Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
22.06.2018
Γιατί πάντα τα ελληνικά σίριαλ «συνέβαιναν» σε ένα δωμάτιο;
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιατί πάντα τα ελληνικά σίριαλ «συνέβαιναν» σε ένα δωμάτιο;

Τι είδους τηλεόραση θέλουμε; Γιατί ποτέ δεν κάναμε σπουδαίες παραγωγές κι όποτε κάναμε, έκλεισαν κανάλια; Ζούμε, όντως, μια νέα τηλεοπτική άγρια άνοιξη;

Στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από σειρές δωματίου. Με διαλόγους που θυμίζουν κάτι περισσότερο από «Λάμψη» (που για την εποχή της ήταν σούπερ) και με ηθοποιούς κουρασμένους, γονατισμένους και για καιρό άνεργους, που υποκύπτουν σε τρισάθλιες προτάσεις για το μεροκάματο.
Στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από σειρές δωματίου. Με διαλόγους που θυμίζουν κάτι περισσότερο από «Λάμψη» (που για την εποχή της ήταν σούπερ) και με ηθοποιούς κουρασμένους, γονατισμένους και για καιρό άνεργους, που υποκύπτουν σε τρισάθλιες προτάσεις για το μεροκάματο.

 

Την τελευταία 8ετία δεν υπάρχει Έλληνας εμπλεκόμενος με το ελληνικό τηλεοπτικό πεδίο (σεναριογράφος, ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης, κ.λπ) που να μην έχει βγει χαμένος από τη συναλλαγή του με τα (περισσότερα) ιδιωτικά (και δημόσια) κανάλια.

 

Αμέτρητες οι σειρές –κάποιες επιτυχημένες- των οποίων οι συντελεστές δεν πληρώθηκαν ποτέ, που έμειναν μέσα σε μια νύχτα χωρίς δουλειά, που ακόμη, με δικαστήρια και υποσχετικές προσπαθούν να πληρωθούν για τις άπειρες εργατοώρες γυρισμάτων, προβών, μετακινήσεων και όσα ακόμη ακριβά και κάποτε επώδυνα απαιτεί μία ελληνική τηλεοπτική παραγωγή. Επίσης, αρκετές οι σειρές που ενώ αναγγέλθηκαν, δεν προβλήθηκαν ποτέ, γιατί "έτσι" (επί τροχάδην θυμάμαι τα «4 μάτια», μια χαρακτηριστική περίπτωση που πολυδιαφημίστηκε και τελικώς στον τηλεθεατή δεν έφτασε ποτέ).

 

Επιτυχημένα ελληνικά σίριαλ έμειναν χωρίς τέλος, ο τηλεθεατής έμεινε με την απορία και με μία κάποια αγανάκτηση, αν μπήκε στη διαδικασία να αφιερώσει χρόνο και συνέπεια για να παρακολουθήσει κάτι και μετά ήταν και το βάσανο του περιοδικού με τα απαραίτητα dvd. Αυτό το τελευταίο ίσχυε κυρίως για την επέλαση των τουρκικών σειρών: ο τηλεθεατής έβλεπε τους πρώτους κύκλους στο κανάλι που προβάλλονταν και μετά, το αγαθό της δωρεάν τηλε-διασκέδασης, γινόταν είδος πολυτελείας. Όφειλε να αγοράσει το περιοδικό αν ήθελε, επιτέλους, να δει το τέλος της σειράς που έτυχε να του αρέσει. Ένα περίεργο deal, που θύμιζε «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο» και πάει λέγοντας.

 

Η «σκληρή» reality τηλεόραση επανέρχεται, αυτή που κάποιοι πίστεψαν ότι άφησαν πίσω στα 90s. Και επανέρχεται όχι ως φθηνότερο πρόγραμμα που μπορεί να αγοράσει κάποιο κανάλι, αλλά ως «δοκιμασμένες συνταγές» τηλεθέασης.

