Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα!

Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα! Facebook Twitter
Με έμφαση στην τοπική κουλτούρα και στην κουζίνα, ο τουρισμός είναι πλέον η σημαντικότερη ίσως πηγή εισοδήματος για το Μπιλμπάο και γενικά για τη Χώρα των Βάσκων.
0

Όταν φτάσει κανείς στην πόλη του Μπιλμπάο, τη μεγαλύτερη πόλη της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, αυτό που θα του κάνει εντύπωση είναι η πολύ καθαρή ατμόσφαιρα, οι πεντακάθαροι δρόμοι και, βέβαια, το καταπράσινο τοπίο της ευρύτερης περιοχής.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 το Μπιλμπάο ήταν, κατά κάποιον τρόπο, η βιομηχανική πρωτεύουσα της Ισπανίας. Υπήρχαν εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας, τα οποία παρήγαγαν προϊόντα σιδήρου, μπετόν, τσιμέντο, ενώ στην πόλη υπήρχαν και πολύ μεγάλα ναυπηγεία.

«Κάθε μέρα ο ουρανός ήταν γκρίζος ή πολύ γκρίζος από τον καπνό των φουγάρων» λέει ένας παλιός κάτοικος της πόλης που πρόλαβε την εποχή των μεγάλων εργοστασίων.

Είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο LaLiga Experience, δηλαδή να παρακολουθήσουμε από κοντά έναν αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος, συγκεκριμένα το ματς Αθλέτικ Μπιλμπάο -  Μπαρτσελόνα. Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, το Μπιλμπάο είναι μια must επιλογή.

Το 1981 η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σήμαινε πως πολλά από τα μεγάλα εργοστάσια που ανήκαν στο κράτος έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν. Την επόμενη δεκαετία ακολούθησαν τεράστιες αλλαγές, η πόλη αποβιομηχανοποιήθηκε, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, όλα άλλαξαν.

Η τοπική κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι για να αντιστρέψει την κατάσταση. Έτσι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Με έμφαση στην τοπική κουλτούρα και στην κουζίνα, ο τουρισμός είναι, πλέον, η σημαντικότερη ίσως πηγή εισοδήματος για το Μπιλμπάο και γενικά για τη Χώρα των Βάσκων.

Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα! Facebook Twitter
Aπό αριστερά: Jorge Brazalet, George Sebastian Cotofana και ο Άκης Πετρετζίκης.

Είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο LaLiga Experience, δηλαδή να παρακολουθήσουμε από κοντά έναν αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος, συγκεκριμένα το ματς Αθλέτικ Μπιλμπάο - Μπαρτσελόνα. Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, το Μπιλμπάο είναι μια must επιλογή. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, άντρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και είναι ίσως η βασική τους έξοδος, ισάξια κάποιου μεγάλου θεάματος άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Η ομάδα τους, η Αθλέτικ Κλαμπ, είναι το καμάρι της περιοχής.

Η ιδιαίτερη περηφάνια που νιώθουν οι Βάσκοι για την ταυτότητά τους (πέρα από την ομάδα τους) είναι κάτι που εισπράττεις παντού. Όλες οι πινακίδες στους δρόμους είναι στα ισπανικά και στα βασκικά, δύο γλώσσες που δεν μοιάζουν καθόλου, μα καθόλου. Όπως μας λένε οι ντόπιοι, στο Μπιλμπάο συνήθως μιλούν μεταξύ τους στα ισπανικά, ενώ για να ακούσεις βασκικά πρέπει να βρεθείς σε μικρότερες πόλεις της Χώρας των Βάσκων ή στα χωριά. Ο βασκικός «εθνικισμός» είναι πια κατά βάση πολιτιστικός, δεν υπάρχουν πολλές σημαίες σε κρατικά κτίρια ή αφίσες και γκράφιτι που να ζητούν την απόσχιση από την Ισπανία.

Όπως ειπώθηκε νωρίτερα, από τη στιγμή που η πόλη δεν είχε πια βαριά βιομηχανία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός έγιναν σταδιακά το σημείο αναφοράς της. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάστηκε και μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική παρέμβαση. Το πιο διάσημο κτίριο του Μπιλμπάο είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γκούγκενχαϊμ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μικρό αδερφάκι του μουσείου του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο.

