Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα

Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Συνεχίζω να νιώθω σαν σκατά και να κλαίω συνέχεια και μισώ την ερώτηση "Α, τέλειωσες τις σπουδές; Και τώρα;". Φωτ.: © Girl.is.a.gun
8

Ανήλικα ενήλικη

Όταν ήμουν μικρή και υπήρχα προ κρίσης ήμουν πολύ καλή στο να φαντάζομαι το μέλλον μου με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό είναι το τέλειο πράγμα σχετικά με το μέλλον, το οτι μπορεί να πεις οτι θα κάνεις ό,τι θέλεις. Και έρχεται αυτή η μέρα που τελειώνεις τη σχολή, είτε στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Αυτή είναι μια μέρα που την φανταζόσουν τόσο τέλεια και καθόλου τρομακτική όταν ήσουν μικρός. Εγώ με φανταζόμουν μεγάλη, σαν αυτές τις νέες γυναίκες που έβλεπα στην τηλεόραση στις αρχές του 2000'. Με καθαρό δέρμα, μακρυά μαλλιά και ωραία ρούχα, έντονη κοινωνική ζωή και τη δουλειά που θα ήθελα, γιατί απλά θα την ήθελα. Έτσι απλά.

Και τώρα η αλήθεια είναι πως είσαι στην Αθήνα, στα 22 ή στα 25 σου ή στα 28 και έχεις μία άλλου είδους ρουτίνα από αυτή που φανταζόσουν ότι θα είχες. Φανταζόσουν την ζωή σου παραγωγική με έναν οποιονδήποτε τρόπο. Αλλά στην πραγματικότητα ξυπνάς και δεν ξέρεις γιατί ξυπνάς. Το πολύ νωρίς είναι ανούσιο. Το πολύ αργά σε κάνει και νιώθεις άσχημα. Οι αβάσταχτα πολλές ώρες που περνάς μπροστά στον υπολογιστή είναι κάτι το δεδομένο. Scrollarεις στο facebook, όσο δεν το έκανες ποτέ παλιά. Βλέπεις στο repeat αυτά τα βιντεάκια που ξεκινάνε μόνα τους στο αθόρυβο, το βλέπεις μια φορά στο αθόρυβο και έπειτα βάζεις τον ήχο και το ξαναβλέπεις άλλες δύο φορές.Τις προάλλες έπιασα τον εαυτό μου να βλέπει έναν δερβίση να περιστρέφεται μέσα σε ένα hοοla hoop. Όχι να κάνει hoola hoop. Να είναι τεντωμένος μέσα σε ένα hoola hoop και να πηγαίνει γύρω γύρω. Καθώς ο περιστρεφόμενος δερβίσης περιστρεφόταν, εγώ άρχισα να έχω κάποιου είδους υπαρξιακών σκέψεων. Συνέχισα να τον βλέπω, και έπειτα σκέφτηκα πως αυτός ο δερβίσης κάνει κάτι σχετικά παραγωγικό και τον ζήλεψα γιατί "σίγουρα περνάει καλύτερα από εμένα"... Ευτυχώς λίγο πριν όλο αυτό προλάβει να κάνει το σύνηθες escalate στο "Θα γίνω Δερβίσης", έκανα scroll down.

Πραγματικά θέλω να βρω δουλειά και να έχω ζωή μόνη μου, όχι γιατί αυτό "πρέπει" να κάνω, αλλά γιατί αυτό θέλω να κάνω. Θέλω να μεγαλώσω και δεν μπορώ. Θέλω να πάρω ευθύνες και δεν μπορώ.

Κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή, ψάχνω για δουλειά, παίρνω τηλέφωνο αυτόν που ξέρει ο θείος της θείας του θείου που μπορεί να ξέρει κάποιον που δούλευε σε κάτι σχετικό με αυτό που θέλω... Μπορεί και να τον συναντήσω την επόμενη εβδομάδα, όπως συνάντησα άλλους τόσους την προηγούμενη εβδομάδα. Βγαίνω, αλλά έχω βαρεθεί και να βγαίνω. Το βράδυ κοιμάμαι τα ξημερώματα γιατί μπορεί να νιώθω αλλά δεν είμαι καθόλου κουρασμένη. Μερικές φορές βλέπω συγκινητικά video με ανθρώπους που κερδίζουν χρήματα, ή με παιδάκια που κλαίνε από χαρά όταν τους κάνουν δώρο ένα κουτάβι απλά για να κλάψω λίγο πιο πολύ.

Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: © Girl.is.a.gun
Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: © Girl.is.a.gun

 

Δεν μου αρέσει να τα βλέπω όλα αρνητικά, αλλά βρίσκομαι σε μία σύγχυση. Δεν καταλαβαίνω αν είμαι μίζερη ή αν είμαι απλά πολύ στεναχωρημένη και τα βλέπω όλα τόσο δύσκολα. Δεν θέλω να το αποδώσω σε αυτή τη "κρίση", αλλά πραγματικά αυτή η κρίση, ο,τι και αν είναι αυτή, μου προκαλεί κάποια συναισθήματα που κάνουν την κοιλιά μου να πονάει. Νιώθω κουρασμένη και άχρηστη. Καμία επαφή με αυτή την κοπέλα με αυτοπεποίθηση, με τα μακρυά μαλλιά και το ωραίο δέρμα που πίστευα πως θα ήμουν, και χωρίς καθόλου να το θέλω, απογοητεύομαι. Συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλες κοπέλες που βλέπω στο internet και νιώθω σαν να μην έχω κάνει τίποτα και ο χρόνος περνάει. Ξεχνάω το οτι μερικές φορές το πού είσαι έχει πολύ να κάνει με το τι κάνεις. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι οι καταστάσεις που μισώ ή ο εαυτός μου. Μισώ εμένα γιατί δεν μου αρέσω, γιατί δεν είμαι αρκετή και γιατί δεν έχω ωραίο δέρμα ή μισώ το οτι δεν μπορώ να νιώσω ικανή λόγω των συνθηκών που με κρατάνε; Μου είναι δύσκολο να καταλάβω που φταίω εγώ και που όχι.