 

Στο μεταξύ, η τηλεόραση στο εξωτερικό έχει γίνει ο νέος κινηματογράφος. Από το άπιαστο “Game of Thrones”  και το “House of Cards”, μέχρι το “Taboo”, το “Stranger Things”, το “Feud”, το “Big Little Lies" και τόσα ακόμη σίριαλ, η ιδεοπαραγωγή και η μυθοπλασία έχει ανέβει σε άλλα επίπεδα. Γρήγορα πλάνα, έξυπνοι διάλογοι, πειστική σκηνογραφία και κοστούμια, εξωτερικά γυρίσματα, όλα να υπενθυμίζουν γιατί στην ελληνική τηλεόραση το καλύτερο μας, με τα ελάχιστα δυνατά χρήματα, έγινε από 4-5 ανθρώπους που είχαν όρεξη και λίγο σπίρτο (περίπτωση Καπουτζίδη), αλλά μέχρι εκεί και καληνύχτα και τίποτα άλλο.

 

Το να συγκρίνεις σειρές όπως το Game of Thrones, από χώρες και τηλεοπτικά δίκτυα που ρίχνουν χρήμα (για να πάρουν χρήμα στη νιοστή) με αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά, καθημαγμένα κανάλια της κρίσης είναι άδικο.
Το να συγκρίνεις σειρές όπως το Game of Thrones, από χώρες και τηλεοπτικά δίκτυα που ρίχνουν χρήμα (για να πάρουν χρήμα στη νιοστή) με αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά, καθημαγμένα κανάλια της κρίσης είναι άδικο.

 

Αγαπάμε την ελληνική τηλεόραση για τη νοσταλγία και για την εκ γενετής κατάντια της. Για τα πρώτα γυρίσματα σε αυλές, τα πρώτα καλά σενάρια, τους πρώτους ηθοποιούς που είχαν κάτι να δώσουν. Μετά, όλη μας η τηλεοπτική ζωή –με ελάχιστες εξαιρέσεις, που τελικά πληρώθηκαν ακριβά (πάλι επί τροχάδην θυμάμαι τη «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» και το «Νησί) είναι κλεισμένη σε στούντιο «κουτιά», σε 2Χ3 δωμάτια, σε απολύτως εσωτερικά γυρίσματα.

 

Μόνο τις επιτυχημένες περιπτώσεις να θυμηθεί κανείς ή έστω αυτές που για κάποιον λόγο αγαπήθηκαν από το κοινό («Μαντάμ Σουσού», «Τρεις Χάριτες», έστω «Λάμψη», «Σαββατογεννημένες», «Τι Ψυχή θα Παραδώσεις», «Μεν και Δεν», «Κακός Βεζύρης», «Το καφέ της Χαράς», και πόσες ακόμη), αντιλαμβάνεται ότι η όποια δημιουργικότητα, η όποια φλόγα ήταν αναγκασμένη να περιοριστεί σε 4 τοίχους και να ανθίσει μόνο από την ευφυΐα του διαλογίστα, του σεναριογράφου και την ευελιξία του σκηνοθέτη να κάνει παπάδες με τα απολύτως ελάχιστα. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή των παχιών αγελάδων της ελληνικής τηλεόρασης, τα (πολλά) λεφτά οι καναλάρχες θεωρούσαν προτιμητέο να τα δίνουν στους ηθοποιούς – φίρμες και όχι να επενδύουν σοβαρότερα στην ανάπτυξη του κλάδου.

 

Αλλά τα «σπίρτα» λίγα, τα καλάμια πολλά και κάπως έτσι η ομιλούσα ελληνικά τηλεόραση εγκλωβίστηκε σε αργόσυρτους, τραγικούς διαλόγους που απευθύνονται σε τηλεθεατές χαμηλής νοημοσύνης και το πιο αστείο; Από «δημιουργούς» που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε ποτέ να πιάσουν μολύβι στο χέρι τους.

 

Το «Η λέξη που δεν λες» με τον Δημήτρη Καταλειφό ήταν από τις εξαιρέσεις στην ελληνική τηλεόραση.
Το «Η λέξη που δεν λες» με τον Δημήτρη Καταλειφό ήταν από τις εξαιρέσεις στην ελληνική τηλεόραση.