Είναι τόσο επιβλητικό το κτίριο που μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Νervion που διασχίζει την πόλη είναι πραγματικά η ιδανική επιλογή για περίπατο σε ένα τοπίο μαγικό!

Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα! Facebook Twitter
Το πιο διάσημο κτίριο του Μπιλμπάο είναι το Μουσείο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γκούγκενχαϊμ.

To σχήμα του κτιρίου, που θυμίζει μεγάλο καράβι, ήταν ιδέα του Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι για να τιμήσει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης με τα μεγάλα ναυπηγεία. Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατασκευή του είναι το μπετόν και το σίδερο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1997 από τον τότε βασιλιά της Ισπανίας, τον Χουάν Κάρλος, ενώ έχει επαινεθεί από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίρια που κατασκευάστηκαν τον 20ό αιώνα.

Στο Μπιλμπάο, όπως και γενικά στη Χώρα των Βάσκων, ο καιρός είναι συνήθως βροχερός. Τη μέρα όμως που αποφασίσαμε να γυρίσουμε την πόλη ήμασταν τυχεροί και είχε λιακάδα. Μέναμε στην καρδιά του Μπιλμπάο, μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το μουσείο, περίπου 5 από τους δρόμους όπου βρίσκονται τα μπαρ και άλλο τόσο περίπου από το άλλο διάσημο οικοδόμημα του Μπιλμπάο, το γήπεδο της Αθλέτικ. Αλλά ακόμα και να μη μένει κανείς τόσο κεντρικά, οι αποστάσεις είναι μικρές και το περπάτημα πολύ ευχάριστο.

Τα Σάββατα σχεδόν όλοι οι ντόπιοι βρίσκονται στα μπαρ/tavernas, τα οποία σερβίρουν και φαγητό. Η τοπική σπεσιαλιτέ είναι τα pinchos. Όπως και τα δημοφιλή tapas, είναι μικρές φέτες ψωμιού σε συνδυασμό με κάποια γαρνιτούρα, σε πάρα πολλές παραλλαγές, τα οποία σερβίρονται πάνω σε οδοντογλυφίδα. Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά άπειρες, με κοτόπουλο, μοσχάρι, λαχανικά, τόνο, ξιφία, με άλλα είδη ψαριού, θαλασσινά κ.ά. Όλα είναι πάρα πολύ νόστιμα.

Πολλοί από τους ξένους επισκέπτες που συναντήσαμε επέλεξαν να επισκεφτούν την πόλη και για την καταπληκτική κουζίνα, δηλαδή για να κάνουν γαστρονομικό τουρισμό. Όσοι βρεθούν εκεί μπορούν να πάρουν μια γεύση από τα τοπικά εδέσματα σε κάποιο από τα local pincho bars – ενδεικτικά αναφέρουμε το La Viña del Ensanche, το Gure Toki και το Café Iruña, που μάλλον είναι τα αγαπημένα των ντόπιων. Αλλά οι επιλογές είναι άπειρες, για όλα τα βαλάντια και για όλες τις προτιμήσεις.

Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα! Facebook Twitter
Η τοπική σπεσιαλιτέ είναι τα pinchos.

Την επομένη της ξενάγησης στην πόλη, το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη σε ένα τοπικό οινοποιείο για οινογνωσία και γευσιγνωσία. Στην περιοχή προσφέρονται τέτοιες ευκαιρίες. Το καλό κρασί είναι κάτι που απολαμβάνουν και προσέχουν ιδιαίτερα στη Χώρα των Βάσκων και γι' αυτό του έχουν δώσει και τουριστική αξία.

Το τοπικό κρασί ονομάζεται Txakoli, είναι ελαφρώς αφρώδες και συνήθως λευκό. Είναι αρκετά ελαφρύ, σερβίρεται ως απεριτίφ ή συνοδευτικό των pinchos. Έχει γύρω στους δέκα βαθμούς αλκοόλ, πράγμα που το κάνει ευκολόπιοτο. Το Txakoli είναι ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για τη Χώρα των Βάσκων στο εξωτερικό.

