Κάτι ελπιδοφόρο συμβαίνει φέτος τον Ιούλιο στην πλατεία Εξαρχείων

Κάτι ελπιδοφόρο συμβαίνει φέτος τον Ιούλιο στην πλατεία Εξαρχείων Facebook Twitter
«Ανάβουμε τα φώτα στην πλατεία κόντρα στα σκοτάδια των καιρών, ευελπιστώντας να κάνουμε την περιοχή που ζούμε, τα αγαπημένα μας Εξάρχεια, αυτό που τους αξίζει». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
13

«Φως! Περισσότερο φως», αξίωνε ο Γκέτε ακόμα και στην επιθανάτια κλίνη του.. Φως άπλετο πλην ζεστό, φιλικό, παρηγορητικό αλλά κι εμψυχωτικό ταυτόχρονα φιλοδοξούν να «ρίξουν» στην ταλαίπωρη πλατεία Εξαρχείων, για δύο ολόκληρες βδομάδες του Ιουλίου, μια σειρά συλλογικότητες που αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο με την αφασία, την παρακμή και τη μιζέρια που κυριαρχούν καιρό τώρα στην «καρδιά» της ιστορικής γειτονιάς, με διάφορους πιθανούς κι απίθανους τύπους να εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση για ίδιες επιδιώξεις, επειδή απλά μπορούν.

Το «Αναψυκτήριον Τα Ωραία Εξάρχεια» ανοίγει πανηγυρικά την Κυριακή και μας περιμένει «ανάβοντας τα φώτα της πλατείας κόντρα στα σκοτάδια των καιρών μας!» με συζητήσεις, μουσικές, happenings, συναυλίες κ.λπ. πολιτιστικές εκδηλώσεις.


«Ανάβουμε τα φώτα στην πλατεία κόντρα στα σκοτάδια των καιρών, ευελπιστώντας να κάνουμε την περιοχή που ζούμε, τα αγαπημένα μας Εξάρχεια, αυτό που τους αξίζει. Άτομα και συλλογικότητες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στη γειτονιά πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε ένα πολιτιστικό πανηγύρι μέσα στην πλατεία, ένα φεστιβάλ με μουσικές, χρώματα, χορούς, εκθέσεις από τις 16 ως τις 29 Ιουλίου.

Δεν ξέρω αν ήρθε η ώρα για την «εκδίκηση του καλού» στην τόσο ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια αυτή γειτονιά, δεν μπορώ καν να αποφανθώ με βεβαιότητα ποιοι είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί» αυτής της ιστορίας και γιατί.

»Χωρίς σπόνσορες ή χορηγούς, κόντρα σε όσους επιβουλεύονται τη ζωή της γειτονιάς μας που τη θέλουμε να αναπνέει με αέρα δημιουργικότητας, με τα παιδιά να παίζουν άφοβα στους δρόμους. Θέλουμε να νικήσουμε τον φόβο, από όπου κι αν αυτός εκπορεύεται.

»Τα Εξάρχεια ποτέ δεν ήταν "άβατο", όπως παρουσιάζεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης. Ήταν και θα είναι νησίδα ελευθερίας, κοιτίδα πολιτισμού, πηγή ελεύθερης διακίνησης ιδεών Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια ενεργά, με την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, το Πάρκο Ναυαρίνου, ο κοινωνικός χώρος Nosotros, το Στέκι Μεταναστών, οι καταλήψεις στέγης Νοταρά, Σπύρου Τρικούπη και Όνειρο, τα βιβλιοπωλεία/εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος, Bibliotheque και Τυφλόμυγα, τα θερινά σινεμά Βοξ και Ριβιέρα, τα ραδιόφωνα Clipart Radio, Μεταδεύτερο και το περιοδικό Καινά Δαιμόνια.

Δεν ξέρω αν ήρθε η ώρα για την «εκδίκηση του καλού» στην τόσο ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια αυτή γειτονιά, δεν μπορώ καν να αποφανθώ με βεβαιότητα ποιοι είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί» αυτής της ιστορίας και γιατί.

Κάτι ελπιδοφόρο συμβαίνει φέτος τον Ιούλιο στην πλατεία Εξαρχείων Facebook Twitter
«Ας συναντηθούμε κι ας γνωριστούμε καλύτερα πρώτα κι έπειτα βλέπουμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε....», είπε η Θέκλα Τσελεπή χτες το βράδυ στη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Κόκκινο.

