Η Πάτρα γέμισε με murals

Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
0

Οι street artists, Same 84, LAKE, DEM, 3MK, Zamie Omga, Stmts, FRO, Balon Cesto, ROSEN – DAYMN γέμισαν την Πάτρα με πανέμορφα murals και έδωσαν νέα πνοή στο αστικό τοπίο της πόλης. Η δράση ήταν πρωτοβουλία της Art in Progress, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τα τελευταία χρόνια τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να αλλάξει ουσιαστικά τον εικαστικό χαρακτήρα της Πάτρας. Έχει διοργανώσει τις σημαντικότερες εκθέσεις σύγχρονες τέχνης, περισσότερα από 100 καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

«Η σκέψη, να δημιουργηθούν murals στην πόλη, έχει γεννηθεί εδώ και πολλά χρόνια», λέει ο Κλεομένης Κωστόπουλος, ιδρυτής της Art in Progress. «Από την εκκίνηση του Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture, το 2012. Μας βοήθησαν πολύ οι χορηγοί μιας και δεν είχαμε καθόλου χρηματοδοτήσεις από επίσημους φορείς. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην δημιουργία πιο όμορφων πόλεων. Οι ελληνικές πόλεις έχουν ανάγκη από χρώμα και ενέργεια και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αγαπήσεις ξανά τον αστικό χώρο παρά μέσα από την τέχνη. Ποιος δεν αγαπάει την street art; Και ειδικά όταν συνδέεται με το όραμα για μια καλύτερη πόλη».

Έχουμε λάβει πολύ θετική ενέργεια από τους κατοίκους της Πάτρας, μικρούς και μεγάλους. Μας έχουν ήδη προσεγγίσει πολλοί ιδιώτες για να μας παραχωρήσουν τους τοίχους τους για την επόμενη διοργάνωση. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία γιατί η Πάτρα είναι μία «κλειστή», «παλαιάς κοπής» πόλη.

«Οι καλλιτέχνες που εργάσθηκαν για να γεμίσει η Πάτρα με τα όμορφα murals ήταν υψηλού επιπέδου, κάτοικοι και επαγγελματίες το έχουν εκτιμήσει αυτό. Έχουμε λάβει πολύ θετική ενέργεια από τους κατοίκους της Πάτρας, μικρούς και μεγάλους. Μας έχουν ήδη προσεγγίσει πολλοί ιδιώτες για να μας παραχωρήσουν τους τοίχους τους για την επόμενη διοργάνωση. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία γιατί η Πάτρα είναι μία «κλειστή», «παλαιάς κοπής» πόλη. Αυτό που λέμε «ενασχόληση με τα κοινά» είναι μία συνταγή μέσα από πολιτικές, κομματικές και πελατειακές σχέσεις, δίχως κανένα όραμα για τον πολιτισμό και τους νέους. Ευτυχώς στην Art in Progress αλλά και στους περισσότερους Πατρινούς δεν αρκεί αυτό. Δεν μας εκφράζει η έλλειψη δημιουργικότητας. Χρειαζόμαστε φαντασία για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter

Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες επέλεξαν το τι θα ζωγραφίσουν. Με έμπνευση από την πόλη και από τους κατοίκους οι καταξιωμένοι Έλληνες street artists χρησιμοποίησαν την προσωπική τους ματιά σε συνδυασμό με το αστικό τοπίο της Πάτρας. Η δράση των καλλιτεχνών ήταν εθελοντική. «Αυτό που κατάφερε να εξασφαλίσει η Art in Progress μέσα από χορηγίες ήταν η μετακίνηση, η διαμονή, η διατροφή και τα υλικά τους. Είναι σίγουρα λίγα, αλλά οι καλλιτέχνες νομίζω πως ήταν πολύ ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας. Πιστεύω είναι σημαντικό και για τους καλλιτέχνες͘ ότι αρκετά χρόνια θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο τους στην Πάτρα. Τους ευχαριστήσουμε πολύ!».

Αν και ο αρχικός στόχος δεν ήταν αυτός, βλέπουμε πλέον εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και πολλούς επισκέπτες να ενδιαφέρονται. Όσοι έρχονται κάνουν έναν μικρό περίπατο στην πόλη για να δουν τα γκραφίτι από κοντά. Σίγουρα στο μέλλον, οι πολίτες και οι επισκέπτες θα χρειάζονται κάποιον «οδηγό» για το πως μεταμορφώθηκε η πόλη μας».

Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter
Η Πάτρα γέμισε με murals Facebook Twitter

http://www.artinprogress.eu/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