ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

H Κάθι Γκρίφιν ξεσπά σε κλάματα και όλοι βλέπουν το πρώτο θύμα λογοκρισίας του Τραμπ

H Κάθι Γκρίφιν ξεσπά σε κλάματα και όλοι βλέπουν το πρώτο θύμα λογοκρισίας του Τραμπ Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκρίφιν απολύεται από θεατρικές δουλειές και περιοδείες: έχουν σταματήσει τη συνεργασία της με δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές -μεταξύ των οποίων και της Έλεν ΝτεΤζένερις- την έχουν πετάξει έξω από μαγαζιά, ακριβώς εξαιτίας του σκληρού, κυνικού χιούμορ της. Φωτό: Getty Images
6

Πολέμια του Ντόναλντ Τραμπ, της πολιτικής και της βιοθεωρίας του, πριν από λίγες μέρες είχε τη φαεινή ιδέα να φωτογραφηθεί με το κεφάλι του προέδρου των ΗΠΑ στο χέρι. Όχι κάτι περίεργο ούτε καν ακραίο για μία σκληροπυρηνική κωμικό, μασίφ φεμινίστρια, βετεράνο του αμερικανικού stand up comedy σαν την Κάθι Γκρίφιν. Και φυσικά γνώριζε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, όπως το γνώριζε και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς να κάνει πίσω. Παρ' όλα αυτά, είχε τα ανακλαστικά να ζητήσει εγκαίρως συγνώμη, να ποστάρει δημοσίως και με βίντεο στο Twitter της αυτή την ειλικρινή μεταμέλεια της για τη «χοντράδα» που κατατρομοκράτησε τον 11χρονο γιο του Προέδρου των ΗΠΑ.

Τότε δεν ήταν λίγοι οι φανατικοί του κυνικού χιούμορ της που απογοητεύθηκαν από αυτό το «πισωγύρισμα». Και κάποιοι ακόμη που ανησύχησαν για τη Γκρίφιν. Η βασική διατύπωση αυτής της απογοήτευσης είχε να κάνει με το ότι κατά το παρελθόν έχει γίνει πολύ σκληρότερη σάτιρα σε προέδρους των ΗΠΑ, ωστόσο κανείς από τους stand up comedians δεν μπήκε στη διαδικασία να ακυρώσει τόσο πρόθυμα τη δουλειά του. Από την άλλη η Γκρίφιν είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά σκληρή κριτική και μαζικές αντιδράσεις, κυρίως για το ότι ακριβώς αυτή η σάτιρα της "ακυρώθηκε" με ασπίδα την ψυχική υγεία ενός 11χρονου παιδιού. Πλέον και για την απογοήτευση και για την καχυποψία πίσω από αυτήν την απόφασή της, υπάρχει η δική της απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί. 

Όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά media, η Γκρίφιν ίσως είναι η πρώτη πεσούσα -και το πιο εύκολο θύμα- στην Αμερική του Τραμπ και ίσως είναι και η πρώτη πεσούσα σ' αυτό που έχει να συμβεί στη σκληρή σάτιρα το επόμενο διάστημα.

Εκεί η κωμικός ξεσπά σε κλάματα, εξηγεί ότι ο Τραμπ τη διέλυσε, προοικονομεί το τέλος της καριέρας της και τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε πιέσεις, αφού για να ζητήσει συγνώμη, επιστρατεύθηκε η μορφή του 11χρονου Μπάρον εναντίον της. Όπως εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το ατυχές περιστατικό δέχθηκε απειλές ακόμη και για τη ζωή της, ενώ σχεδόν υπέστη και η ίδια πλύση εγκεφάλου για το γεγονός ότι έπρεπε να κάνει πίσω ακριβώς, λόγω του παιδιού του Προέδρου... 

Στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η κριτική που της ασκείται από τους οπαδούς του Τραμπ, αλλά από τους δικούς της. Η κωμικός -που από τη μέρα του περιστατικού δεν έχει δώσει σημεία ζωής στους λογαριασμούς της στα social media- παρά τη συγνώμη της δεν γλίτωσε την απόλυση της από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οπότε πρακτικά δεν κέρδισε και πολλά από τη μεταμέλεια. Τι συνέβη, όμως, και μία κωμικός με δυνατό κείμενο και σκληρή θεματολογία -με άξονες όπως οι διασημότητες, η πολιτικοί, οι πολιτικοί, η θρησκεία και η σεξουαλικότητα- αποφάσισε μία τέτοια στροφή; Όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά media, η Γκρίφιν ίσως είναι η πρώτη πεσούσα -και το πιο εύκολο θύμα- στην Αμερική του Τραμπ και ίσως είναι και η πρώτη πεσούσα σ' αυτό που έχει να συμβεί στη σκληρή σάτιρα το επόμενο διάστημα. 

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε χρήστης του Twitter μετά από το περιστατικό με το κεφάλι, «αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στον Louis C.K, αλλά και πάλι με τον Τραμπ δεν μπορείς να ξέρεις»...  Αυτό και μόνο ίσως είναι ενδεικτικό, για μία ταλαντούχα, επιτυχημένη και σκληρή γυναίκα, ακτιβίστρια της LGBT κοινότητας και άνθρωπο που κατά καιρούς δεν έχει διστάσει να εξομολογηθεί ότι πάσχει από διατροφικές διαταραχές, αλλά τις αντιμετωπίζει και ότι ως παιδί έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο της τον αδελφό. Κοινώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Γκρίφιν είχε αποδείξει ότι δεν λύγιζε εύκολα, ότι είχε κάνει ακόμη και τους προσωπικούς της δαίμονες, σκόνη κι ότι δύσκολα θα έκανε πίσω σε ζητήματα δουλειάς.  

