθέρωσης. Ο σοσιαλισμός, απ' όσο γνωρίζω, υπήρξε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Το PKK, το κίνημα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μπορεί να χαρακτηρίζεται σοσιαλιστικό ή εργατικό κόμμα, αλλά έχει κι εκείνο τις δικές του διαφοροποιήσεις από τα υπόλοιπα. Από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι δεν γνώρισα κανέναν Αποτσή (οπαδό του Οτσαλάν) ή αντάρτη του PKK που να εχθρεύεται την οποιαδήποτε πίστη. Συνάντησα μάλιστα ακόμα και στελέχη του PKK που ήταν θρησκευόμενοι, όχι όμως φανατικοί. Προσωπικά, δεν είμαι οπαδός κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής θεωρίας, μια και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με την πολιτική. Περισσότερο με ενδιέφεραν τα θεολογικά-θρησκειολογικά θέματα. Ναι, είμαι –προσπαθώ– χριστιανός ορθόδοξος και νιώθω τυχερός που ανήκω σε ένα έθνος το οποίο πρόσφερε πολλά στην ανθρωπότητα.

 

— Οι τελευταίοι γνωστοί Έλληνες εθελοντές σε ξένο πόλεμο ήταν εκείνοι που πολέμησαν στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο στο πλευρό των Κάρατζιτς-Μλάντιτς – κατηγορήθηκαν μάλιστα ότι συμμετείχαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και για άλλα εγκλήματα πολέμου. Πόσο ταιριάζεις ή διαφέρεις από εκείνους;

Ένα κοινό στοιχείο που έχουν οι Έλληνες εθελοντές που πήγαν στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του '90 με τους τωρινούς διαφόρων εθνικοτήτων που πολεμούν στη Συρία είναι η αντίθεση στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Απ' όσο γνωρίζω, τότε στη Βοσνία, στο πλευρό των μουσουλμάνων, δρούσαν μέλη της Αλ Κάιντα και άλλοι εξτρεμιστές. Ο Κυριάκος Καθάριος, στο βιβλίο του «Το ταξίδι του εθελοντή», αναφέρει ότι στον τότε πόλεμο έλαβε μέρος και η σιιτική Χεζμπολάχ. Υπήρχαν, βάσει των λεγομένων του, και Ιρανοί αντάρτες στο μέτωπο. Από μια επιφανειακή έρευνα που έχω κάνει, εξάλλου, διαπίστωσα ότι δεν ήταν όλοι οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές. Υπήρχαν, μάλιστα, μουσουλμάνοι και στον σερβικό στρατό. Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για το ίδιο έθνος, απλώς διαφέρουν στο θρήσκευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σαλαφιστές από το Κόσοβο, τη Βοσνία και την Αλβανία έδρασαν και δρουν ακόμα σε τρομοκρατικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ. Επομένως, είναι αξιέπαινοι όσοι Έλληνες συμμετείχαν ως έντιμοι –το υπογραμμίζω αυτό– εθελοντές μαχητές σ' εκείνο τον πόλεμο. Από κεί και πέρα, εννοείται ότι καταδικάζω οποιαδήποτε τυχόν συμμετοχή, είτε Ελλήνων είτε Σέρβων, Βόσνιων, Κροατών κ.λπ., σε εθνοκαθάρσεις, βιασμούς, εκτελέσεις αμάχων και ό,τι άλλο ξεπερνά τα όρια του έντιμου πολέμου. Από την άλλη, οι εθελοντές που βρεθήκαμε στα πεδία των μαχών της Συρίας δεν συμμετείχαμε σε κάποιον πόλεμο όπου εμπλέκονταν δύο στρατοί διαφορετικού θρησκεύματος. Είχα την τύχη να πολεμήσω πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχα ούτε κοινό θρήσκευμα, ούτε κοινή εθνικότητα. «Αλλάχου Άκμπαρ» φωνάζαμε εμείς, «Αλλάχου Άκμπαρ» φωνάζανε και οι απέναντι! Η μια πλευρά, όμως, σέβεται την ελευθερία του άλλου, ενώ η άλλη όχι.

