ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τελικά η JK Rowling είναι ακτιβίστρια μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντά της;

Τελικά η JK Rowling είναι ακτιβίστρια μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντά της; Facebook Twitter
Είναι εύλογο να αναρωτηθούμε γιατί η JK Rowling, που μάλιστα έχει υποστεί και η ίδια κακοποίηση από τον Πορτογάλο πρώτο σύζυγο της και ως παραγωγός της ταινίας έχει λόγο στο casting, επιμένει να στηρίζει έναν άνδρα που κακοποίησε την γυναίκα του.
4

 

"Οι επιλογές μας είναι εκείνες που αποκαλύπτουν τον πραγματικό μας εαυτό πολύ περισσότερο από τις ικανότητες μας."

JK Rowling

Αν ο Χάρι Πότερ αγαπήθηκε τόσο πολύ από τόσους πολλούς -και δεν μιλάμε αποκλειστικά για μικρά παιδιά- ήταν επειδή αν αφαιρέσεις τα ξόρκια, τα μαγικά ραβδιά και τα φανταστικά πλάσματα οι ήρωες της JK Rowling επιδείκνυαν μια ηθική συνέπεια που κατά βάθος όλοι θα θέλαμε να υπάρχει και στην αληθινή ζωή.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η προσωπική ιστορία της δημιουργού του θύμιζε κάπως την μετάβαση του μικρού μάγου από μια στερημένη ζωή στην προσωπική ολοκλήρωση και η ίδια υιοθέτησε μία δημόσια στάση ζωής συνεπή με την ηθική πυξίδα που ακολουθούσαν οι "καλοί" χαρακτήρες των βιβλίων της, είχε ως αποτέλεσμα να αγαπηθεί και η ίδια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εν ζωή συγγραφέα. 

Από την στιγμή που βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας, η Rowling σταθερά χρησιμοποίησε την φήμη και μέρος των χρημάτων που απέκτησε ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να στηρίξει διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αρκετές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην προστασία γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Δεν έχει διστάσει μάλιστα να καταφερθεί δημοσίως μέσω του λογαριασμού της στο twitter εναντίον ανδρών που έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση γυναικών χωρίς να υπολογίζει την σημαντική τους θέση είτε στον κόσμο της πολιτικής, είτε στον κόσμο της showbiz.  

Αυτή η σταθερή και εμφατική της τοποθέτηση υπέρ των ζητημάτων που άπτονται του γυναικείου κινήματος όμως ανετράπη όταν οι λάτρεις του έργου της ζήτησαν εξηγήσεις για το ότι ο Johnny Depp θα συμμετέχει ως Gellert Grindelwald και στην επόμενη ταινία του franchise "Φανταστικά Ζώα" παρά τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του Amber Heard ότι κατά την διάρκεια του γάμου τους υπέστη ψυχολογική και σωματική κακοποίηση.

Τελικά η JK Rowling είναι ακτιβίστρια μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντά της; Facebook Twitter
O Johnny Depp θα συμμετέχει ως Gellert Grindelwald και στην επόμενη ταινία του franchise "Φανταστικά Ζώα"


Η δήλωση της JK Rowling ότι τόσο οι δημιουργοί όσο και η ίδια επιμένουν στην αρχική τους επιλογή για την διανομή της ταινίας και είναι "ειλικρινώς ευτυχείς που ο Johnny θα παίζει έναν σημαντικό χαρακτήρα στις ταινίες" πυροδότησε ένα έντονο κύμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο της και δικαίως. 

Όταν ξέσπασε η υπόθεση που οδήγησε και στο διαζύγιο του διάσημου ζεύγους οι ισχυρισμοί της Heard ότι ο Depp την είχε επανειλημμένα χτυπήσει και κλωτσήσει είχαν προκαλέσει μεγάλοι αίσθηση. Πολλοί συνεργάτες του είχαν πρσπαθήσει να την παρουσιάσουν ως ψεύτρα όμως όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια στην αγωγή της αυτό δεν έστεκε.

Οι μώλωπες στο πρόσωπο της, οι φωτογραφίες από σπασμένα ποτήρια και μπουκάλια, τα άπειρα απειλητικά μηνύματα του καθώς και ένα βίντεο που δείχνει τον ηθοποιό σε έξαλλη κατάσταση να ουρλιάζει αν μη τι άλλο στοιχειοθετούν τις κατηγορίες της ότι δεχόταν λεκτική και σωματική βία από τον σύζυγο της.

