Έζησε σαν αγόρι μέχρι τα 16 της για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Τώρα θριαμβεύει στο σκουός.

Έζησε σαν αγόρι μέχρι τα 16 της για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Τώρα θριαμβεύει στο σκουός. Facebook Twitter
0
Έζησε σαν αγόρι μέχρι τα 16 της για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Τώρα θριαμβεύει στο σκουός. Facebook Twitter
Η Maria Toorpakai Wazir στα τέσσερά της κατάλαβε ότι η ζωή για τα αγόρια ήταν πολύ καλύτερη

Για την Maria Toorpakai Wazir οι πιθανότητες δεν ήταν ποτέ με το μέρος της. Μεγάλωσε στο Πακιστάν, στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν περιοχή του Βαζιριστάν όπου οι άνθρωποι ζουν με το δικό τους αυστηρό κώδικα τιμής και όλα αποφασίζονται από τους πρεσβυτέρους της φυλής.  Στο Βαζιριστάν οι γυναίκες απαγορεύεται να περπατήσουν μόνες αν δεν συνοδεύονται από κάποιον άντρα, απαγορεύεται να πάνε σχολείο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να ακούσουν μουσική ή ακόμα και να διαβάσουν. Παρ' όλες τις απαγορεύσεις η Μαρία κατάφερε να διακριθεί και να εξελιχθεί σε μία πρωτοκλασάτη αθλήτρια του επαγγελματικού σκουός με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο: προσποιήθηκε το αγόρι. «Κατάλαβα από πολύ μικρή ότι τα αγόρια ζουν πολύ διαφορετικά. Έβλεπα τα κορίτσια να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν τα μικρότερα αδέρφια τους...Ήταν τόσο βαρετό. Εγώ ήμουν διαφορετική. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να το κάνω αυτό». 

Στα τέσσερά της η Μαρία κατάλαβε ότι η ζωή για τα αγόρια ήταν πολύ καλύτερη και ανακοίνωσε στους γονείς της ότι προτιμάει να παίζει μαζί τους. Οι γονείς της κατάλαβαν τη σοβαρότητα της δήλωσής μόνο όταν μάζεψε και έκαψε όλα τα φορέματά της, έκοψε τα μαλλιά της κοντά, και φόρεσε τα ρούχα του αδερφού της. «Ήθελα απλώς να είμαι ελεύθερη και ο μόνος τρόπος ελευθερίας που μπορούσα να δω ήταν τα ρούχα ενός αγοριού.» Ο πατέρας της αποφάσισε να στηρίξει την απόφασή της και άρχισε να την αποκαλεί Τζένγκις Χαν, δίνοντας της το όνομα του Μογγόλου πολέμαρχου.

«Ήθελα απλώς να είμαι ελεύθερη και ο μόνος τρόπος ελευθερίας που μπορούσα να δω ήταν τα ρούχα ενός αγοριού.»

 Στο σπίτι συνέχισε να συμπεριφέρεται και να έχει τον ρόλο του κοριτσιού φροντίζοντας τα μικρότερα αδέρφια της αλλά έξω από το σπίτι ήταν "ένα από τα αγόρια": διασκέδαζε, έπαιζε ποδόσφαιρο, πετούσε χαρταετό και έμπλεκε σε καβγάδες. Ο πατέρας της Shamsul που ήταν ένας από τους πρεσβύτερους της φυλής, αδιαφορώντας για τις γενικότερες πεποιθήσεις, εκπαίδευσε ιδιωτικά την κόρη του και ενθάρρυνε το ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό. Έτσι η Μαρία ανακάλυψε τον σκουός και μαζί μ' αυτό την αληθινή της κλίση. «Ο μπαμπάς μου ενθουσιάστηκε με την ιδέα ότι θα έβγαζα την οργή μου στον τοίχο και όχι στους άλλους ανθρώπους», εξηγεί. «Ήμουν ένα πολύ επιθετικό παιδί.»

Έζησε σαν αγόρι μέχρι τα 16 της για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Τώρα θριαμβεύει στο σκουός. Facebook Twitter
Με την οικογένειά της και τον προπονητή της.

Ωστόσο η συμμετοχή της σε μία ακαδημία σκουός απαιτούσε την παροχή πιστοποιητικού γέννησης στον διευθυντή της, που ευτυχώς αποδείχθηκε συμπαθητικός καθώς είχε τις ίδιες πεποιθήσεις με τον πατέρα της και της επέτρεψε να συμμετέχει. Μετά από λίγους μήνες η Μαρία αγωνίστηκε ως αγόρι στο πρώτο του τοπικό τουρνουά σκουός και κέρδισε. Συνέχισε να ανταγωνίζεται συχνά και οι νίκες συσσωρεύονταν. Η Wazir γνώριζε ότι αν το μυστικό της αποκαλυφθεί οι Ταλιμπάν θα της απαγόρευαν να παίζει και η οικογένειά της θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Στα 16, η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε όταν έπρεπε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής της σε μια ακαδημία σκουός στην οποία ήθελε να εγγραφεί. Η αλήθεια μαθεύτηκε γρήγορα και μαζί της ήρθε και μια ανεπιθύμητη προσοχή από την τοπική κοινότητα. «Με απειλούσαν, με παρενοχλούσαν, μου επιτέθηκαν, με κορόιδευαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Και δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί! Αφού ήμουν το ίδιο πρόσωπο. »

