Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με γυναίκα;

Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με γυναίκα; Facebook Twitter
7
Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με γυναίκα; Facebook Twitter
Ο Πούτιν είναι εξ ορισμού ηγέτης του νέου macho ανδρικού προτύπου παγκοσμίως

Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με γυναίκα, εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ; Είναι δύσκολο να τον φανταστεί κανείς σε τέτοιο ενσταντανέ. Ο Πούτιν φωτογραφημένος πάνω σε άλογο; Φυσικά. Ο Πούτιν δίπλα σε μια τίγρη; Εννοείται. Ο Πούτιν φωτογραφημένος δίπλα σε μια κυρία; Απλώς τρελό. 

Ο Πούτιν είναι εξ ορισμού ο ηγέτης του νέου macho ανδρικού προτύπου παγκοσμίως, ενός κινήματος που αποτελεί την ευθεία γραμμή που ενώνει τον Τζορτζ Γκάλογουεϊ με τον Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, του ίδιου κινήματος που προμοτάρει τον Ντόναλντ Τραμπ απ' άκρη σ' άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι το κίνημα μιας ανδρικής ελίτ που παίζει γκολφ, είναι προορισμένη για να θριαμβεύσει και να εξαπατήσει, είναι ικανή για το παράλογο και τις αλαζονικές συμπεριφορές, με όλα αυτά να φορούν τον μανδύα της κοινής λογικής για να μεταφέρουν το τρομακτικό μήνυμά τους.  

Σε αυτό τον κόσμο οι γυναίκες δεν έχουν θέση. Είτε είναι αόρατες είτε τις περιφέρει κανείς ως αξεσουάρ. Όπως ακριβώς ο Γκάλογουεϊ και ο Τραμπ περιφέρουν τις νεότερες, καλλονές συζύγους τους σαν τρόπαια, ζωντανή απόδειξη της αρσενικής υπεροχής τους.


Αυτή η νέα, macho εμμονή πολύ συχνά ταυτίζεται και γίνεται αντιληπτή με τη σωματική δύναμη ή τη βίαιη συμπεριφορά προς άλλους ανθρώπους. Στην πιο ωμή, κυριολεκτική μορφή της εμφανίζεται μέσω της δηλωμένης ομοφοβίας του Πούτιν. Στην άρρητη και λιγότερο προφανή, αλλά με τις ίδιες υπογραμμίσεις, εκδηλώνεται μέσω ακραίων γκρουπ και εκστρατειών, όπως συνέβη με την καμπάνια που οδήγησε στο Brexit και κεφαλαιοποίησε το αίσθημα της ξενοφοβίας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις υποσχέσεις του Τραμπ περί ανόρθωσης τείχους που θα προφυλάσσει, όπως ισχυρίζεται, τις ΗΠΑ και τους ανθρώπους της. 

Ας το πούμε απλά: στις εμμονές του Τραμπ κυριαρχεί ο Jack D Ripper, ο γραφικός στρατηγός από τη θρυλική κωμωδία «SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», που παντού βλέπει διείσδυση, μόλυνση, αραίωση και αποδυνάμωση. «Μια ξένη ουσία εισβάλλει στα πολύτιμα σωματικά υγρά μας, χωρίς να το γνωρίζουμε» λέει με στόμφο στον δόκτορα Στρέιντζλαβ που υποδύεται ο Πίτερ Σέλερς σε ένα από τα πολλά, ξεκαρδιστικά και συνάμα τρομακτικά (σε σχέση με την ανθρώπινη ανοησία) στιγμιότυπα της ταινίας. 

Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με γυναίκα; Facebook Twitter
Αυτες οι διαδηλώτριες στο Ανόβερο ήταν για τον Πούτιν απλώς «νόστιμα κορίτσια».

Αλήθεια, όμως, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις γυναίκες; Βασικά, με μια πρώτη ματιά, απολύτως καμία. Εδώ δεν επιτρέπονται κορίτσια, μιλάμε για ένα κλαμπ ανδρών. Και οι άνδρες κάνουν αντρικά πράγματα: καπνίζουν πούρα και εισβάλλουν στην Κριμαία. Οι άνδρες λένε ανδρικές κουβέντες, γνέφουν για να συμφωνήσουν όταν κάποιος επισημαίνει ότι δεν παίζεις με τη «ρωσική αρκούδα» – να κάτι που όλοι γνωρίζουν... Οι άνδρες με δυσκολία συγκρατούν τον θαυμασμό τους για κάποιον που διαπράττει τις βαρβαρότητες του Μπασάρ Αλ Άσαντ, συμπεραίνοντας με θλίψη ότι μπορεί να πρόκειται για σφαγέα, αλλά, τουλάχιστον, προωθεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όπως ένα φιλόδοξος και ζάπλουτος βασιλιάς της εδουαρδιανής εποχής.

Σε αυτό τον κόσμο οι γυναίκες δεν έχουν θέση. Είτε είναι αόρατες είτε τις περιφέρει κανείς ως αξεσουάρ. Όπως ακριβώς ο Γκάλογουεϊ και ο Τραμπ περιφέρουν τις νεότερες, καλλονές συζύγους τους σαν τρόπαια, ζωντανή απόδειξη της αρσενικής υπεροχής τους. Σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Matt Taibbi για το «Rolling Stone» καταγράφεται η αντίδραση του Τραμπ, όταν αντικρίζει στην τηλεόραση κάποιον που τον μιμείται. Λέει: «Ελπίζω αυτός ο τύπος να βγάζει πολλά λεφτά» και μετά, γυρίζοντας στη σύζυγό του, η ερώτηση είναι αναμενόμενη: «Μελάνια, θα τον παντρευόσουν αυτό τον τύπο;». Αλλά η Μελάνια, η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην μοντέλο, δεν είναι η σύντροφός του, μια ρομαντική αδελφή ψυχή, είναι ένα βραβείο που κατακτούν άντρες σαν τον Τραμπ. 

Από την άλλη, ο Πούτιν και ο Φάρατζ δεν περιφέρουν δημοσίως τα «τρόπαιά» τους, διατηρώντας στο 100% το αρρενωπό πρεστίζ τους. Η Λουντμίλα Πούτινα, η πρώην σύζυγος του Πούτιν,  δεν συστήθηκε ποτέ επισήμως στην κοινή γνώμη. Η Αλίνα Καμπάγιεβα, η πρώην αθλήτρια και νυν πολιτικός, μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι σύντροφος του Ρώσου ηγέτη. Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι μητέρα του παιδιού του. Και, φυσικά, είναι από παράδοξο έως απολύτως αστείο το γεγονός ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ, που έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στην αντιμεταναστευτική πολιτική, είναι παντρεμένος με μια Γερμανίδα. Όμως λίγοι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν το όνομα αυτής της γυναίκας ή να πουν με σιγουριά ότι την έχουν δει κάπου και ξέρουν πώς πραγματικά είναι – ας πούμε εδώ ότι το όνομά της είναι Κίρστεν Φάρατζ. Όσο για την πρώτη σύζυγο του πρώην αρχηγού του UKIP, να σημειώσουμε ότι και αυτή ήταν ξένη: ο λόγος για μια Ιρλανδή νοσοκόμα, ονόματι Γκρεϊάν Χέις. Και, βέβαια, μετανάστρια, με την ευρεία και τη στενή έννοια, είναι και η σύζυγος του Τραμπ, αλλά προφανώς αυτά δεν μετράνε. 

Εστιάζοντας στο πρότυπο αυτών των macho ανδρών και στους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν τα γυναικεία ζητήματα, γίνεται αντιληπτή η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες. Ακόμη και μια ματιά στο Διαδίκτυο είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αυτού του είδους το ανδρικό παράδειγμα επηρεάζει τη νέα γενιά ανδρών, που ακριβώς σ' αυτό το ακραίο, πολύ συχνά χυδαίο πρότυπο αναζητά ένα είδωλο, ένα παράδειγμα για να ταυτιστεί.

Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με γυναίκα; Facebook Twitter
H Μελάνια, η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην μοντέλο, δεν είναι η σύντροφος του, είναι ένα βραβείο που κατακτούν άντρες σαν τον Τραμπ.

Και, φυσικά, είναι και οι περιθωριακές, πλην ενθουσιώδεις εκδηλώσεις της νεόκοπης, ωστόσο άκρως επικίνδυνης AltRight, που ενθαρρύνει τους νεαρούς άνδρες να υιοθετούν ιδέες περί απομόνωσης των γυναικών από τα δημόσια θέματα, που λατρεύει να βρίσκει δικαιολογίες για τη ροπή προς τον φασισμό του 20ού αιώνα.

Φυσικά, έχει και η αριστερά τους μασκουλινιστές της, που εμφανίζονται άνετοι, να επιχειρούν να μανιπουλάρουν τις γυναίκες και τους αγώνες τους για την «πολιτική ταυτότητας» (μεταξύ των οποίων και το φεμινιστικό κίνημα) και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, γράφοντας κατεβατά αιτιολογώντας τον σταλινισμό και υπερασπιζόμενοι τα μούσια και τα μουστάκια ανά την Υφήλιο. 

Όμως, τα άκρα και οι εκδηλώσεις τους δεν φύτρωσαν ξαφνικά. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνδρας, έστω και ήπια κεντρώος, που να μην επιχείρησε ποτέ, ακόμα και υποσυνείδητα, να πατρονάρει μια γυναίκα –κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, για παράδειγμα– και, ναι, φυσικά δεν είναι όλοι οι άνδρες έτσι. Αλλά το Παγκόσμιο Κίνημα των Μacho όλο και αυξάνεται, είναι εδώ, απτό, ωμό, αληθινό και επικίνδυνο, με όλα τα σύμβολα και τα τρόπαια του ανδρισμού, με όλη αυτή την κουλτούρα της «αρπαγής» (και του βιασμού) σε εξέλιξη.  