Ξέρω, όμως, ότι κατά γενική ομολογία ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι, γι΄αυτό και όλοι αυτοί οι άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους που ζουν ή/και εργάζονται, συχνάζουν είτε δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως στα Εξάρχεια αποφάσισαν να δράσουν από κοινού, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν απαραίτητα σε όλα μεταξύ τους.

Είναι το δεύτερο μέσα σε λίγο διάστημα μεγάλο καλλιτεχνικό εγχείρημα στην περιοχή μετά το Birds Project. Κινήσεις ενθαρρυντικές και σίγουρα πιο γόνιμες από τις πολεμοχαρείς υστερικές κραυγές κάποιων πολιτικών και δημοσιογράφων που όσο κι αν κόπτονται για το «χάλι» των Εξαρχείων, το τελευταίο που τους μέλλει είναι αυτό – είτε σε ίδια πολιτικά και άλλα οφέλη με τη σειρά τους υποκριτικά αποσκοπούν, είτε να τα «εξαφανίσουν» ει δυνατό από το χάρτη!  

Lost Bodies, Υπόγεια Ρεύματα, Lazy Trains, Δημήτρης Πουλικάκος και Απροσάρμοστοι, Στέφανος Γανωτής, Μπάμπης Μπατμανίδης, Γιώργης Χριστοδούλου, Magic De Spell, The Boy, Τάσος Σαγρής & Whodoes, ο Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης είναι ανάμεσα στα ονόματα που θα εμφανιστούν ζωντανά σε μια εκδήλωση που πρωταρχικός της στόχος είναι να μαζευτεί, να συγχρωτιστεί και να γνωριστεί καλύτερα όλος ο ευαίσθητος περί τα Εξάρχεια κόσμος:

«Ας συναντηθούμε κι ας γνωριστούμε καλύτερα πρώτα κι έπειτα βλέπουμε τι καλύτερο μπορούμε: Όχι "όλοι μαζί", όπως το θέλει το σλόγκαν γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, γιατί ποτέ και πουθενά στη ζωή αυτή δεν γίνεται να είμαστε όλοι μαζί. Τουλάχιστον όμως ας επικοινωνήσουμε μια προσπάθεια όσοι ταιριάζουμε σε χνώτα, ιδέες κι ευαισθησίες», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η Θέκλα Τσελεπή που θα είναι επίσης παρούσα στα δρώμενα στη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Κόκκινο. 

Urban Culture
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέκλα Τσελεπή: «Έμαθα από μικρή να μη φοβάμαι, ούτε να κομπλάρω επειδή είμαι γυναίκα»

Οι Αθηναίοι / Θέκλα Τσελεπή: «Έμαθα από μικρή να μη φοβάμαι, ούτε να κομπλάρω επειδή είμαι γυναίκα»