 

Ναι, σύμφωνοι, το να συγκρίνεις όλα τα παραπάνω, από χώρες και τηλεοπτικά δίκτυα που ρίχνουν χρήμα (για να πάρουν χρήμα στη νιοστή) με αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά, καθημαγμένα κανάλια της κρίσης είναι άδικο. Αλλά, επειδή η συζήτηση για την (ελληνική) τηλεόραση έχει ανοίξει ξανά –μαζί με διάφορες κάνουλες απ’ ό,τι φαίνεται- οφείλει κανείς να είναι ειλικρινής. Μαζί επανήλθε και η περί τηλεθέασης συζήτηση και επειδή υπάρχει ένας φόβος να πάει κανείς κόντρα στο 70% που παρακολουθεί το εκάστοτε reality show (και μάλιστα επιχειρηματολογεί για την «τηλεοπτική άνοιξη» που μας ξαναβρήκε), ας εντοπιστούν και μερικά ουσιώδη ελληνικά παράδοξα:

 

—          Απ’ όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ η τηλεθέαση αυξήθηκε κατακόρυφα και με απόλυτους αριθμούς. Μόνο στην Ελλάδα δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τουναντίον, εκτός από την πρόσφατη εκτίναξη που προκλήθηκε από το “Survivor”.

—          Δεν επανέρχεται η ελληνική ιδεοπαραγωγή, παρά τις σκόρπιες απόπειρες. Η «σκληρή» reality τηλεόραση επανέρχεται, αυτή που κάποιοι πίστεψαν ότι άφησαν πίσω στα 90s. Και επανέρχεται όχι ως φθηνότερο πρόγραμμα που μπορεί να αγοράσει κάποιο κανάλι (κοστίζουν πανάκριβα τα δικαιώματα αυτών των προϊόντων), αλλά ως «δοκιμασμένες συνταγές» τηλεθέασης.

—          Δεν πρόκειται περί άνοιξης (παρά μόνο για το ταμείο του εκάστοτε καναλάρχη), αλλά περί κατρακύλας και οπισθοδρόμησης. Και εν τέλει, ας το αποδεχθούμε –κι ας συνεχίζουμε να βλέπουμε σειρές στο internet: στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από σειρές δωματίου. Με διαλόγους που θυμίζουν κάτι περισσότερο από «Λάμψη» (που για την εποχή της ήταν σούπερ) και με ηθοποιούς κουρασμένους, γονατισμένους και για καιρό άνεργους, που υποκύπτουν σε τρισάθλιες προτάσεις για το μεροκάματο. Και μόλις προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο, κάτι που δεν μυρίζει κλεισούρα (ένα ωραίο παράδειγμα τέτοιας απόπειρας φέτος ήταν «Η Λέξη που δεν λες» με τον Καταλειφό), θα τελειώνουν τα λεφτά, θα κλείνει το παράθυρο και θα μένουμε ξανά μόνοι με τον εκάστοτε «δημιουργό» που φτιάχτηκε από 5 δείπνα με τηλεκριτικούς κι από τις σωστές λυκοφιλίες με τον εκάστοτε καναλάρχη. Είναι απλά μαθηματικά.

 

Ας το χωνέψουμε όλο αυτό –μαζί με τη λατρεία μας για την κλειδαρότρυπα και τον κανιβαλισμό- κι ας τελειώνουμε επιτέλους με την ελληνική τηλεόραση που υπάρχει μόνο ως ανέκδοτο.

Η Χριστίνα Γαλανοπούλου εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1998. Στη LIFO ξεκίνησε να γράφει το 2012 με το ψευδώνυμο Έλενα – Χριστιάννα Καρνέρη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
9 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar
Ανώνυμος/η 3.4.2017 | 12:51
..Σειρες δωματιου και διαλογους Λαμψη..;
Τι εννοειτε κ.Γαλανοπουλου;;
Για το Θεο μιληστε καθαρα !! :D
avatar
Ανώνυμος/η 3.4.2017 | 14:44
To Big bang theory και τα φιλαράκια σε ένα δωμάτιο είναι γυρισμένα όπως και δεκάδες άλλες κωμωδίες κυρίως που κλείσαν απο πέντε σαιζόν και άνω. Δε μειώθηκε σε τίποτα η αξία τους.
Δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση "δωματίου" με την κακή τηλεόραση.
Ορίων Ορίων 3.4.2017 | 15:37
Νομίζω ότι η Νίτσα έχει δίκιο. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα με πετυχημένα sitcoms που γυριζόταν σε μερικά δωμάτια (να προσθέσω στα παραπάνω παραδείγματα τo "I love Lucy" ή το "The Nunny"). Κατά τ'άλλα συμφωνώ στα περισσότερα.
Εχετε ξεχάσει όμως κι άλλες αξιόλογες παραγωγές: τα καθημερινά της Ακρίτα, το 10 στον Άλφα, της Ιγερινού, της μεταφορές μυθιστορημάτων σε κρατικά και ιδιωτικά (Τα παιδιά της Νιόβης, Το τρίτο στεφάνι, Κίτρινος φάκελος, το 10 κλπ)
η όποια δημιουργικότητα, η όποια φλόγα ήταν αναγκασμένη να περιοριστεί σε 4 τοίχους και να ανθίσει μόνο από την ευφυΐα του διαλογίστα, του σεναριογράφου και την ευελιξία του σκηνοθέτη να κάνει παπάδες με τα απολύτως ελάχιστα. Πηγή: www.lifo.gr
Να με συγχωρείτε,αλλά και η "χρυσή εποχή" του ελληνικού σινεμά είχε την ίδια ακριβώς συνταγή και απεδείχθη απολύτως επιτυχημένη:Όλες οι ταινίες του 1960 & 1970 είναι σαν βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση.Πείραξε κανέναν;Μείωσε την αξία των εμπλεκομενων;Τουναντίον!
Με τα ίδια συστατικά επλάσθη και η "χρυσή εποχή" της ελληνικής τηλεόρασης,δηλαδή,κυρίως η δεκαετία του 1990.Που βρίσκετε το κακό;Όλα τα αριστουργήματα της,είναι σειρές δωματίου και γι αυτό τα λάτρεψα:διότι οι τέσσερις τοίχοι δημιούργησαν οικειότητα και θάλπωρη,απαραίτητο στοιχείο για να "κολλήσεις" στα ουσιώδη,δηλαδή,στο στόρυ και στους χαρακτήρες.
Δεν είναι τυχαίο,παραδείγματος χάρη,το ότι το λιγότερο αγαπημένο μου επεισόδιο στο "κωνσταντίνου & ελένης",είναι εκείνο όπου πάνε εκδρομή στα χιόνια,δηλαδή,εκτός στούντιο!Σκεφτείτε αυτό που μόλις σας είπα!
Από τη στιγμή που τα σήριαλ "βγήκαν έξω" ή έκαναν γυρίσματα σε πραγματικούς εσωτερικούς χώρους(σπίτια,γραφεία κ.τ.λ.) κι όχι σε φτιαχτούς,εγώ σταμάτησα να τα βλέπω.Και μη μου μιλήσει κανείς για το "παρά πέντε"! Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει στην ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία!
Εξάλλου,και το house M.D,που είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγγλόφωνη τηλεόραση,σε στούντιο έχει γυριστεί! Και στο big bang theory μέσα είναι όλη την ώρα!Και στο friends,όταν χρειάστηκε να κάνουν γύρισμα σε πάρκο,όπου παίζουν μπάλα για το geller trophy,έχτισαν πάρκο,δεν πήγαν σε πραγματικό πάρκο!