H Κάθι Γκρίφιν ξεσπά σε κλάματα και όλοι βλέπουν το πρώτο θύμα λογοκρισίας του Τραμπ Facebook Twitter

Και κυρίως στα τόσα χρόνια πολυβραβευμένης -με 9 Emmy και 3 SGA Awards- όχι μόνο- καριέρας και συνεργασιών με τηλεοπτικούς κολοσσούς όπως το HBO, το NBC και το Ε! δεν ήταν η πρώτη φορά που δεχόταν κριτική, επειδή το παρατράβηξε: η Γκρίφιν έχει απολυθεί από θεατρικές δουλειές και περιοδείες, έχουν σταματήσει τη συνεργασία της με δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές -μεταξύ των οποίων και της Έλεν ΝτεΤζένερις- την έχουν πετάξει έξω από μαγαζιά ακριβώς εξαιτίας του σκληρού, κυνικού χιούμορ της.

 Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς, η Ντακότα Φάνινγκ, η Σάρα Πέιλιν, ακόμη κι ο Μπαράκ Ομπάμα και πλήθος ακόμη διασημοτήτων και πολιτικών έχει γίνει αιτία να χαλάσουν δουλειές και καρδιές, να βρεθεί εκτός σχημάτων με άλλους stand up comedians, να μείνει για λίγο καιρό εκτός. Και κάθε φορά που έμενε εκτός, έγραφε ένα βιβλίο, το σενάριο μίας νέας τηλεοπτικής κωμικής εκπομπής ή ενός guest σε κάποιο show ή κάποια περιοδεία. Ο λόγος για τη γυναίκα που δεν έχει διστάσει να τα βάλει με τον πρώην άντρα της, κατηγορώντας τον ότι της απέσπασε χρήματα, δεν έχει αποφύγει το να τη διαψεύσουν δημοσίως ότι είχαν δεσμό μαζί της (σ.σ.: της συνέβη με τον ηθοποιό και πρώην αστέρα του NFL, Isaiah Mustafa), όταν εκείνη εκμυστηρεύθηκε ότι ήταν μαζί και εκείνος απλώς αρκέστηκε στο να τη χαρακτηρίσει «συνπαρπαστική γυναίκα».

Όπως πολύ σωστά παρατηρούν τα αμερικανικά media, δεν λέει κανείς ότι αυτό που έκανε η Γκρίφιν ήταν αστείο ή έστω και λίγο έξυπνο. Προφανώς, όμως, υπήρχε κάποιο μήνυμα σε όλο αυτό που επιχείρησε μαζί με τον φωτογράφο Τάιλερ Σιλντς, ο οποίος εν αντιθέσει με την ίδια δεν έκανε πίσω. Τι πραγματικά, λοιπόν, συνέβη με την Γκρίφιν; Αλλάζει κάτι στην ελευθερία του λόγου των ΗΠΑ; Μεγάλωσε η κωμικός και δεν αντέχει πια τις σκληρές αντιπαραθέσεις; Αν πρόκειται για το δεύτερο, όπως γράφουν και οι followers της στα social media, σεβαστό. Αν, όμως, μέσω αυτής διατυπώνεται ένας νέος "κόφτης" στο τι μπορούν και τι όχι να καυτηριάζουν οι κωμικοί, αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, τα πράγματα θα είναι πραγματικά άσχημα και όντως η Γκρίφιν το πρώτο θύμα.

Πρόσωπα
6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

6 σχόλια
Ντροπή της. Το αστειο της ηταν αποτροπαιο. Αν πληρώνεται για τέτοια αστεια τοτε απλα δεν κανει καλα τη δουλεια της οποτε τη διωχνουν. Και κλαιει για να τη λυπηθουν. Εδω ο αλλος newscaster του nbc απολύθηκε γιατι στον προσωπικο του χρονο κ οχι εν ωρα εργσσιας ειπε ψεμματσ για ενα γεγονος.
Μην συγχέουμε την απλή προκλητικότητα με την έκφραση και άρα με τη λογοκρισία. Εντάξει, κάποιοι στις ΗΠΑ δεν θέλουν τον Trump. Ούτε εμένα μου αρέσει. Αν το κομμένο κεφάλι ήταν του Obama, θα έγραφαν τα ίδια οι γνωστές μοιρολογίστρες του προοδευτισμού;
Μη βλέπουμε φαντάσματα. Δεν είναι λογοκρισία. Ούτε έχει σχέση το ποια είναι η εν λόγω κωμικός. Αυτό που συνέβη είναι μια κακόγουστη φωτογραφία, που παραπέμπει σε κακούργημα και στοχοποιει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ποιος λογικός διευθυντής προγράμματος θα την ήθελε στο κανάλι του;;
Awwwww...είναι αρκετά ειρωνικό να βλέπεις πως η πολιτική ορθότητα, που για τόσο καιρό χρησιμοποιείς απέναντι στους αντιπάλους σου, μπορεί να στραφεί κι εναντίον σου.