Έτσι απλά σκέφτομαι πως αν ήμουν πιο όμορφη ή πιο πλούσια ή σε κάποια άλλη χώρα να ήμουν πιο χαρούμενη και μεγάλη - ουσιαστικά μεγάλη. Πραγματικά θέλω να βρω δουλειά και να έχω ζωή μόνη μου, όχι γιατί αυτό "πρέπει" να κάνω, αλλά γιατί αυτό θέλω να κάνω. Θέλω να μεγαλώσω και δεν μπορώ. Θέλω να πάρω ευθύνες και δεν μπορώ. Μου είναι αδύνατο να νιώσω υπεύθυνη όπως ήταν οι γονείς μας σε αυτή την ηλικία.

Δεν γράφω για να γκρινιάξω ή για να αποδώσω ευθύνες ή για να πω πόσο σκατά είναι η Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει άλλο μέρος που θα ήθελα να είμαι πιο πολύ. Όταν έχει ησυχία, είναι βράδυ, μυρίζει Άνοιξη, έχει ζέστη και περπατάς μέσα στη πόλη χωρίς να κουβαλάς τίποτα, με λίγα ρούχα που δεν τα έχεις σκεφτεί πολύ όταν τα φόρεσες, τότε, δεν υπάρχει και τόσο πρόβλημα για το τι σου συμβαίνει έτσι δεν είναι; Αλλά δεν είναι κάθε μέρα έτσι. Η αλήθεια είναι πως το μυαλό μου προσπαθεί να με κάνει να βλέπω την κάθε μέρα έτσι, σκεπτόμενη πως όλα θα φτιάξουν. Και ίσως μερικές φορές νιώθω όμορφη και πιστεύω σε μένα και δεν θα ήθελα να είμαι κάποια άλλη...

Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: © Girl.is.a.gun
Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: © Girl.is.a.gun

Ίσως η λύση είναι απλά να δεχθώ τις καταστάσεις και το το είμαι στεναχωρημένη. Τις αποδέχομαι και τις κάνω κομμάτι του τρόπου που μεγαλώνω, λίγο πιο καθυστερημένα από τους γονείς μου, αλλά ίσως δεν πειράζει και τόσο πολύ. Γιατί μπορεί να μην έχω μακρυά μαλλιά ή καθαρό δέρμα αλλά περνάω καλά το καλοκαίρι και ίσως όλο αυτό γίνεται για να μάθουμε να νιώθουμε αρκετοί όχι μέσα από μία καριέρα, ή μέσα από τα λεφτά ή μέσα από ένα σπίτι που νοικιάζουμε στο κέντρο. Δεν είναι μετριότητα αυτό έτσι δεν είναι; Είναι ένας άλλος τρόπος να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα κόσμο που ζει για τη σύγκριση και τον ανταγωνισμό.


Συνεχίζω να νιώθω σαν σκατά και να κλαίω συνέχεια και μισώ την ερώτηση "Α τέλειωσες τις σπουδές; Και τώρα;".


Αλλά αποφάσισα οτι θα το συζητάω, δεν θα θεωρώ παράλογη μιζέρια το πόσο σκατά νιώθω και δεν θα κρύβομαι σαν να είναι κάτι κακό. Προχωράω με τους δικούς μου ρυθμούς και θα σταματήσω να με συγκρίνω με άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος ενηλικίωσης μας στην Ελλάδα του τώρα και δεν υπάρχει τίποτα το ένοχο σε αυτό.

Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: © Girl.is.a.gun
Πώς είναι να είσαι κορίτσι στα 22 και να ζεις στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: © Girl.is.a.gun

___________

 To κείμενο είναι μετάφραση από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Girl.is.a.gun.

Το Girl.is.a.gun αν και εκδίδεται έχοντας σαν βάση το Λονδίνο, έχει ελληνική καταγωγή και στόχος του είναι να δημιουργήσει κάποιου είδους αρχείο της κουλτούρας των κοριτσιών του σήμερα.

Κείμενο και φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της Νατάσσας Σαμούλη, δημιουργού του περιοδικού.

Πρόσωπα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς τα βγάζει πέρα ένας νέος καλλιτέχνης στη σημερινή Αθήνα

Ελλάδα / Πώς τα βγάζει πέρα ένας νέος καλλιτέχνης στη σημερινή Αθήνα

Σε μια πόλη με περισσότερες από 1.000 παραστάσεις τον χρόνο και με αμέτρητες μουσικές σκηνές θα περίμενε κανείς οι καλλιτέχνες να επιβιώνουν από την τέχνη τους. Τι γίνεται όμως αν δεν είσαι πρώτο όνομα και τυχερός ή δεν έχεις πλούσιους γονείς να σε στηρίζουν;
M. HULOT
Οι Έλληνες στα social media είναι οι πιο fake ανάμεσα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (σύμφωνα με τους Έλληνες έφηβους)

TV & Media / Οι Έλληνες στα social media είναι οι πιο fake ανάμεσα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (σύμφωνα με τους Έλληνες έφηβους)

Τα 5 πιο ενδιαφέροντα πράγματα που αποκαλύπτει η έρευνα ατόμων ηλικίας 13-18 ετών σχετικά με τις διαδικτυακές τους συνήθειες και την «ψηφιακή τους ανθεκτικότητα»
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