Η Αlicia Keys αποφάσισε να μην ξαναφορέσει make up και εξηγεί γιατί επέλεξε να μην κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο

Η Αlicia Keys αποφάσισε να μην ξαναφορέσει make up και εξηγεί γιατί επέλεξε να μην κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο Facebook Twitter
13
Η Αlicia Keys αποφάσισε να μην ξαναφορέσει make up και εξηγεί γιατί επέλεξε να μην κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο Facebook Twitter
H Αlicia Keys αποφάσισε να μην ξαναφορέσει make up και στηρίζει την επιλογή της με μια δυνατή εξομολόγηση για όλα όσα την οδήγησαν στην απόφαση αυτή και γιατί θέλει και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο

Η Alicia Keys αποφάσισε να αγνοήσει τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες που εκτίθενται στο κοινό αλλά και στην καθημερινότητα, επιλέγοντας να σταματήσει να φορά make-up και να ξεκινήσει εκστρατεία που θα προσελκύσει και άλλες στην επιλογή αυτή. Το τελευταίο διάστημα, οι αντιλήψεις πως πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς στη βιομηχανία του θεάματος έχουν ήδη αρχίσει να απορρίπτονται. Απόδειξη της τάσης αυτής είναι μεταξύ άλλων η αύξηση των μοντέλων που διαφέρουν σε μέγεθος, οι διάσημες γυναίκες που καταγγέλλουν δημοσίως πως περιοδικά τους έκαναν Photoshop και το πλήθος γυναικών που ολοένα και συχνότερα δημοσιοποιούν φωτογραφίες τους χωρίς make up.

 

Η Alicia Keys έρχεται να υποστηρίξει με αποφασιστικό τρόπο αυτό το πρόσφατο κίνημα. Γράφοντας ένα κείμενο για το «Lenny», το φεμινιστικό σάιτ των Lena Dunham και Jenni Konner, εξηγεί την απόφασή της και την χαρακτηρίζει μία από τις πιο δυναμικές και ουσιαστικές που έλαβε ποτέ.

Η 35χρονη τραγουδίστρια θυμάται την εμπειρία της όταν την κατέκριναν για την εμφάνισή της στις πρώτες εμφανίσεις της, την οποία περιγράφει ως «ο σκληρός, επικριτικός κόσμος του θεάματος», σημειώνοντας πως «όλοι είχαν κάτι να πουν» για την εμφάνισή της.

'Όλοι φτάσαμε σε ένα σημείο στη ζωή μας (ειδικά τα κορίτσια) όπου προσπαθούσαμε να είμαστε τέλειοι. Ξεκινά κάπου στη δευτέρα τάξη μετά από μια φωτογραφία όπου έχετε αφήσει ελεύθερα τα κατσαρά μαλλιά σας και η μαμά σας, λέει ότι είστε όμορφη, αλλά πως οι φίλοι σας θα γελάνε μαζί σας. Και εσείς πιάνετε τη βούρτσα και το τζελ και τραβάτε προς τα πίσω τα όμορφα μακριά μαλλιά σας σε σφιχτή αλογοουρά η σε κότσο κρύβοντας ένα κομμάτι του εαυτού σας ώστε να ταιριάξετε με την εικόνα της τελειότητας που έχουν οι άλλοι." γράφει στην επιστολή της η τραγουδίστρια.

"Ή μήπως αυτό συμβαίνει στο γυμνάσιο; Όπου όλα τα "όμορφα" κορίτσια φορούν κραγιόν και eyeliner και μάσκαρα. Μερικά από αυτά είναι τόσο έμπειρα που μοιάζουν με τα μοντέλα σε κάθε περιοδικό που θα διαβάζετε πάντα και που θα σας κάνει να νιώθετε λίγο άβολα με τον εαυτό σας ή πως εκπροσωπείστε λάθος ή πως είστε αόρατες. Είναι μια άλλη στιγμή όπου κάποιο κομμάτι σας συνειδητοποιεί ότι για να ταιριάζει ή να θεωρείται όμορφο, θα πρέπει να καλυφθεί μέχρι να είναι λίγο πιο κοντά στο τέλειο." αναφέρει στη συνέχεια η Keys η οποία επικρίνει και το χώρο της μόδας για τα πρότυπα που προωθεί.