Απρόθυμη να εγκαταλείψει το όνειρό της η Μαρία άρχισε να προπονείται και να αγωνίζεται ως κορίτσι. Στα 16 της κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεαρών γυναικών, κέρδισε την παγκόσμια προσοχή και θαυμασμό για τη μεγάλη της αθλητική επιτυχία και τιμήθηκε από τον πρόεδρο του Πακιστάν για τα επιτεύγματά της. Οι Ταλιμπάν άρχισαν να την απειλούν για τη ζωή της και δεν ήταν πλέον ασφαλές για την ίδια να αγωνίζεται. Για χρόνια, η οικογένεια μετακόμιζε συνεχώς για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας και της μικρότερης αδερφής της Ayesha, που σήμερα είναι ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η νεότερη πολιτικός στο Πακιστάν. «Προέρχομαι από την ίδια  φυλή με τους Ταλιμπάν, και όταν ανακάλυψαν ότι μια δική τους κοπέλα φοράει φούστα, κυκλοφορεί χωρίς μαντήλα και παίζει σκουός σε αυτό το επίπεδο, απειλούσαν να μας σκοτώσουν, απλώς δεν μπορούσαν να το αντέξουν.» Η Μαρία πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής της κλειδωμένη στο σπίτι της, παίζοντας σκουός στους τοίχους του δωματίου της και στέλνοντας χιλιάδες emails σε προπονητές του σκουός σε όλο τον κόσμο αναζητώντας βοήθεια για να φύγει από το Πακιστάν. Τελικά της απάντησε ο Jonathan Power, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και της ζήτησε να έρθει στο Τορόντο και να εκπαιδευτεί μαζί του. Η Μαρία σήμερα ζει και προπονείται στον Καναδά και κατέχει την 47η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματός της. Η Μαρία παίζει ακόμα για το Πακιστάν!

Έζησε σαν αγόρι μέχρι τα 16 της για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Τώρα θριαμβεύει στο σκουός. Facebook Twitter
Η Maria Toorpakai Wazir

Σήμερα η Μαρία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης της ταυτότητά της, αλλά δεν αισθάνεται ότι επείγει να ορίσει τον εαυτό της ή να αφήσει τους άλλους να το κάνουν. «Πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μου σαν αγόρι και μπερδεύτηκα όταν άρχισαν να γίνομαι λίγο πιο θηλυκή μετά το χρόνο που πέρναγα με τις συμπαίκτριές μου στο σκουός. Υπήρχαν πολλά που έπρεπε να μάθω». Βλέποντας τους άντρες να κακομεταχειρίζονται τις γυναίκες ήθελε, όπως λέει και η ίδια, να γίνει ο ιδανικός άντρας, απλώς για να δει πώς είναι κάτι τέτοιο. Αλλά όταν είναι με άντρες προσπαθεί να υποδυθεί την ιδανική γυναίκα επίσης. «Είμαι χαρούμενη που έχω την εμπειρία όλων αυτών. Ναι, αυτή τη στιγμή αισθάνομαι μπερδεμένη αλλά δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου. Είμαι ευτυχισμένη έτσι όπως είμαι.»

Η Μαρία εξακολουθεί να επισκέπτεται την οικογένειά της στο Πακιστάν όπου βοηθάει στην ίδρυση ενός νοσοκομείου και ελπίζει να εμπνεύσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Το Τορόντο είναι το δεύτερο σπίτι της. Συνεχίζει να προπονείται εντατικά για να κατακτήσει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του σκουός. «Ξέρω ότι όσο πιο ψηλά πηγαίνεις τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος» λέει η Μαρία. «Αλλά κατάγομαι από τη φυλή των Wazir και δεν τα παρατάμε ποτέ. Έχω πολύ μεγάλη πίστη: αν πρόκειται να σε βρει ο θάνατος μπορεί να σε βρει στο δρόμο, στο κρεβάτι, ή μπορεί να έρθει από τους Ταλιμπάν, εγώ τουλάχιστον θέλω να ξέρω ότι κάνω ότι μπορώ.»

Τελικά και η ίδια καταλαβαίνει ότι απειλείται γιατί η ίδια αποτελεί απειλή. «Τους κάνω να φαίνονται αδύναμοι. Αν ένα κορίτσι μπορεί να το κάνει αυτό, πώς θα μπορούσαν να σταματήσουν οποιονδήποτε άλλον. Θέλω να πω στα κορίτσια: γεννηθήκατε ελεύθερες και γεννηθήκατε γενναίες.»

Έζησε σαν αγόρι μέχρι τα 16 της για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Τώρα θριαμβεύει στο σκουός. Facebook Twitter

Η 26χρονη σήμερα Μαρία διηγείται την ιστορία της για το Girl Unbound: The War to Be Her, το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την ζωή της από την Erin Heidenreich, το οποίο θα προβληθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ Human Rights Watch Film Festival.

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρητορική μίσους και ρατσιστικός λόγος στην Ελλάδα: ένα μικρό χρονικό

Casus Belli / Ρητορική μίσους και ρατσιστικός λόγος στην Ελλάδα: ένα μικρό χρονικό

Με αφορμή αφενός την πρωτόδικη καταδίκη των δραστών των πρόσφατων ρατσιστικών κρουσμάτων κατά προσφύγων στη Χίο με βάση τον αντιτρατσιστικό, αφετέρου τις εκθέσεις για το 2016 τόσο του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών όσο και του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, ιδού ένα σύντομο «χρονικό» των κηρυγμάτων μίσους, του ρατσιστικού λόγου και των δράσεων εναντίον τους
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Σαπουντζάκης: «Δεν χωρούσα πουθενά στη χριστιανική τους αγάπη…»

Lgbtqi+ / Πέτρος Σαπουντζάκης: «Δεν χωρούσα πουθενά στη χριστιανική τους αγάπη…»

Με αφορμή τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η εγκύκλιος για τις έμφυλες ταυτότητες στα σχολεία συνάντησα έναν τολμηρό εκπαιδευτικό από εκείνους που, αντίθετα από το γνωστό γνωμικό, και διδάσκουν και το λόγο τους ξέρουν να κρατούν
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