Οκτώ μήνες περίπου μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους, η ομάδα της UrbanAct δίνει χρώμα και φως στο κτίριο του δημοτικού της σχολείου της Αγίας Μαρίνας, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, δημιουργώντας μια τεράστια τοιχογραφία στη μια πλευρά του. 

 

Το έργο, η δημιουργία του οποίου, από τον προγραμματισμό μέχρι την υλοποίησή του, διήρκεσε ενάμιση μήνα, πραγματεύεται την άνοιξη, με τα χελιδόνια και τα ανθισμένα κλαδιά των δέντρων να δεσπόζουν.

 

Το έργο, όπως αναφέρει στη LiFO ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, κινείται γύρω από το τρίπτυχο «φύση, αναγέννηση, ελπίδα», έναν συμβολισμό για την επόμενη μέρα στην πυρόπληκτη γη.

 

Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού. Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη.

 

 «Οι δραματικές στιγμές των συμπολιτών μας μάς σημάδεψαν και είχαμε σκεφτεί από την πρώτη στιγμή να κάνουμε κάτι. Να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε» εξηγεί. Έτσι, όταν πια η κατάσταση είχε ηρεμήσει, η ομάδα σχεδίασε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν.

 

 

 

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.

 

Ο κ. Ιωσηφίδης θυμάται τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή. «Βλέπεις ένα πολεμικό τοπίο και σου έρχονται εικόνες από εκείνες τις μέρες στο μυαλό. Με όποιον ντόπιο μίλησα, που έζησε την πυρκαγιά, μου περιέγραφε το σκηνικό που επικρατούσε».

 

Όπως σημειώνει, για όλα του έργα νιώθει μια ευθύνη, ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 

«Δημιουργώντας κάτι τόσο μεγάλο, εκ των προτέρων γνωρίζεις τη δύναμη και την επίδραση που έχει στο τοπίο, στους ανθρώπους και πόσο μάλλον στα παιδιά του σχολείου. Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού.

 

»Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη. Αυτό το αίσθημα γιγαντώθηκε όταν κλήθηκα να κάνω την τοιχογραφία σε αυτή την περιοχή».

 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», η UrbanAct πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο δράσεις.

 

 

 

 

 

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της UrbanAct μπορείτε να επισκεφτείτε το www.urbanact.gr