 

Η Αlicia Keys αποφάσισε να μην ξαναφορέσει make up και εξηγεί γιατί επέλεξε να μην κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο Facebook Twitter
H Αlicia Keys πρόσφατα φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάz και χωρίς καθόλου photoshop για το περιοδικό Fault

Στη συνέχεια μιλά για τα δικά της πρώτα βήματα και αναφέρει πως όταν βγήκε δημόσια στα μάτια του κοινού ο καθένας είχε κάτι να πει."Είναι τόσο σκληροτράχηλη που θυμίζει αγόρι, που πρέπει να είναι γκέι και θα πρέπει να είναι πιο θηλυκή!" Αλλά η αλήθεια είναι πως ήμουν απλά από τη Νέα Υόρκη, και όλοι όσοι ήξερα έδειχναν έτσι. Στους δρόμους της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να είσαι δυνατή, θα έπρεπε να είσαι σκληρή, οι άνθρωποι έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν φοβάσαι να πολεμήσεις." αναφέρει και συνεχίζει με την βιομηχανία του θεάματος.

"Άρχισα, περισσότερο από ποτέ, να γίνομαι χαμαιλέοντας. Ποτέ δεν ήμουν πλήρως ο εαυτός μου, αλλά άλλαζα συνεχώς, σε κάτι που θα με έκανε δεκτή σε όλους." αναφέρει και περιγράφει το πώς σταδιακά συνειδητοποίησε πως η κριτική στις γυναίκες ήταν πολύ πιο αυστηρή και τελικά το μήνυμα στο χώρο ήταν πως το να είσαι σέξι σημαίνει να είσαι γυμνός.

"Εκείνη την περίοδο είχα αρχίσει να αισθάνομαι πως αυτό που ήμουν στην πραγματικότητα, δεν ήταν αρκετά καλό για να το δείχνω στον κόσμο. Αυτό άρχισε να εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα, και δεν ήταν υγιές. Κάθε φορά που έφευγα από το σπίτι, ανησυχούσα για το μακιγιάζ μου, αν έχει τοποθετηθεί σωστά, αν θα με βγάλει κάποιος μια φωτογραφία και αν αυτή δημοσιευτεί πώς θα δείχνει." αναφέρει και μιλά για το πώς αυτό της είχε γίνει σχεδόν έμμονη ιδέα.

Η Αlicia Keys αποφάσισε να μην ξαναφορέσει make up και εξηγεί γιατί επέλεξε να μην κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο Facebook Twitter
Η φωτογραφία που την έκανε να καταλάβει πως δεν ήθελε να πια να κρύβει τον πραγματικό της εαυτό.

 

Η Keys μιλά για τη στιγμή που πήρε την απόφαση να μην ξανακρυφτεί πίσω από make up.

Όλα έγιναν τη μέρα που πήγε να φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του νέου της άλμπουμ. Είχε μόλις τελειώσει προπόνηση στο γυμναστήριο και όταν μπήκε στο στούντιο με ένα κασκόλ και ένα καπέλο του μπέιζμπολ, η φωτογράφος Paola της είπε:"Πρέπει να σε φωτογραφίσω τώρα. Όπως είσαι. Η μουσική σου είναι ακατέργαστη και πραγματική, και έτσι πρέπει να είναι και οι φωτογραφίες σου."


"Σοκαρίστηκα. Αμέσως αισθάνθηκα νευρική και ελαφρώς άβολα." λέει η Keys που τελικά επέτρεψε στη φωτογράφο να την απαθανατίσει όπως ήταν, σε ένα απλό λευκό φόντο. Τι λέει για εκείνη τη στιγμή και το αποτέλεσμα; "Ορκίζομαι ότι ήταν η ισχυρότερη, η πιο εξουσιαστική, απελευθερωτική και πιο όμορφή στιγμή που είχα ποτέ."

 

"Ένιωσα ισχυρή, επειδή η αρχική μου πρόθεση είχε υλοποιηθεί: Η επιθυμία μου να ακούσω τον εαυτό μου, να γκρεμίσω τα τείχη που έχτισα όλα αυτά τα χρόνια και να είμαι ο εαυτός μου! Το σύμπαν άκουγε αυτά τα πράγματα που είχα υποσχεθεί η ίδια στον εαυτό μου ή μπορεί απλά εγώ να άκουγα το σύμπαν, αλλά όπως και αν έχει, αυτό ήταν το πώς ξεκίνησε το #nomakeup." αναφέρει και προσθέτει πως ελπίζει στο Θεό ότι αυτό θα γίνει μια επανάσταση.

 

"Γιατί δεν θέλω να καλύπτομαι πια. Δεν θέλω να κρύβω το πρόσωπό μου, το μυαλό μου, την ψυχή μου, τις σκέψεις μου, τα όνειρά μου, τους αγώνες μου, την συναισθηματική μου ανάπτυξη. Τίποτα."