 

Συνάντησες κάποια-ες από τις περίφημες Κούρδισσες μαχήτριες; Τι εντύπωση σου έκανε;

Γνώρισα πράγματι πολλές μαχήτριες του YPJ, καθώς και αντάρτισσες του PKK. Συμμετείχαμε από κοινού σε διάφορες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι αντάρτισσες ή «κάντιρο». Οι συγκεκριμένες ζούσαν στα βουνά Καντίλ του Ιράκ, ήταν ελεύθερες γυναίκες, αφοσιωμένες στον αγώνα για την ανεξαρτησία του έθνους τους. Μπορούσα να συνεννοηθώ μ' εκείνες που προέρχονταν από τη Συρία. Οι μαχήτριες από την Τουρκία δεν γνώριζαν αραβικά ή αγγλικά. Συμμετείχαν κανονικά στις μάχες, όπως και οι άνδρες, είχαν μάλιστα τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις μ' εκείνους.

 

Γράφεις ότι αρκετοί από τους αντάρτες που πολεμούσαν τον ISIS επιδίδονταν επίσης ευκαιριακά σε κλοπές, πλιάτσικο, σκύλευση νεκρών κ.λπ. Πόσο σχετικό είναι τελικά το «ηθικό πλεονέκτημα» σε έναν πόλεμο;

Θα έλεγα ότι το μόνο ηθικό σε έναν πόλεμο είναι το να κατασχέσει ο νικητής στρατός το πολεμικό υλικό του ηττημένου αντιπάλου. Η κλοπή ή καταστροφή της περιουσίας των πολιτών, ιδίως σε περίπτωση εμφύλιου πολέμου, όπως επιφανειακά τουλάχιστον είναι ο συριακός, είναι εντελώς κατακριτέα και αποτελεί αδίκημα απ' όπου κι αν προέρχεται.


— Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο επικίνδυνη στιγμή της περιπέτειάς σου στη Συρία; Συνέβη να σκοτώσεις κάποιον άνθρωπο μαχόμενος και πώς ένιωσες, έστω κι αν ήταν εχθρός;

Την περισσότερη χαρά στους δέκα αυτούς μήνες την ένιωσα όταν, μετά από διάφορες ταλαιπωρίες, κατάφερα να μπω στην Κομπάνε και να βιώσω από κοντά τον αγώνα. Εκεί όπου κινδύνεψα περισσότερο ήταν όταν περικυκλώθηκα σε ένα σπίτι από τζιχαντιστές, όμως εν τέλει κατάφερα να ξεφύγω αλώβητος. Ήταν τέτοιες οι συνθήκες των μαχών στις οποίες συμμετείχα, ώστε δεν γνωρίζω αν όντως σκότωσα κάποιον. Βέβαια, πήγα εθελοντικά σε αυτό τον πόλεμο, δεν με υποχρέωσε κανείς, επομένως, ναι, είχα προετοιμαστεί και γι΄αυτό.

 

Έχω την εντύπωση ότι το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης πυροδοτήθηκε, εν μέρει τουλάχιστον, και από εξωτερικούς παράγοντες.
Έχω την εντύπωση ότι το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης πυροδοτήθηκε, εν μέρει τουλάχιστον, και από εξωτερικούς παράγοντες.

 

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για τους ξένους εθελοντές που ενισχύουν τους τζιχαντιστές, ελάχιστα όμως είναι γνωστά για τους αντίστοιχους που στηρίζουν το κουρδικό και το ελεύθερο συριακό αντάρτικο.

Κοίτα, όσον αφορά το YPG, προσωπικά γνώρισα μονάχα έναν Γερμανό εθελοντή στην Κομπάνε. Ήταν ένα διαβασμένο παιδί και ανήκε σε μια σοσιαλιστική νεολαία ή οργάνωση, αν θυμάμαι καλά. Βρέθηκα μια φορά μαζί του κι έπειτα έχασα τα ίχνη του. Εκείνη την περίοδο οι Κούρδοι είχαν πολύ λίγους Δυτικούς εθελοντές. Αργότερα, με την προσχώρηση περισσοτέρων ξένων, οργανώθηκαν καλύτερα για την υποδοχή και τη δράση τους. Κάποιοι είναι αριστερών πεποιθήσεων, άλλοι όχι. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πρώην επαγγελματίες στρατιωτικοί. Οι εθελοντές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και ο ίδιος ο ΕΣΣ (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) είναι ένα κεφάλαιο πολύ μεγάλο. Στα τάγματα του ΕΣΣ με τα οποία ήρθα σε επαφή δεν βρήκα άλλον Δυτικό εθελοντή. Απ' όσο γνωρίζω από μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής, σε άλλα μέρη της χώρας υπάρχουν πράγματι ξένοι εθελοντές στον ΕΣΣ, αλλά σε τάγματα ή ταξιαρχίες με ισλαμικό ιδεολογικό υπόβαθρο, όχι κοσμικό.