Μόνο που όλο αυτό είναι βαρετό και αηδιαστικό, όσο δελεαστικό και αν είναι για μερικούς. Και πρέπει να σταματήσει.

Τα στοιχεία από το Littleatoms.com

Πρόσωπα
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

7 σχόλια
Τον άντρα της Μέρκελ τον έχετε δει πουθενά; Της Λαγκαρντ ίσως; Τον άντρα της Μέι τον έχετε δει κάπου μαζί της; Να το πάμε και λίγο πιο παλιά; Μήπως θυμόσταστε πως έδειχνε ο άντρας της Θάτσερ που είχε πάρει και το όνομα του; Ή μήπως νομίζετε ότι δεν είναι παντρεμένες;Ααα.. ξέρω τι θα πείτε. Ήταν σεξίστριες και για αυτό δεν κυκλοφορούσαν μαζί τους. Το σενάριο να μην θέλουν να δημοσιοποιούν την προσωπική τους ζωή δεν παίζει έτσι...;
Ανγκελα Μερκελ, Τερεζα Μει, Κριστιν Λαγκαρντ , Χιλαρυ Κλιντον, Μαντλην Ολμπραιτ , Μαργκαρετ θατσερ , παλαιοτερα ... Πολλες γυναικες τα τελευταια 40 χρονια βρεθηκαν με εξουσια στα χερια τους , τι αλλαξε στον κοσμο μας απο την ασκηση εξουσιας απο αυτες τις προσωπικοτητες . Υπηρξε καποια διαφορα στην ασκηση εξουσιας ? Διασπαση της Ευρωπης λογω πολιτικης της Μερκελ , στροφη στον ακραιο Νεο Φιλευθερισμο για την Βρετανια και τελικα εξοδος απο την Ευρωπη ... Σκηνοθετημενος πολεμος διαλυση της Γιουκοσλαβιας και δημιουργια Αμερικανικης βασης στα Βαλκανια (Κοσοβο) ...Χιλαρυ Κλιντον υπερμαχος του κατακερματισμου στα Βαλκανια και φανατικα προσκειμενη στην δια των οπλων επικρατηση των ΗΠΑ σε ολο τον κοσμο ... Κριστιν Λαγκαρτντ , κανενα σχολιο και ειναι και Γαλλιδα με τρομερο υποβαθρο στην ανεξαρτησια της γυναικας...Και αλλες πολλες . Ποσο στενοχωρηθηκα οταν σκοτωσαν την Μπεναζιρ Μπουτο (φανταστειτε κουραγιο) νεκρη απο τους Ταλιμπαν ...Πολλες γυναικες σε θεσεις εξουσιας αλλα τιποτα δεν αλλαξε για τη γυναικα .. Ο Τραμπ και ο Πουτιν ψηφιστηκαν και απο γυναικες και κυριως απο γυναικες ...Οταν οι γυναικες που κατα καιρους εχουν την εξουσια δεν κανουν τιποτα για να επιμορφωσουν και να αναβαθμισουν την θεση της γυναικας στον κοσμο να μην μας εκπλησει που η πλειοψηφια των γυναικων στη Ρωσια ειναι καψουρα με τον Πουτιν(γιατι αυτο συμβαινει....γραφονται τραγουδια , ειναι κατι σαν ο αντρας να παντρευτεις ...ο πριγκηπας ..)ουτε που ο Τραμπ προβαλει τα τροπαια του σε ολο τον πλανητη .. Στο ονομα της προοδευτικοτητας και του νεο αριστερισμου δεχομαστε στις χωρες της Ευρωπης γυναικες που φερουν απανω τους σημαδια σκλαβιας μεσω της καλυψης της κεφαλης και του σωματος και μετα φταινε οι γραφικοι Τραμπ και Πουτιν ... Το ονομαζουμε αποδοχη ..Δεν φταει ουτε ο Πουτιν ουτε ο Τραμπ εμεις φταιμε .. Οι παραπανω ειναι η εκφραση της παγκοσμιας αδιαφοριας για τα θεματα της γυναικας γενικοτερα ...
δεν είναι νέο αυτό.Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Αδόλφος.Αλλά δεν το έκανε για τους άλλους άνδρες.Το έκανε για να φαίνεται πάντα διαθέσιμος στις γυναίκες ψηφοφόρους.Και το πέτυχε...
Αν και δεν κατάλαβα τι ΑΚΡΙΒΩΣ ζητά ο αρθρογράφος, έχω την εντύπωση πως στο όνομα μιας ακόμη Χ-correctivness ζητά κάτι τελείως αντίθετο στην ανθρώπινη βιολογία και ψυχολογία. Επίσης θεωρώ πως αν και τα κίνητρα είναι ολοφάνερα, ο σκοπός είναι ασαφής και θολότατος.
αυτό το μάτσο πρότυπο με τις γυναίκες τρόπαια δεν είναι και τόσο ούτε μόνο δεξιά και αριστερα. Μια χαρά παντού είναι και στο παρελθόν ακόμα χειρότερο