Vogue: Ξεχάστε τα «κούγκαρ» και τις MILF: Η νέα τάση ακούει στο όνομα WHIPs

Vogue: Ξεχάστε τα «κούγκαρ» και τις MILF: Η νέα τάση ακούει στο όνομα WHIPs Facebook Twitter
Η Μπριζίτ Τρονιέ, μια γυναίκα που τον τελευταίο καιρό είδε το όνομά της συχνά δίπλα στον χαρακτηρισμό κούγκαρ. (Morris MacMatzen/Getty Images)
14

Από την Mrs. Robinson μέχρι την μητέρα του Στίφλερ και την Ντέμι Μουρ μέχρι την Μπριζίτ Μακρόν, οι σέξι γυναίκες μιας ορισμένης ηλικίας -ειδικά εκείνες σε σχέση με νεαρότερους άντρες- έχουν «φορτωθεί» από καιρό με διάφορες γλαφυρές, σχεδόν χυδαίες, ταμπέλες όπως «MILF» και «κούγκαρ».

Αυτό όμως μέχρι σήμερα. Γιατί σύμφωνα με την συγγραφέα Bibi Lynch, υπάρχει ένας πολύ καλύτερος και μακράν πιο θετικός χαρακτηρισμός για όλες αυτές τις γυναίκες: το WHIP. Το ακρωνύμιο αντιστοιχεί στη φράση «Women who are Hot, Intelligent, and in their Prime», δηλαδή «γυναίκες που είναι σέξι, έξυπνες και στην ακμή της ζωής τους». 

Το να υποβαθμίζουμε τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ποθητές και αυτόνομες και τυγχάνει να βγαίνουν με πιο νεαρούς σε ηλικία άντρες είναι κατά γενική ομολογία μια ξεπερασμένη αντίληψη αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. «Με τον όρο "κούγκαρ", οι άντρες αποτελούν θήραμα. Οι WHIPs είναι πιο αστείες, πιο έξυπνες και πιο σέξι», σημειώνει η Lynch. 

Όπως σχολιάζει στο σχετικό άρθρο της η Vogue, ο νέος όρος σίγουρα «θα ενθουσιάσει θρυλικές WHIPs όπως οι Madonna, Mariah Carey, Sam Taylor-Johnson και Joan Collins, που όλες έχουν χαρακτηριστεί ως μεγαλύτερης ηλικίας "αρπακτικά" που ορμούν σε ανυπεράσπιστα νεαρά αγόρια». 

Η 64χρονη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο χλευασμού για την 24 ετών διαφορά ηλικίας που έχει με τον σύζυγό της Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο ο ίδιος υπερασπίζεται πάντα με σθένος την σχέση τους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το νέο WHIP δεν είναι παρά ένα ακόμη δείγμα πως ζούμε σε μια κοινωνία εμποτισμένη από διπλά στάνταρ αναφορικά με τα δύο φύλα, αφού δεν υπάρχει αρσενικό ισοδύναμο ούτε για το MILF ούτε για το «κούγκαρ». 

Ο θάνατος του MILF -αν όντως εξαλειφθεί ποτέ ολοκληρωτικά ο όρος- και η άνοδος WHIP σίγουρα έρχονται σε μια καίρια στιγμή για την Μπριζίτ Μακρόν, ίσως την διασημότερη WHIP παγκοσμίως επί του παρόντος.

Η 64χρονη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο χλευασμού για την 24 ετών διαφορά ηλικίας που έχει με τον σύζυγό της Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο ο ίδιος υπερασπίζεται πάντα με σθένος την σχέση τους και στο παρελθόν είχε δηλώσει σχετικά με όσα του καταλογίζουν τα ταμπλόιντ: «Αν ήμουν 20 χρόνια μεγαλύτερος από την σύζυγό μου κανείς δεν θα είχε σκεφτεί ούτε για μια στιγμή πως δεν μπορούμε να είμαστε νόμιμα μαζί. Όλο αυτό λέει πολλά για τον μισογυνισμό στη Γαλλία... Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πώς αντιλαμβάνονται την θέση μιας γυναίκας». 