Το μόνο που θα 'πρεπε να μας στενοχωρεί είναι η διάρκεια των σήριαλ,δηλαδή γιατί δεν είχαμε 10 σεζόν "απαράδεκτους",όπως το friends.Αυτό πρέπει να ερευνήσουν οι ειδικοί...
avatar wbd1993 2.6.2017 | 16:27
Συμφωνώ σε όλα εκτός 2 πραγμάτων
-το house md δεν είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγγλόφωνη τηλεόραση. Δεν είναι καν στο τοπ 20 των καλύτερων σειρών που έχει προσφέρει η τηλεόραση. Τα άλλα 2 παραδείγματα που έφερες στέκουν. Αυτό όχι. Άλλο αν σ αρέσει. Αυτό είναι άλλο θέμα.
-το παρά πέντε δεν είναι ό,τι χειρότερο έχεις δει στην ελληνική τηλεόραση. Πρώτον γιατί αγνοείς όλες τις απογευματινές σαπουνόπερες που ακόμα παίζονται εδω. Δεύτερον γιατί αδικείς το ίδιο το σόου. Σεναριακά είναι καλύτερο και από το house md το οποίο έπαιρνε έτοιμες διαφοροδιαγνώσεις και παθοφυσιολογίες νόσων από το βιβλίο της παθολογίας και τα πετούσε διάσπαρτα μέσα στη σειρά. Συν άπειρες άκυρες ανύπαρκτες ασθένειες. Και το λύκο, που έπαιζε σε κάθε διαφοροδιάγνωση. Για τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών ούτε καν λόγος (κλισέ σε όλο του το μεγαλείο).
Τώρα για το αν θα έπρεπε να συνεχίζεται το ίδιο τροπάρι για 10 σεζόν σε μία ελληνική σειρά αμφιβάλλω. Γιατί εδώ τα βαριόμαστε όλα εύκολα. Μερικές φορές αυτό είναι καλό. Αυτό μας απήλλαξε από τα σκουπίδια ριάλιτιζ. Τους απαράδεκτους βέβαια και εγώ θα τους ήθελα 10 σεζόν. Αλλά υπάρχει και άλλο πρόβλημα εδώ πάνω σε αυτό και είναι το ότι δεν υπάρχουν πάνω από 2 το πολύ σεναριογράφους σε ένα έργο. Αυτός που το ξεκινάει δε θέλει να το δώσει σε άλλον, αλλά να το τελειώσει ο ίδιος. Συνεπώς όταν κάνει 2 σεζόν μόνος και κουράζεται... Επίσης και να μην κουραστεί, θα κουραστεί το κοινό που βλέπει ίδια πράγματα στο σενάριο να επαναλαμβάνονται π.χ. Ρώμας, Καφέ της χαράς. Πρέπει να υπάρχει μία ομάδα ατόμων με διαφορετικές απόψεις που θα φαντάζονται το σενάριο να αποσκοπεί κάπου.
avatar SKYHOOK47 5.4.2017 | 06:52
Γκρίνια,γκρίνια,γκρίνια...Και όχι μόνο αυτό αλλά θέλετε και να 《τελειώσει》η ελληνική τηλεόραση,να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα δηλαδή.Σε εποχές οικονομικής κρίσης και ανεργίας το σχόλιό σας είναι τελείως άστοχο(εκτός αν έχετε άλλες σκοπιμότητες)....
avatar patatasc 7.4.2017 | 21:50
Δηλαδή το games of thrones είναι καλό; Ήταν καλό το lost;
Και αυτές οι σειρές έχουν γίνει ο νέος κινηματογράφος;
Πώς μπορεί να συγκριθεί μια ταινία που θα σου πει ότι έχει να πει σε 3 ώρες, με μια σειρά που θα πλατιάσει ασύστολα;
avatar Ορατιος 16.4.2017 | 05:26
Η κατηγορία τηλεοπτικων σειρών που ονομάζεται sit com έχει μεγάλη επιτυχία με τίτλους όπως: friends, seinfeld, big bang theory κτλ.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού τηλεοπτικου προγράμματος είναι τα εσωτερικα γυρίσματα που γίνονται συνήθως σε στούντιο. Οπότε η σύνδεση που κάνει το άρθρο μεταξύ εσωτερικών γυρισματων και οτι αυτο μπορει να μεταφραστεί ως τηλεοπτική φτώχεια δεν είναι απολύτως σωστό καθώς sit com παραγωγές υπάρχουν ακόμα στην παγκόσμια τηλεόραση και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία!
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