Με πληροφορίες από Independent και Lennyletter.com

Πρόσωπα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

5 σχόλια
Οταν μια γυναικα πετυχημενη, μανα, καλλιτεχνιδα και αλλα πολλα αισθανεται , οτι οταν δεν φορεσαι make up και φωτογραφηθηκε φυσικα, και αυτο το παρουσιαζει σαν την " ισχυρότερη, η πιο εξουσιαστική, απελευθερωτική και πιο όμορφή στιγμή που είχα ποτέ."Τοτε καταλαβαινουμε οτι καπου εχουμε αποτυχει σαν κοινωνια. Σ ολα τα επιπεδα.
Λυπαμαι που θα το χαλασω, αλλα την κρινω. Η κοινωνια μπορει να λεει, οτι γουσταρει, αν αυτη παραμεινει κολλημενη, φταιει καπου και αυτη. Πρεπει καποια στιγμη ν αρχισουμε ολοι να αναλαμβανουμε τις ευθυνες μας. Σ ολα τα θεματα, αλλα πανω απ ολα στον τροπο. που βλεπουμε τον εαυτο μας και το ετερο φυλλο.
Συμφωνώ απολύτως. Ούτε μπορείς να προβάλλεις τα συναισθήματά σου σε σχέση με το μακιγιάζ σε άλλες γυναίκες. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν έχουν τόσο έντονη άποψη (πώς μεταφράζεται το feel strongly about;) για το μακιγιάζ και νιώθουν το ίδιο καλά αν βγουν βαμμένες έξω κι αν βγουν άβαφες. Ούτε είναι "γενναίο" να φωτογραφηθείς χωρίς μακιγιάζ. Αυτά είναι για να εκστασιάζονται φαν και για να ικανοποιούνται επιφανειακές φεμινιστικές ανησυχίες. Όσες είμαστε φεμινίστριες έχουμε άλλα κριτήρια για το τι συνιστά γενναιότητα και δεν λέμε στις άλλες γυναίκες να μην βάφονται (ή να βάφονται).
λογια υπαρκτου ανδρα, υπερασπιζομενος τις γυναικες που τις θαβουν αντρες επειδη ειναι αφτιαχτες/αβαφτες: "οταν σ αρεσουν στ αληθεια οι γυναικες, σ αρεσουν και σε ελκυουν οπως ακριβως ειναι, δε χρειαζεται το μακιγιαζ και τα τοιαυτα για να παρεις μπρος και να δεις το ωραιο"για μενα αυτη η αποψη ειναι ακρως ερωτικη!
Ωραία, μπράβο. Παρόλα αυτά όσες επιλέγουν ότι δε θέλουν να φορούν μακιγιάζ, δεν είναι σωστό να κρίνουν ως κενές, υποκρίτριες και ψεύτικες όσες φορούν. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι με σημάδια ακμής, σημάδια εκ γενετής, εγκαύματα κτλ που πιθανό να θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους και θεωρώ ότι έχουν κάθε δικαίωμα. Γενικά, αν θες να βάλεις μέικαπ βάλε, αν δεν θες μη βάλεις. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει.
Δεν έχω κανένα θέμα με τις κοπελλιές που παστώνονται από τις 10 το πρωϊ για να πάρουν κρουασάν από το φούρνο,δικαιωμά τους. Εχω κι εγώ όμως το δικαίωμα να επιλέγω να προσεγγίσω τις άλλες, αυτές που αντε ένα μολύβι κάτω από τα μάτια κι ένα κραγιονάκι και that's all ε;;; Για τη Alicia να πω μπράβο κοριτσάρα μου.
Δεν έχεις θέμα, αλλά λες "παστώνονται" και ειρωνεύεσαι; Κανείς δεν σου είπε τι να προσεγγίσεις. Δες τι μπέρδεματάκι υπάρχει εδώ. Θεωρούμε άσχημο όταν "πιέζει" η κοινωνία τις γυναίκες να βάφονται, αλλά το να κράζουμε όσες βάζουν μέικαπ είναι οκ. Το να κάνουμε τις επιλογές μας και να μην θάβουμε τους υπόλοιπους δεν γίνεται; Όσο δυσανασχετεί κάποια που "εξαναγκάζεται" από τα κοινωνικά δεδομένα να βαφτεί, τόσο δυσανασχετεί κάποια με μέικαπ όταν την κράζει κάποιος. Είναι η ίδια μορφή καταπίεσης. Και άντρες και γυναίκες πλέον την έχουν έτοιμη την κακία για όποια βάλει λίγο μακιγιάζ παραπάνω από αυτo που οι ίδιοι θέλουν. Κορίτσια μη μασάτε, αν γουστάρετε να βάφεστε κάντε το, αν όχι μην βαφτείτε! Αλλά τέλος στο shaming και το κράξιμο, αφήστε τον καθένα να κάνει ό,τι θέλει!