— Είναι τόσα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, οι κυβερνήσεις αλλά και οι στρατιωτικές οργανώσεις που εμπλέκονται στον συριακό εμφύλιο ώστε κάποιοι μιλούν για έναν αργό και βασανιστικό πόλεμο διαρκείας χωρίς ορατό τέλος, ακόμα κι αν ο ISIS αποδυναμωθεί. Η δική σου εκτίμηση;

Ναι, είναι πραγματικά πολύ περίπλοκος αυτός ο πόλεμος. Δεν υπάρχει ένα μέτωπο ή δύο αντίπαλες ομάδες, όπως συνέβη στον ελληνικό εμφύλιο μετά τη γερμανική κατοχή. Υπάρχουν πολλές ένοπλες οργανώσεις με διαφορετικά συμφέροντα και ιδεολογία, προσωρινές συμμαχίες, ξαφνικοί διχασμοί, έριδες κ.ά. Έχουμε κάποια τάγματα του ΕΣΣ που, επίσημα τουλάχιστον, υπερασπίζονται τη δημοκρατία και μάχονται το καθεστώς του Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα καταδέχονται να συμμαχήσουν με την Αλ Κάιντα, λες κι αυτή είναι καλύτερη! Κάποτε ο ΕΣΣ μαχόταν κατά του YPG σε συνεργασία με ισλαμικές οργανώσεις και στη συνέχεια μάχονταν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος. Το YPG αρχικά είχε καλές σχέσεις με τον Άσαντ, αλλά αργότερα, σε κάποιες περιπτώσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι, όπως συνέβη στο Καμισλί, στο Χαλέπι και αλλού.

 

— Ο ρόλος της Τουρκίας στη συριακή εμπλοκή;

Νομίζω ότι είναι ύποπτος όχι μονάχα για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία αλλά γενικά σε όλο τον αραβικό κόσμο, καθώς και σε όλο εκείνο το κίνημα που ονομάστηκε Αραβική Άνοιξη. Οι νεο-οθωμανοί ονειρεύονται την ενοποίηση των μουσουλμανικών χωρών και την ανάσταση του χαλιφάτου, του οποίου τα ηνία είχαν οι Τούρκοι, μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Πέραν των ομοϊδεατών του Ερντογάν στις αραβικές χώρες, η εξάπλωση και η ισχυροποίηση των διεθνώς αποκαλούμενων δημοκρατών και όχι πλέον τρομοκρατών Κούρδων του PKK στη Συρία προκαλεί πονοκέφαλο στον φιλόδοξο σουλτάνο και στους Γκρίζους Λύκους. Έτσι, το τουρκικό κράτος αναγκάζεται να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Συρίας, δαπανώντας χρήμα, στρατό, πολεμοφόδια, ακόμα και ζωές Τούρκων στρατιωτών.

 

— Από τα όσα είδες κι έμαθες εκεί, ήταν άραγε αυθόρμητη η συριακή εξέγερση ή μήπως «στήθηκε» από ξένες δυνάμεις, όπως ισχυρίζονται κάποιοι; Για τον Άσαντ τι άκουγες;

Δεν ξέρω κατά πόσο η άποψή μου θα είναι βάσιμη ή αντικειμενική. Έχω την εντύπωση ότι το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης πυροδοτήθηκε, εν μέρει τουλάχιστον, και από εξωτερικούς παράγοντες. Επομένως, δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας ο εμφύλιος στη Συρία, απλώς εδώ δεν ομαλοποιήθηκαν τα πράγματα, όπως έγινε στη Λιβύη ή στην Τυνησία. Όσον αφορά το καθεστώς του Άσαντ, οι απόψεις του συριακού λαού διίστανται. Όλοι παραδέχονται ότι επρόκειτο για ένα σκληρό, αυταρχικό καθεστώς, όμως το κράτος δεν σε ενοχλούσε, αν δεν αντιδρούσες σε κάτι. Οι πολίτες στα χρόνια του Άσαντ μπορεί να μην είχαν την ελευθερία όπως τη βιώνουμε εδώ στη Δύση, επικρατούσε ωστόσο ασφάλεια και ηρεμία. Γνώρισα πρώην φυλακισμένους αντίπαλους του καθεστώτος, άλλους για ποινικά αδικήματα κι άλλους για πολιτικές υποθέσεις (κυρίως άνδρες του PKK). Οι φυλακές, όπως μου διηγήθηκαν, ήταν σκληρές, οι συνθήκες διαβίωσης καθώς και η αντιμετώπιση των κρατουμένων, απάνθρωπη.


— Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο όσο έζησες εκεί; Θα επέστρεφες, και με ποιες προϋποθέσεις; Θα παρακινούσες κι άλλους να το κάνουν;

Υπήρξαν πολλά πράγματα που με εντυπωσίασαν, όπως και πολλά που με απογοήτευσαν... Ο πόλεμος στη Συρία είναι μακρύς και αργός, μπορεί να μείνεις μήνες ολόκληρους άπραγος, χωρίς να ρίξεις ούτε τουφεκιά. Πρέπει να έχεις πολλή υπομονή για να αντέξεις αυτό το είδος πολέμου. Έπειτα, είναι ευθύνη μεγάλη το να προσπαθήσεις να «στρατολογήσεις» κάποιον... Όχι, δεν θα επέστρεφα, ούτε όμως θα κατηγορούσα εκείνον που θα πήγαινε ως εθελοντής. Η σαλαφιστική τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει στη Μέση Ανατολή κι αυτό μας αφορά όλους!

 

— Τα σχέδιά σου στο εξής;

Εφόσον γύρισα σώος, θα ήθελα να φτιάξω τη ζωή μου και να κάνω οικογένεια. Μου αρέσει, ξέρεις, να αγωνίζομαι, δεν μεμψιμοιρώ. Χωρίς εμπόδια, δυσκολίες κι αγώνες τι νόημα θα είχε η ζωή μας; Στον καθένα μας δίνονται ευκαιρίες για να αγωνιστεί για έναν καλό σκοπό, κι ας μην είναι με το όπλο στο χέρι. Η ίδια η καθημερινή επιβίωση είναι ο μεγαλύτερος αγώνας, η σπουδαιότερη μάχη.

 

 

Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και το αθηναϊκό underground press. Ανήκει στην συντακτική ομάδα της Lifo. Έχει επίσης ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι καθημερινές μάχες στους δρόμους του Χαλεπιού, σε ένα πρωτοφανές βίντεο
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
To παράδοξο της Συρίας: Οι 8 λόγοι που εξηγούν γιατί ο πόλεμος δείχνει μόνο να χειροτερεύει
Μια ανάλυση των New York Times επιχειρεί να διαφωτίσει τους παράγοντες που κάνουν την αιματηρή σύγκρουση της Συρίας να μην έχει ιστορικό προηγούμενο
Οργή Κούρδων μαχητών για τη σύγκριση νεκρής συμπολεμίστριάς τους με την Αντζελίνα Τζολί
Η Asia Ramasan Antar, που σκοτώθηκε πριν από λίγες μέρες πολεμώντας τον ISIS, ήταν σύμβολο αγώνα, λένε, όχι σύμβολο του σεξ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου»: Ένας σύντομος οδηγός των Αμερικανικών Εκλογών.
Μερικές βασικές πληροφορίες για το πολιτικό σύστημα της παλαιότερης σύγχρονης δημοκρατίας.
Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου
Αναζητούν τρόπο για να συνεχιστούν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών διαβατηρίων σε απατεώνες. Από το ξέπλυμα των χρημάτων του Μιλόσεβιτς έως την κωμωδία με τα ρολόγια από το Κουβέιτ, από την συγκάλυψη λίστας βουλευτών που δεν πλήρωναν τα τραπεζικά δάνεια και την πολιτογράφηση των δύο συζύγων Σαουδάραβα σεΐχη
Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»
Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και τι προμηνύει το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα; Μιλά στη LiFO ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
Άννα Μαραγκού: «Το 'Δεν Ξεχνώ' απέτυχε»
Η Κύπρια αρχαιολόγος εξηγεί τι διακυβεύεται σήμερα με τις εκλογές στα κατεχόμενα
Όταν οι πυρηνικές δοκιμές ήταν τουριστικό αξιοθέατο
Τη δεκαετία του 1950 στο Λας Βέγκας υπήρχε μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον για τις δοκιμές που γίνονταν στην έρημο της Νεβάδα.
Η Αλέξια ξαναπηγαίνει στο πατρικό της στα Κατεχόμενα, συναντώντας τους ηλικιωμένους Τούρκους που το έχουν
Ένα συγκινητικό βίντεο - δώρο στους αναγνώστες του LIFO.gr για τη σημερινή επέτειο από τουρκική εισβολή
Stieg Larsson, «O 'Ανθρωπος που έπαιζε με τη φωτιά»
'Ενα σουηδικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την πολιτική του στράτευση και την αντιφασιστική του δράση
Παραβιάσεις και ακρότητες του Ερντογάν
Οι μισθοφόροι φανατικοί ισλαμιστές μαχητές είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν.
Η Μέρκελ κατάφερε να προστατεύσει τον Ερντογάν, αγνοώντας την Κύπρο
Να μην ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως ήθελε από την αρχή η Γερμανία, αποφάσισαν οι 27 της Ε.Ε., αφήνοντας ανοιχτό να επανέλθουν τον Δεκέμβριο και να αποφασίσουν ξανά, αν χρειαστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια
Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
 Το όνομά μου είναι High Octane
Σε μια μικρή πόλη της Αυστραλίας ένας παλαιστής παλεύει με τα μεγάλα όνειρα
Χρήστος Τεάζης: «Ο μεγαλύτερος κεμαλιστής σήμερα στην Τουρκία είναι ο ίδιος ο Ερντογάν»
Μια επίκαιρη όσο και διαφωτιστική συνομιλία για τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα και την αντανάκλασή της στα ελληνοτουρκικά με έναν Έλληνα πανεπιστημιακό που ζει και διδάσκει στην Άγκυρα.
«Ακόμα κι αν λήξει αύριο η πανδημία, οι συνέπειές της θα κρατήσουν χρόνια»
Οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία καθώς επίσης τα πολλά υγειονομικά, πολιτικοκοινωνικά, οικονομικά και φιλοσοφικά της παρελκόμενα με τον συμπατριώτη μας λέκτορα Δημόσιας Υγείας στο Imperial College, Φίλιππο Φιλιππίδη.
Γιατί αποχώρησε το Oruc Reis και αναγκάστηκε να υποχωρήσει η Άγκυρα;
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναστάτωσε τους πάντες δημιουργώντας μια τεράστια ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να πετύχει τον σκοπό του.
Η πρώτη δημοπρασία αφιερωμένη στην κουλτούρα της χιπ χοπ
Ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε μια δημοπρασία που τιμάει την ιστορία και τον πολιτιστικό αντίκτυπο του χιπ χοπ και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
5 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Master Kenobi Master Kenobi 21.11.2016 | 17:03
Ο, τι ιδεολογική προέλευση και να έχει, είναι μακράν καλύτερος σε σχέση με τους "αγωνιστές" του facebook που μονίμως καταδικάζουν την τρομοκρατία νομίζοντας ότι το ISIS θα καταρρεύσει από τα πολλά dislikes.
avatar
Ανώνυμος/η 22.11.2016 | 01:06
Αυτά να τα βλέπουν οι χρυσαυγίτες και οι αναρχοχούλιγκανς. Αν σε τρώει το χέρι σου να σκοτώσεις άνθρωπο πήγαινε στον πραγματικό πόλεμο, μη βγαίνεις παγανιά στα Εξάρχεια και στους Αμπελόκηπους!
Cartman Cartman 22.11.2016 | 09:58
Μπα, άστους εδώ που κάθονται.
Αυτοί είναι ικανοί να αφήσουν τον πόλεμο και να σκοτώνονται μεταξύ τους...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΟΤΑΝ ΠΑΣ Σ' ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ, ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙΣ. ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΓΙΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΠΑΣ ΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΟ ΚΕΦΙ ΣΟΥ, ΠΟΛΕΜΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ Ή ΑΠΟ ΒΛΑΚΕΙΑ. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ!
Master Kenobi Master Kenobi 22.11.2016 | 22:19
Δεν είπε κανένας ότι ο πόλεμος είναι χαρά και διασκέδαση, αναγκαίο κακό είναι πολλές φορές. Εν προκειμένω, ο εχθρός δεν σου δίνει και πολλές επιλογές (ή θα γίνεις φανατικός μουσουλμάνος ή θα πεθάνεις). Πως θα αμυνθείς λοιπόν, με προσευχές σε ουράνιες δυνάμεις να ρίξουν φωτιά να τον κάψουν;
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή