6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια)

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter
Τα bars a vin είναι αναπόσπαστα στοιχεία της πόλης
0

«Είναι ώρα να μεθύσετε! Για να μην είστε οι βασανισμένοι σκλάβοι του Χρόνου, μεθάτε αδιάκοπα. Από κρασί, από ποίηση ή από αρετή, απ' ό,τι προτιμάτε» έγραψε ο Charles Baudelaire. Οξυδερκής και ευάλωτος, ο «μπροστάρης» των καταραμένων ποιητών (poètes maudits) καθιέρωσε τον όρο flâneur, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αστικός περιηγητής, περιπλανώμενος χωρίς αιτία.

Και μη βιαστείτε να τον αφορίσετε γιατί μας προτρέπει σε «ακρασία». Σκεφτείτε απλώς ότι μας προ(σ)καλεί να ζήσουμε τη ζωή μας με πάθος, ενίοτε με μικρές υπερβολές.

Αν αγαπάτε το κρασί και βρεθείτε την εορταστική περίοδο στη «μητέρα των ευρωπαϊκών πόλεων», το Παρίσι, προτείνουμε στους οινόφιλους μια περιπλάνηση στα bars a vin, αναπόσπαστα στοιχεία της πόλης.

Κι αν κάποτε ετικέτες με προέλευση από Μπορντό, Βουργουνδία και Ροδανό πρωταγωνιστούσαν στις περισσότερες λίστες, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε κάθε περιοχή της όμορφης χώρας, ξεχασμένες ποικιλίες, διαφορετικά στυλ οινοποίησης, προτάσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μικρές αποκαλύψεις που συνεχώς εξελίσσονται, αρκεί να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες, όπως αρμόζει στους οινόφιλους άλλωστε. Κι αν κάποτε ετικέτες με προέλευση από Μπορντό, Βουργουνδία και Ροδανό πρωταγωνιστούσαν στις περισσότερες λίστες, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε κάθε περιοχή της όμορφης χώρας, ξεχασμένες ποικιλίες, διαφορετικά στυλ οινοποίησης, προτάσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτό είναι κάτι παράδοξο για όποιον γνωρίζει καλά τη γαλλική πραγματικότητα. Ένας λαός προσεγγίσιμος, με τα δικά του πρότυπα και αρκετά στερεότυπα, στο κρασί είναι έτοιμος να δοκιμάσει οτιδήποτε διαφορετικό, συχνά επαναστατικό. Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο του κρασιού και η συσχέτισή του με τις τέχνες.

Πειραματιζόμαστε, εξελισσόμαστε και τα πράγματα πηγαίνουν μπροστά, τίποτα δεν μένει στάσιμο. Αν το καλοσκεφτείτε, ούτε οι δύο μεγάλοι πόλεμοι του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, με τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές, δεν σταμάτησαν την αμπελο-οινική εξέλιξη.

Η Γαλλία, με επίκεντρο το Παρίσι, είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με περισσότερους από 80.000.000 ξένους επισκέπτες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι σε όποια γειτονιά (arrondissement) κι αν επιλέξετε να μείνετε, είναι αδύνατον να μη συναντάτε συνέχεια τουρίστες στα σημεία όπου θα κινείστε.

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter
Οι Γάλλοι στο κρασί είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν οτιδήποτε διαφορετικό, συχνά επαναστατικό.

Η ατμόσφαιρα που έχετε στο μυαλό σας αφορά τη δεκαετία του '50. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αν αναλογιστείτε ότι υπάρχουν μέρες που στο νεκροταφείο Père Lachaise γίνεται «παρέλαση» τουριστών.

Αν υπάρχει ένας κανόνας για τη γαστρονομική σας επιβίωση, τότε, εκτός μερικών εξαιρέσεων, ξεχάστε περιοχές ή δρόμους όπως οι Champs-Élysées, Rivoli, Quartier Latin, Montmartre και Saint-Germain-des-Prés.