Λαμβανοντας υπόψιν όλα αυτά είναι εύλογο να αναρωτηθούμε γιατί η JK Rowling, που μάλιστα έχει υποστεί και η ίδια κακοποίηση από τον Πορτογάλο πρώτο σύζυγο της και ως παραγωγός της ταινίας έχει λόγο στο casting, επιμένει να στηρίζει έναν άνδρα που κακοποίησε την γυναίκα του.

Μήπως δεν πιστεύει τις κατηγορίες όπως ο David Yates, ο σκηνοθέτης της ταινίας Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ που όταν ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα δήλωσε "Μπορώ μόνο να σας μιλήσω για τον άνθρωπο που βλέπω καθημερινά: είναι ευπρεπής και καλοσυνάτος, κι εγώ βλέπω μόνο αυτό";


Η εμπλοκή της JK Rowling με φορείς που ασχολούνται με κακοποιημένες γυναίκες και η στράτευσή της στον σκοπό αυτό σημαίνει πως γνωρίζει καλά κάποια βασικά στοιχεία τόσο για το προφίλ των ανδρών που κακοποιούν τις συντρόφους της, όσο και τις στατιστικές που λένε πως οι ψευδείς αναφορές περιστατικών κακοποίησης από γυναίκες είναι εξαιρετικά χαμηλές (2%-8%).

Τελικά η JK Rowling είναι ακτιβίστρια μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντά της; Facebook Twitter
Η Amber Heard βγαίνει από το δικαστήριο του Λος Άντζελες μετά τη κατάθεσή της, σύμφωνα με την οποία ο Τζόνι Ντεπ την κακοποίησε σωματικά και ψυχικά.


Οι άνδρες που δέρνουν τις γυναίκες τους συνήθως είναι έξυπνοι, χαριτωμένοι και γοητευτικοί, μια περιγραφή που συμπίπτει την δήλωση του σκηνοθέτη του. Όσο για την ψευδή αναφορά περιστατικών βίας, τα στοιχεία που παρουσίασε η Amber Heard δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην συγγραφέα και παραγωγό ώστε να απορρίψει τις αιτιάσεις της.

Συνεπώς ο λόγος που στηρίζει την αρχική διανομή δεν είναι η προφανής αθωότητα του Depp και με την επιλογή της αυτή δικαιώνει όσους πιστεύουν πως συνθήματα όπως το #BelieveAllWomen δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμα ένα δημοσιοσχεσίτικο κόλπο καθώς ισχύουν μόνο επιλεκτικά όταν δεν θίγονται τα συμφέροντα όσων τα υιοθετούν. 

Μία άλλη προφανής και κάπως πιο αξιοπρεπής απάντηση είναι πως η υπόθεση έχει λήξει. Μάλιστα όταν οι δύο ηθοποιοί ανακοίνωσαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξέδωσαν και μία κοινή δήλωση όπου αναφερόταν πως "και οι δύο επιθυμούν απλά να συνεχίσουν την ζωή τους." Την δήλωση αυτή ανέφερε και η Rowling στο ανακοινωθέν που αφορά την ταινία.

Παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην μετά σκανδάλου Weinstein εποχή και απαιτεί οι ένοχοι παρενοχλήσεων και σεξουαλικών επιθέσεων να τιμωρούνται εσαεί παραμένοντας αποσυνάγωγοι όχι μόνο κοινωνικά αλλά και επαγγελματικά, η θέση αυτή στέκει.

Όσοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις πρέπει να δικάζονται και να καταδικάζονται από δικαστήρια και όχι από την κοινή γνώμη, και όταν εκτίσουν την ποινή τους να έχουν δικαίωμα στην εργασία. Το αν θα τους συναναστραφεί κάποιος είναι προσωπική επιλογή.

Όμως όταν κάποιος είναι ακτιβιστής που έχει οικειοθελώς ενδυθεί τον μανδύα του προτύπου, είναι υπόλογος για όλες τις επιλογές του, τόσο προσωπικές όσο και επαγγελματικές, όταν αυτές συνδέονται με τον σκοπό που έχει επιλέξει να υπηρετήσει.

Πρόσφατα μια διευθύντρια της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Society υπέρ της υιοθεσίας αδέσποτων συγκέντρωσε την μήνη των φιλόζωων όταν αγόρασε ένα καθαρόαιμο σκύλο για την οικογένεια της παρότι είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Rowling, αν επιθυμεί να δρέπει τα οφέλη του γυναικείου ακτιβισμού οφείλει να στηρίζει τις θέσεις που ενστερνίζεται ακόμα κι όταν αυτό στρέφεται εναντίον ανθρώπων που ανήκουν στην ομάδα της.

Οι άνθρωποι που πουλάνε τον εαυτό τους ως brand διαχειρίζονται αριστοτεχνικά την καλή δημόσια εικόνα τους προκειμένου να αποτελεί σταθερά πρόσθετη αξία στο προϊόν τους. Όμως ο προβεβλημένος ακτιβισμός δεν σε πάει μόνο ταμείο, αλλά και στον κουβά όταν επιλέγεις να στηρίξεις το σινάφι σου έναντι του σκοπού που δήθεν υπηρετείς. 

Η υπόθεση Weinstein ανέδειξε πέραν κάθε αμφιβολίας πως οι συντεχνίες και τα συμφέροντα τους υπερτερούν της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και του ηθικού καθήκοντος.

Η κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες και έγινε καθεστώς γιατί εκείνοι που γνώριζαν επέλεγαν να προστατεύσουν τους "δικούς" τους ανθρώπους και τα εκατομμύρια που διακυβεύονταν αντί να καταγγείλουν τις ασχήμιες τους.

Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για την  αγαπημένη συγγραφέα που στην περίπτωση του Johnny Depp, χωρίς να κάνει τίποτα παράνομο, στηρίζει αυτή την συντεχνιακή νοοτροπία. 

Όμως όπως λέει και η ίδια στο ανακοινωθέν της "...η συνείδηση δεν καθοδηγείται από επιτροπές πολιτών. Τόσο εντός του φανταστικού κόσμου όσο και εκτός, όλοι οφείλουμε να κάνουμε εκείνο που θεωρούμε σωστό."

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν οι λάτρεις των δημιουργημάτων της θεωρήσουν σωστό σύντομα να της γυρίσουν την πλάτη. Εξάλλου εκείνη τους δίδαξε την αξία της ηθικής συνέπειας.

Πρόσωπα
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

4 σχόλια
Αγαπητή όντως όσοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις οφείλουν να δικάζονται και να καταδικάζονται από τα αστικά δικαστήρια, όχι από hashtags και viral αναρτήσεις στα μέσα δικτύωσης με αποδεικτικό στοιχεία μια αόριστη κατηγορία. Επιπλέον η υποκρισία τόσο στην περίπτωση του Ντέπ όσο και στην περίπτωση του Γουάϊνσταιν είναι διάχυτή.Μήπως αν αποκλείσουμε τον Τζόννυ από το ρεπερτόριο μας να αποκλείσουμε και τους συνεργάτες του (πχ Γουϊνόνα Ράϊντερ υπερασπίστηκε τον Τζόννυ στην υπόθεση Χέντ οπότε όσοι μποϊκοτάρουν πλέον το "Stranger Things" να σηκώσουν χέρι.)
Θα σταθώ σε δυο σημεία:α) Η Rowling έχει δείξει ουκ ολίγες φορές το πόσο υποκρίτρια είναι, ή τουλάχιστον πόση άγνοια έχει.β) Στο κείμενο διαβάζω αυτό: "Όσοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις πρέπει να δικάζονται και να καταδικάζονται από δικαστήρια και όχι από την κοινή γνώμη, και όταν εκτίσουν την ποινή τους να έχουν δικαίωμα στην εργασία. Το αν θα τους συναναστραφεί κάποιος είναι προσωπική επιλογή."Πιστεύω αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο εκτός έχουμε βγεί γενικά ως κοινωνία. Έχουμε αναλάβει όλοι τον ρόλο του δικαστή χωρίς να έχουμε στοιχεία και αποδείξεις, δικάζοντας και καταδικάζοντας ανθρώπους. Πλέον, πολλοί ηθοποιοί και διάσημοι κατηγορούνται για απόκρυψη παρενοχλήσεων και υπεράσπιση θυτών, ενώ πολύ απλά είναι πιο ψύχραιμοι απ' τους "ιεροεξεταστές" της σύγχρονης εποχής.Αυτή η ιστορία με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις έχει πάρει μορφή "μόδας". Και προτού βάλετε αρνητικές, να εξηγηθώ: Δεν θέλω να μειώσω τα θύματα ή τις αποτρόπαιες πράξεις. Αντιθέτως, θέλω να υπάρχει δικαιοσύνη και καταδικαστούν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ υπαίτιοι.Όμως, με αυτόν τον φανατισμό που (επιλεκτικά) προσεγγίζεται το θέμα, είναι επικίνδυνο και στοχοποιούνται οι λάθος άνθρωποι.
Είναι κρίμα έξυπνοι άνθρωποι σαν εσένα να μπλέκονται στα εύκολα δίχτυα του ηθικού-ιδεολογικού λαϊκισμού (γενικώς αυτή την εποχή έχουμε πήξει με την αστυνομία της ηθικής) και να οδηγούνται σε τέτοιες επικίνδυνες λογικές και συμπεράσματα. Πέρα από τα γενικότερα σωστά που έγραψε και η χρήστρια POLINA με το φρικτό άβαταρ, ας περιορίσουμε αυτά που γράφεις ΜΟΝΟ στον Τζόνι Ντεπ και ΜΟΝΟ στη δική σου ζωή: θέλω να πιστεύω λοιπόν, πως για να έγραψες αυτό το άρθρο για να στηλιτεύσεις την υποκρισία θα ακολουθήσεις κι εσύ τα παρακάτω: δεν θα επιτρέψεις ποτέ στα παιδιά σου να δουν τους πειρατές της Καραιβικής, από εκείνο το συλλεκτικό box-sex με τις ταινίες του Τζάρμους που αγόρασες on-line, θα καταστρέψεις το Dead Man, θα αποχαιρετήσεις κάποιες από τις αγαπημένες σου ταινίες του Τιμ Μπάρτον και φυσικά θα μποϋκοτάρεις οποιαδήποτε μελλοντική κυκλοφορία του.
Εν ολίγοις , αγαπητή Irene , αντιλαμβάνεστε την έννοια της "ηθικής συνέπειας" ως επεκτάσιμη σε τιμωρητικές πρακτικές που άπτονται της κοινωνικής συμμόρφωσης απ' ο,τι αντιλαμβάνομαι με το φτωχό μου μυαλό. Στιγματίζουμε χωρίς ενδοιασμούς και επιβάλουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό σε όποιον θεωρούμε οτι δεν συμβαδίζει με τις αρχές και τα πιστεύω μας με απώτερο σκοπό (υποθέτω γιατί μπαίνετε στον κόπο να το διευκρινήσετε σαφώς) την δημιουργία κοινωνικών αντιπροτύπων και την επιβολή της "ανώτερης" ιδεολογίας που πρεσβεύουμε. Εξαιρετική ιδέα , δεν αντιλέγω , έχει βάση. Αλλά μου φαίνεται λίγο αφελές και εκ του ασφαλούς επιλογή να περιορίζουμε την δυναμική της σε πολυεκατομμυριούχους σουπερσταρ. Τι θα λέγατε να την επεκτείναμε λίγο ; Να , ας πούμε οι φίλτατοι (δικοί μου , δεν ξέρω για εσας) μουσουλμάνοι δεν έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον φεμινισμό που πρεσβεύετε , τα γυναικεία δικαιώματα και τις ισότητες των φύλων. Να τους επιβάλουμε έναν κοινωνικοοικονομικό αποκλεισμό να στρώσουν λίγο; Φαντάζομαι οτι δεν είναι ιδιαίτερα "ηθικά συνεπές" το να υπερασπιζόμαστε τα γυναικεία δικαιώματα και συγχρόνως να υπερασπιζόμαστε και αυτούς που τα παραβιάζουν...Τι λέτε ; Εγώ πάντως , Irene , λέω πως "ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις". Κι αυτός είναι και ο λόγος που σχολιάζω. Δεν αμφισβητώ τις καλές σας προθέσεις. Αλλά η συλλογιστική που ακολουθείτε είναι άκρως επικίνδυνη. Τόσο όσο απέχει ο φεμινισμός (ως προαγωγή των δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων) από τον φεμιναζισμό (που αποσκοπεί απλώς στην εξόντωση των αντιπάλων και την επιβολή της ιδεολογίας). Προσέξτε το. Κι εσεις και η lifo που άκριτα δημοσιεύει τέτοια κείμενα. Είναι πολύ οριακές οι εποχές για να παίζουμε.