Πρόσωπα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

6 σχόλια
64 ετων δεν την λες in prime,αλλα in decay...παντως,το whip ειναι ομοηχο με την λεξη που σημαινει μαστιγιο!μπορει ορθογραφικα να ειναι η ιδια λεξη κιολας! να μας πει η συγγραφεας την ηλικια της,για να δουμε και μεις,εαν ολα αυτα που λεει,τα λεει ως σοβαρη και κατεπειγουσα κοινωνικη ερευνα ή-απλως-για να κολακεψει τον εαυτο της.
To θέμα mon ami Macron δεν είναι πως αντιλαμβάνονται οι Γάλλοι της θέση της γυναικάς στην κοινωνία τους, αλλά το πως εσύ μπερδεύεις εσύ μπερδεύεις τους ρόλους μάνας και συζύγου.
Χαρακτηρισμος που περιγραφει την γυναίκα ως κυνηγο και ουχι ως θηραμα είναι υποτιμιτικο....το μαθαμε κι αυτο...πιο είναι το αντιστοιχο του whips αληθεια; μιας και η αντιστοιχία στο αρθρο έχει σημασία. (μαστιγια, dont think we didn't saw what you did there) τι δεν υπάρχει; ω θεοι! πως θα επελθει η πολυπόθητη ισότητα;Το αστείο είναι ότι ολα αυτα είναι για αυστηρα γυναικεία εμφυλη κατανάλωση του κοινου της Vogue, που ως γνωστων η μοδα και μαλιστα η γυναικεια βασίζεται στο να νοιώθουν οι γυναίκες ανεπαρκης ως εχουν. Ο υπόλοιπος κοσμος θα συνεχίσει ακάθεκτος, αλλοι με milfs, αλλοι με cougars, άλλοι με γιαγιαδες (η Lifo ξαφνιαστικε γιατί ξεχασε τα ελληνικα ... "η γρια η κοτα έχει το ζουμι", τί; η ερωτικη επιθυμία δεν περιορίζεται στα νιάτα και τα καλυγραμμα κορμια; και ο λαος το ήξερε ήδη; από παλια; ) μα και άλλες με seniors, αλλες με τους σακηδες τους υδραυλικους, αλλες με τεκνα του γυμναστηρίου (cougars) κτλ...τιιιιιιιιι; υπαρχουν γυναικίες φαντασιώσεις; και μαλιστα που το intelligent του ανδρος δεν είναι παράγοντας αλλα τα μουσκουλα και τα προσόντα; ουλαλα! Ντροπης πραγματα γυναίκες...σημερα μαθαμε ότι στο όνομα της ισότητας των φύλων η ερωτικη επιθυμία πρεπει να εκφραζεται (επι της ουσίας να είναι) πολιτικα ορθως, γιατί αυτη η λογικη δεν οδήγησε ποτε και καμία υποομαδα της κοινωνίας σε κοινωνικη καταπίεση, οι γυναίκες πρεπει να απελευθερωθουν ερωτικα και όχι να ακολουθησουν οι αντρες την γυναικεια χειραγώγηση της ερωτικης επιθυμίας μεσω κοινωνικων προτύπων και εκφράσεων, τί; μολις εγραψα το φεμινιστικο μανιφεστο οσον αφορα την ερωτικη ισότητα των δύο φύλων ως αντίλογο σε άρθρο που πραγματευεται την ερωτικη ισότητα των φύλων; Αντι να μας προτρέπετε να σας αποκαλουμε whips αντι αλλων, γιατί δεν μας αποκαλήτε εσεις όπως ΕΣΕΙΣ επιθυμητε; κι ας μην υπάρχει αντιστοιχία και ας μην είναι πολιτικα ορθο, δεν πειράζει θα τ'αντέξουμε το πικρον ποτηριον τουτον.Αλλαξε ο Μανωλιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως...Θελω αρθρο που να πραγματευεται γιατί η παρομοιώση "η γρια η κότα έχει το ζουμι" είναι προσβλητικη για τις γραίες και γιατί πρεπει να την αντικαταστήσουμε με το αγγλικο "Νοτ stereotypically hot but too experienced and far beyone prime" "NSHBEFBP" δεν είναι και τόσο ευηχο αλλα είναι σεβάσμιο. "Δουλεια δεν είχε ο διάολος...." την συνεχεια δεν την γράφω γιατί περιέχει αιμομιξία και σιγουρα δεν είναι πολιτκα ορθη. Βλέποντας ότι η συντριπτικη πλειοψηφία των λαικων εκφράσεων είναι ακαδημαικος κολάσιμες αναβιώνουμε την κοντρα "καθαρευουσας"/"δημοτικης" για την τηρηση της ηθικής ταξεως σε παν-δυτικο επιπεδο, με την διαφορα ότι εσεις πλέον είστε οι "ασπρα κοράκια, μαυρα κοράκια" της υποθεσης.Υ.Γ. Δεν είναι τελικα καθόλου περίεργο που η ποιηση είναι στο ναδήρ της....η εποχη που οι μεταφορες, παρομοιώσεις αντιμετωπίζονται ως κυριολεκτικες αδικίες από τους ακαδημαικους κυκλους...ε ρε απογονοι των καθαρευουσιάνων και λοιπων ηθικων στοιχείων.
Σε καμία περίπτωση δε με ενοχλεί μια μεγαλύτερη γυναίκα με ένα μικρότερο άντρα και ούτε μένω σε ακρωνύμια και παρατσούκλια που κάνουν πιο εύκολο το επικοινωνιακό παιχνιδάκι του - κυρίως κίτρινου - τύπου. Αυτό που με ενοχλεί συγκεκριμένα στην περίπτωση Macron - που χρησιμοποιείται ως παράδειγμα εδώ - είναι ότι είχε σχέση με την καθηγήτριά του από τότε που ήταν ανήλικος (μόλις 16 χρονών) και γνώριζε τη συγκεκριμένη κυρία με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού και το ένα της παιδί ως συμμαθητή του (αν δεν απατώμαι, η Brigitte ήταν ακόμα παντρεμένη με άλλον όταν ξεκίνησε τη σχέση με το μαθητή της). Πολλές καθηγήτριες (και καθηγητές) κατηγορούνται για αποπλάνηση ανηλίκου σε ανάλογες περιπτώσεις - προφανώς, η κα. Macron κατάφερε να πέσει στα μαλακά (λόγω Γαλλίας και κοινωνικού status να υποθέσω), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε φέρθηκε απολύτως ανεύθυνα, ανάρμοστα (και στην ουσία παράνομα). Γι'αυτό πιστεύω ότι αυτό που απωθεί μέρος του κόσμου σε αυτή τη σχέση δεν έχει να κάνει τόσο με τη διαφορά της ηλικίας, όσο με τις "περίεργες" πτυχές της γνωριμίας τους, καθώς και με τον καθοριστικό τρόπο με τον οποίο η κληρονόμος κα. Trogneux "βοήθησε" τον καλό της να σταδιοδρομήσει. Ας μην βιαζόμαστε να κατηγοριοποιήσουμε άτομα και καταστάσεις, γιατί κάθε ιστορία διαφέρει...
Για κάτσε να το είχε κάνει αυτό άντρας με γυναίκα πολιτικό από τα 16 της και τότε να έβλεπες την έκταση των δυο μέτρων και δυο σταθμών. Παρεμπιπτόντως, για να μη κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, όσες αναφέρατε δεν τις λέτε ότι είναι και στην ακμή της ζωής τους. Μην τρελαθούμε κιόλας.
Εγώ διάβασα ότι γνωρίζονταν από τότε που εκείνος ήταν 16 χρονών και ότι εκείνος έφαγε το κόλλημα μαζί της. Η σχέση ξεκίνησε πολύ αργότερα, αφού τελείωσε ο Μακρόν τις σπουδές του.
Επειδή δε μου αρέσει να λέω πράγματα στον αέρα (έστω κι αν πρόκειται για κουτσομπολιό :-D), κάνω cite άρθρο της Independent, με πηγή τη δημοσιογράφο Anne Fulda (αν και θα βρει κανείς άνετα τις ίδιες πληροφορίες σε πολλές online εφημερίδες, και όχι μόνο σκανδαλοθηρικές): "Before turning 17 Mr Macron was dating his still-married teacher, against the express wishes of his parents. [...] Brigitte was still married herself when she met the young academic star, and one of the three children she had with then-husband Andre-Louis Auziere was in Mr Macron's class at the Lycée La Providence in Amiens.[...]... the teacher then known as Mme Auziere would reportedly meet her pupil for trysts at luxurious homes belonging to her well-heeled family."Πολλοί μαθητές τρώνε κόλλημα με καθηγητές τους, αλλά για να μπουν οι γονείς σε διαδικασία να αλλάξουν άρον άρον σχολείο και πόλη στο παιδί τους στα 17 και να παρακαλούν την καθηγήτρια να μείνει μακριά του, τουλάχιστον μέχρι να γίνει 18, μάλλον παραπέμπει σε κάτι παραπάνω από απλό κόλλημα. Απλώς κάποια πράγματα "χτυπάνε" άσχημα όταν κάνεις μια προεκλογική εκστρατεία και είναι πιο βολικό να τα υποβαθμίζεις. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ολοκληρωμένες σχέσεις στο σχολείο (αν και είναι αρκετοί αυτοί που τους διαψεύδουν) - και δεν βλέπω γιατί θα είχαν πολιτικό όφελος να υποστηρίξουν το αντίθετο...