Ψυχή ευαίσθητη, ατίθαση και περιπετειώδης, υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες dj και ραδιοφωνικούς παραγωγούς στην Ελλάδα. Η ζωή της είναι συνυφασμένη με την αλλιώτικη, την underground Αθήνα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες...Την δράση την συνυπογράφουν μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, το Στέκι Μεταναστών, το θερινό του Βοξ οι nosotros και άλλοι.Οι περισσότεροι εξ αυτών, σαν φυσικά πρόσωπα, (πχ υπογράφει και το σινέ Ριβιέρα που δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη) έχουν σαφείς απόψεις κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.Αυτοί οι φερετζέδες κούρασαν. Οι "αλληλέγγυοι" των φίλων των ΣΠΦ, οι φίλοι των φίλων του Ρουβικώνα, Φεστιβάλ τάδε και αυτοοργανωμένοι δείνα. Είναι άνθρωποι που με δελεαστικά ταμπελάκια θέλουν να κάνουν επανάσταση, εξέγερση, μπάχαλο. Γι' αυτό και το μόνιμο κλείσιμο ματιού σε όλα τα μπάχαλα. Οι ίδιοι οι οποίοι φέραν το μπάχαλο στη γειτονιά (αλήθεια ποιοι εδώ και δεκαετίες λένε έξω οι μπάτσοι από τα Εξάρχεια αφήνοντας χώρο σε κάθε είδους ανομία;) κάνουν φεστιβάλ για να τη σώσουν. Φτάνει το δούλεμα...Και 'ντάξει, εύχομαι στη γριά Πουλίκα και στους Lost Bodies κάποτε να αποσυρθούν και να γράψουν τα απομνημονεύματά τους και με αυτοκριτική διάθεση. Να σκεφτούν πόσο το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους έχει στηρίξει για δεκαετίες μια στείρα αναμπουμπούλα. Φως, περισσότερο φως = FoS, περισσότερη FoS Η ανεκτικότητα της μιας ιδέας, η αρχή του φασισμού, το ιδεολογικό άλλοθι όσων έδειραν των Οικονόμου και προπηλάκισαν την Σώτη:"Όχι "όλοι μαζί", όπως το θέλει το σλόγκαν γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, γιατί ποτέ και πουθενά στη ζωή αυτή δεν γίνεται να είμαστε όλοι μαζί".Αυτό είναι το άβατο των Εξαρχείων σήμερα. Η ανεκτικότητα της μίας ιδέας. Χουντίλα...
Ειλικρινά θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το άσμα σε όσους ακούνε lost bodies. Θα ήθελα να κάτσουν μπρος σε έναν καθρέφτη, να το ακούσουν και μετά να δουν τα καμμένα κτήρια της Σταδίου:https://youtu.be/xoymNy8hSGΑρκετά!
Ξέρει κανένας εάν οι κρεατοφάγοι είναι ευπρόσδεκτοι στην πανήγυρη;;Παρεμπιπτόντως,τα κρεοπωλεία έχουν ακόμα το ελεύθερο να λειτουργούν στα Εξάρχεια;;Υ.Γ. Ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα από τους σχολιαστές. Δεν περίμενα από την πλειοψηφία να τοποθετείται προς την σωστή κατεύθυνση. Καλό σημάδι, δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχουν στεγανά. Εύγε!!!
Πολυ κοντινο μου προσωπο ειχε την ατυχια να παρκαρει μιση ωρα στα Εξαρχεια για να βοηθησει συγγενικο του προσωπο και του εσπασαν το αμαξι και εκλεψαν οτι βρηκαν. Η αστυνομια ηρθε μετα απο μια ωρα και το οργανο εμφανιστηκε με παπακι και πολιτικα ρουχα, επειδη φυσικα δε μπορουσε να εμφανιστει με το υπηρεσιακο οχημα και στολη. Πειτε μου αν αυτο ειναι σοβαρη εικονα ευρωπαικης χωρας και οτι δεν υπαρχει αβατο στην περιοχη.
Το ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι είναι αποτέλεσμα της μηδενικής παρουσίας της αστυνομίας η οποία με την σειρά της είναι αποτέλεσμα της δράσης των "συλλογηκοτήτων" της περιοχής για να μπορούν τα παιδιά των ΒΠ να παίζουν επανάσταση και να την μπαίνουν στον μπαμπά τους (αλλά και στην μαμά τους - μην ξεχνάμε την Γιάννα)Απλά τα τελευταία 3-4 χρόνια πέρα απ'την γραφική ανομία των "συλλλογητοτητων" τους κουβαληθηκε και η πιο ζόρικη του οργανωμένου εγκλήματος. Και τώρα ξύπνησαν και αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν με μουσική στις ταράτσες και street party. Καλά κρασιά/ ρακόμελα
"Τα κανάλια της παραπληροφόρησης"... Μάϊστα. Τίποτε ελπιδοφόρο δεν γίνεται στα Εξάρχεια κύριε Αντωνόπουλε, όσο κι'αν οι "συλλογικότητες" οργανώνουν wishful γιορτούλες. Οι μαφιόζοι που έχουνε μαζευτεί εκεί εκμεταλλευόμενοι την προστασία που τους παρέχουν οι Αριστερές ψευδαισθήσεις, σας έχουν γραμμένους κανονικά. Και θα πουλήσουν πολύ stuff στη γιορτή - θα μαστουρώσουμε μέχρι την Κυψέλη.
Κάτι ελπιδοφόρο θα συνέβαινε αν έπλεναν τα πεζοδρόμια με πιεστικά, αν ξεβρώμιζαν τους τοίχους, αν αναπαλαιώνονταν τα διατηρητέα, αν κούρευαν το γρασίδι στο Μουσείο κλπ...
Αν επιτέλους εμφανιζόταν η δημοτική αστυνομία να ελευθερώσει τα πεζοδρόμια από τα τραπεζοκαθίσματα, τους δρόμους απο τις παντός είδους ταμπέλες που ο καθένας μπυρέμπορος θεωρεί ότι ο δρόμος είναι τσιφλίκι του, τα τραπέζια του σουβλατζίδικου στην Θεμιστοκλέους που είναι πάνω στο δρόμο γιατί είναι το χωράφι του μπάρμπα του, που μας στερούν τις ελάχιστες θέσεις παρκαρίσματος και γενικότερα όλες αυτές τις αντικοινωνικές πρακτικές που μας κάνουν να νιώθουμε ότι εμείς οι κάτοικοι περισσεύουμε στην γειτονιά μας
Συνεχίζετε να έχετε μια εντελώς εξωραϊσμένη αντίληψη για τα Εξάρχεια:" Δεν μπορώ καν να αποφανθώ με βεβαιότητα ποιοι είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί» αυτής της ιστορίας και γιατί." Και όμως με απόλυτη βεβαιότητα, υπάρχουν καλοί και κακοί στην ιστορία. Καλοί είναι οι κάτοικοι και όσοι θέλουν να κοινωνικοποιηθούν σε πολιτισμένα πλαίσια σε μία, υποτίθεται, ανοιχτή στο διαφορετικό σύγχρονη "αγορά". Κακοί είναι οι χούλιγκαν και οι συμμορίες που λυμαίνονται την γειτονιά, εκμεταλλευόμενοι μια θολωμένη και αβαρή ιδεολογική κάλυψη η οποία στρέφεται κατά πάντων και το μόνο που δεν ανέχεται είναι το διαφορετικό. Από κοντά κανονικοί εγκληματίες που η μόνη θέση τους είναι στη φυλακή, που εκμεταλλεύονται το μπάχαλο ανομίας που επικρατεί. Σας είναι δύσκολο όμως να βάλετε στην κατηγορία τους κατοίκους, γιατί προφανώς είναι μικροαστοί και νοικοκυραίοι και δεν κολλάνε στην επαναστατική εσάνς που θα έπρεπε να αποπνέει η γειτονιά."πολεμοχαρείς υστερικές κραυγές κάποιων πολιτικών και δημοσιογράφων που όσο κι αν κόπτονται για το «χάλι» των Εξαρχείων, το τελευταίο που τους μέλλει είναι αυτό – είτε σε ίδια πολιτικά και άλλα οφέλη με τη σειρά τους υποκριτικά αποσκοπούν, είτε να τα «εξαφανίσουν» ει δυνατό από το χάρτη!" Όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, πέρα από τις σκοτεινές επιδίωξες του κεφαλαιοκρατικού τραστ, υπάρχει κάτι πολύ πιο απλό και, γιατί όχι, επιβεβλημένο: Να εφαρμόζεται ο νόμος σε όλη την επικράτεια. Τα Εξάρχεια, δεν είναι νησίδα ελευθερίας.Είναι ο Νόμος Δυτικά του Πέκος, όπου αυτόκλητοι σερίφηδες μοιράζουν τις ποινές όπως τους κόβει στο κεφάλι. Η ασφάλεια -να ζήσεις, να επιχειρήσεις, να μιλήσεις- είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι η επιβολή του κακού Εκατόνταρχου στο Γαλατικό χωριό. Αρκετά με τους μύθους."Κατά γενική ομολογία ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι, γι΄αυτό και όλοι αυτοί οι άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους που ζουν ή/και εργάζονται, συχνάζουν είτε δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως στα Εξάρχεια αποφάσισαν να δράσουν από κοινού, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν απαραίτητα σε όλα μεταξύ τους." Εδώ συμφωνούμε απόλυτα. Μακάρι να γνωριστούν καλύτερα οι άνθρωποι στις εκδηλώσεις και να καταλάβουν ότι και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και προπαντός οι ελεύθερες ιδέες, μπορούν να συνυπάρξουν στην τόσο ιδιαίτερη αυτή γειτονιά.
Τα Εξάρχεια ποτέ δεν ήταν "άβατο", όπως παρουσιάζεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης. Ήταν και θα είναι νησίδα ελευθερίας, κοιτίδα πολιτισμού, πηγή ελεύθερης διακίνησης ιδεών Πηγή: www.lifo.grΜάλιστα... Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι εκείνες τις ημέρες εγώ πάω στο κέντρο της πλατείας και φωνάξω δυνατά ότι διαφωνώ έστω και εν μέρει με αυτήν την τοποθέτηση, θα έρθουν τα παιδιά να ανοίξουμε πολιτισμένη κουβεντούλα;