Η Δόκτωρ Ρουθ στα 90: «Λέει ο άλλος ότι έχει 300 φίλους στο ίντερνετ – Μα τι ανοησίες!»

Η Δόκτωρ Ρουθ στα 90: «Λέει ο άλλος ότι έχει 300 φίλους στο ίντερνετ – Μα τι ανοησίες!» Facebook Twitter
Τον τελευταίο καιρό την απασχολούν πιο πολύ οι συνθήκες της μοναξιάς, και ειδικότερα ο τρόπος καλλιέργειας φιλικών δεσμών που ιδανικά οδηγούν σε μακροχρόνιες σχέσεις.
0

Όταν η Δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ ερωτήθηκε για πρώτη φορά αν ήθελε να γίνει το αντικείμενο ενός βιογραφικού ντοκιμαντέρ, η απάντησή της ήταν αποφασιστική: Απολύτως όχι. Ήταν πολύ απασχολημένη ακόμα και στα 90 της και έτσι κι αλλιώς είχε μιλήσει ήδη πολύ στην μακρόχρονη καριέρα της με την ιδιότητα της πιο διάσημης σεξουαλικής θεραπεύτριας του κόσμου.

Όταν όμως ακολούθως ο ενδιαφερόμενος παραγωγός Ράφαελ Μάρμορ της έστειλε ένα σύνδεσμο για μια από τις προηγούμενες ταινίες του, με τίτλο "No Place on Earth" (Κανένα μέρος στον κόσμο» που είχε θέμα την συγκλονιστική ιστορία Εβραίων που είχαν καταφύγει σε σπηλιές για καιρό για να αποφύγουν τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλαξε γνώμη.

Η ίδια η Γουεστχάιμερ δηλώνει σήμερα ότι χρωστά την χαρακτηριστικά πρόσχαρη και ευζωική φύση της στην κοινωνικοποίηση της κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και την ειδυλλιακή όπως την χαρακτηρίζει οικογενειακή της ζωή στην Φρανκφούρτη πριν από τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, η 12χρονη Ρουθ είχε αποχωριστεί τους γονείς της στη Γερμανία και είχε σταλεί σε ένα ορφανοτροφείο στην Ελβετία. Οι δικοί της σκοτώθηκαν από τους Ναζί και η ίδια, μετά το τέλος του πολέμου, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Και όταν έμαθε τον τίτλο και το θέμα της ταινίας που της έστειλε ο παραγωγός, δήλωσε αμέσως ότι έτσι ακριβώς είχε νιώσει τότε: σα να μην ανήκει σε κανένα μέρος του κόσμου.

Η Δόκτωρ Ρουθ στα 90: «Λέει ο άλλος ότι έχει 300 φίλους στο ίντερνετ – Μα τι ανοησίες!» Facebook Twitter
Σε ηλικία 5 ετών στην Φρανκφούρτη το 1934

Αμέσως τότε συμφώνησε να συμμετάσχει ως κεντρικό πρόσωπο στο ντοκιμαντέρ "Ask Dr. Ruth" (Ρωτήστε την Δρ. Ρουθ) που εξερευνά τη συνεισφορά της μικροσκοπικής δόκτορος (που έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο από το Πανεπιστήμιο Columbia το 1970) στην σεξουαλική επανάσταση, έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Η ίδια η Γουεστχάιμερ δηλώνει σήμερα ότι χρωστά την χαρακτηριστικά πρόσχαρη και ευζωική φύση της στην κοινωνικοποίηση της κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και την ειδυλλιακή όπως την χαρακτηρίζει οικογενειακή της ζωή στην Φρανκφούρτη πριν από τον πόλεμο. Ο πατέρας της την ενθάρρυνε πάντα να μελετά, ενώ η μητέρα της ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες – όπως όταν την αποχαιρέτισε για τελευταία, όπως έμελλε, φορά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης – τη διαβεβαίωνε «θα ιδωθούμε ξανά».

Ενώ όμως είναι πάντα ευτυχής να μοιράζεται αυτήν την πηγαία χαρά με όποιον συναντά, η Ρουθ Γουεστχάιμερ αρνείται να εκφράσει δημοσίως τουλάχιστον οποιαδήποτε θλίψη. Όπως σημειώνει στο ντοκιμαντέρ η κόρη της Μίριαμ, μια φορά μόνο έχει δει τη μητέρα να κλαίει: στο νεκροκρέβατο του πατέρα της.

Η Δόκτωρ Ρουθ στα 90: «Λέει ο άλλος ότι έχει 300 φίλους στο ίντερνετ – Μα τι ανοησίες!» Facebook Twitter
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ "Ask Dr. Ruth" με την Ρουθ Γουεστχάιμερ να παρακολουθεί έκθεση μουσείου με θέμα το Ολοκαύτωμα

Παρότι επέτρεψε στον σκηνοθέτη της ταινίας Ράιαν Γουάιτ να την ακολουθήσει στα ετήσια προσκυνήματά της στην Ελβετία και στο Ισραήλ, ξεκαθάρισε εξαρχής στην παραγωγή ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να επισκεφτεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έστειλαν τους γονείς της. «Δεν θέλω να πάω στο Άουσβιτς και να στέκομαι εκεί να κλαίω μπροστά στον κόσμο», είπε.

Τον τελευταίο καιρό δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητά της να διαφωτίσει και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τον γυναικείο οργασμό ή την πρόωρη αντρική εκσπερμάτωση. Πιο πολύ την απασχολούν οι συνθήκες της μοναξιάς, και ειδικότερα ο τρόπος καλλιέργειας φιλικών δεσμών που ιδανικά οδηγούν σε μακροχρόνιες σχέσεις.

«Ακούω τους νεότερους να λένε πόσους πολλούς φίλους έχουν στο ίντερνετ», λέει. «Μα τι ανοησίες. Αυτές δεν είναι φιλίες, δεν είναι καν γνωριμίες. Η λέξη "φιλία" έχει χάσει τη σημασία της. Η φιλία πρέπει να καλλιεργηθεί. Η φιλία θέλει χρόνο. Η φιλία έχει να κάνει με κοινές πεποιθήσεις, όχι με το σεξ. Όπως το βλέπω εγώ, είναι πολύ επικίνδυνο να λέει κάποιος "έχω 300 φίλους". Ανοησίες».

 

Με στοιχεία από τους Los Angeles Times

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Ελλάδα / Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Παρόλο που θα περίμενε κανείς να έχουν αλλάξει πολλά στη σεξουαλική ζωή της πρώτης μετα-ίντερνετ γενιάς, το μόνο που φαίνεται να είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η ηλικία στην οποία μαθαίνουν για το σεξ (κατά μέσο όρο από τα εννιά) και ο τρόπος (βλέποντας σκληρή τσόντα).
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