Το οινοποιείο που επισκεφτήκαμε ήταν το Astobiza που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και είναι εύκολα προσβάσιμο. Για να φτάσει κάποιος εκεί με το αυτοκίνητο περνά από μικρούς δρόμους που θυμίζουν ελληνικό νησί, με πολύ περισσότερο πράσινο όμως. Το Astobiza συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους με υπερσύγχρονη τεχνολογία. Η ιδιοκτήτριά του μας εξήγησε πόσο σημαντικές είναι οι διάφορες παράμετροι στην παρασκευή του κρασιού. Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 300.000 μπουκάλια που εξάγονται σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα! Facebook Twitter
Στο οινοποιείο Astobiza.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε άλλη μία «αναμέτρηση». Το LaLiga Εxperience έζησε μαζί μας και ο Άκης Πετρετζίκης. Αφού ξεναγηθήκαμε, ο Έλληνας σεφ δέχτηκε την πρόκληση να «αναμετρηθεί» κατά κάποιον τρόπο σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής με τον Jorge Brazález López , τον νικητή της 5ης σεζόν του ισπανικού «Masterchef».

Η διαδικασία ήταν απλή. Στους δύο σεφ δόθηκαν μερικά τοπικά, απλά υλικά και μόνο ένα τέταρτο για να φτιάξουν τη δική τους συνταγή. Κριτής ήταν η ιδιοκτήτρια του οινοποιείου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με τον Άκη να ξεχωρίζει σε σχέση με τον αντίπαλό του. Όχι μόνο ολοκλήρωσε το πιάτο του πολύ πριν τελειώσει η διορία, αλλά οι δικές του πινελιές στην εκτέλεση της συνταγής ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους και με διαφορά τον ανέδειξαν νικητή, παρ' ότι η κριτής ήταν Ισπανίδα. Το πιάτο του ήταν μια βερσιόν ομελέτας.


Ειπώθηκαν αρκετά για την πόλη και τον πολιτισμό της, όμως βρεθήκαμε εκεί πρωτίστως για να παρακολουθήσουμε τον μεγάλο αγώνα της LaLiga, Αθλέτικ Μπιλμπάο - Μπαρτσελόνα. Ο συγκεκριμένος αγώνας, όπως και όλο το ισπανικό πρωτάθλημα, μεταδίδεται στη χώρα μας αποκλειστικά από τα κανάλια της COSMOTE TV.

Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα! Facebook Twitter
Το γήπεδο της Μπιλμπάο, το καινούργιο San Mames, είναι και αυτό ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.

Το γήπεδο της Μπιλμπάο, το καινούργιο San Mames, είναι επίσης ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2013. Βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ομάδας με το ίδιο όνομα, το οποίο κατεδαφιζόταν σταδιακά, όσο χτιζόταν το καινούργιο. Με χωρητικότητα 53.000 θεατές, αποτελεί το καλύτερο γήπεδο στην Ισπανία αυτήν τη στιγμή.

Ίσως είναι και το καλύτερο σημείο στην πόλη για να ψωνίσει κανείς αναμνηστικά, καθώς το κατάστημα της Αθλέτικ έχει πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων που αφορούν την ομάδα αλλά και την πόλη. Τα βράδια που δεν έχει αγώνα μπορεί κανείς να δειπνήσει στο San Mames Jatetxea Restaurant με θέα τον αγωνιστικό χώρο και τον εντυπωσιακό φωτισμό του.

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός, το μόνο που του έλειπε ήταν ένα γκολ. Αλλά για το καθαρά ποδοσφαιρικό σκέλος της εκδρομής μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το Μπιλμπάο, όπως και η Χώρα των Βάσκων γενικότερα, είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός. Μπορεί να μη θεωρείται κλασικός τουριστικός προορισμός, όμως είναι ένα μέρος που όσοι αναζητούν ιδιαίτερες εμπειρίες, αγαπούν τον αθλητισμό, τη γαστρονομία και τις εκάστοτε τοπικές κουλτούρες πρέπει να προσθέσουν στη λίστα τους.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