Οι τάσεις και οι φρέσκες ιδέες ξεκινούν από γειτονιές κυρίως του ανατολικού και βορειοανατολικού Παρισιού. Γι' αυτό εκείνες επέλεξαν να χτυπήσουν οι φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι τον Νοέμβριο του '15, πλήττοντας τη χαρά, τη διαφορετικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πριν ξεκινήσετε την περιήγηση στα παρισινά bars à vin ή caves à manger, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι αυτά τα σημεία προσφέρουν φαγητό ανάλογα με τα προϊόντα της εποχής. Κάποια κάνουν κρατήσεις και σε άλλα ισχύει το «first come, first served». Ποτέ δεν υπάρχει συνεχόμενο σέρβις. Όσα ανοίγουν μεσημέρι, κλείνουν γύρω στις 14:30 και ξανανοίγουν αργά το απόγευμα. Και μην ξεχνάτε ότι τα τυριά για τους Γάλλους ακολουθούν πάντα το κυρίως πιάτο.

Le Baratin

3 Rue Jouye-Rouve, 75020, τηλ. 0143493970

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter

Από τη λαϊκή γειτονιά της Belleville, γενέτειρα της Εντίθ Πιαφ, ξεκίνησε η «επανάσταση» που εξελίχθηκε στη σύγχρονη οινική πραγματικότητα του Παρισιού. Ηθικοί αυτουργοί η Rachel και ο Philippe που τόλμησαν να ανοίξουν ένα διαφορετικό bar à vin τέλη δεκαετίας του '80 σε μια παρηκμασμένη συνοικία γεμάτη εμιγκρέδες.


Γαστρονομικές προτάσεις με συνταγές που εξέλιξαν από διάφορες περιοχές της Γαλλίας και κρασιά ήπιας οινοποίησης ‒οι περισσότερες ετικέτες άγνωστες στο ευρύ κοινό‒ έκαναν την διαφορά. Γρήγορα τράβηξαν το βλέμμα όσων καθορίζουν τις τάσεις κι έγινε στέκι τους. Ο διάσημος ζαχαροπλάστης Pierre Hermé αναφέρει πάντα στις συνεντεύξεις του το Baratin ως το σημείο που προτιμά στην Πόλη του Φωτός.

Le Verre Volé

67 Rue de Lancry, 75010, τηλ. 0148031734

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter

Λίγα μέτρα από το ατμοσφαιρικό κανάλι Saint-Martin, το Verre Volé καθιερώθηκε από τους μποέμ μπουρζουάδες της περιοχής. Έχει αξιόλογες προτάσεις κρασιών και κάποια πιάτα ημέρας. Το σέρβις του είναι εμπειρία και καλά θα κάνουν όσοι ονειρεύονται τελετουργικά κρασιού να το αποφύγουν. Στα «μαγαζιά της γειτονιάς» παντού στη Γαλλία ο εξοπλισμός και το σέρβις είναι ολίγον punk. Όμως η απλότητα των πραγμάτων μάς αρέσει και απ' αυτήν γοητευόμαστε.

Clown Bar

114 Rue Amelot, 75011, τηλ. 0143558735

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter

Με παρεΐστικη ατμόσφαιρα και περισσότερη έμφαση στην κουζίνα, το Clown είναι από τα πιο πολυπαιγμένα μαγαζιά του είδους σε οδηγούς και περιοδικά τα τελευταία χρόνια. Έχει πιο σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση, με μικρά πιάτα για τη μέση του τραπεζιού και ψαγμένη λίστα κρασιών.

Le Dénicheur

4 Rue Tiquetonne, 75002, τηλ. 0142213101

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter

Απευθυνόμενο σε νατουραλίστες, το Dénicheur έγινε γρήγορα αγαπημένο νεανικό στέκι. Λίγα ευφάνταστα πιάτα συνοδεύουν τις πολυάριθμες προτάσεις φυσικών κρασιών που θα βρείτε στη λίστα του.

La Robe et Le Palais

13 Rue des Lavandières Sainte-Opportune, 75001, τηλ. 0145080741

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter

Αν και στην εισαγωγή προτείναμε να αποφύγετε τη Rue de Rivoli για φαγητό, αυτό το μπιστρό κρασιού αποτελεί εξαίρεση και είναι μια καλή επιλογή μετά τα μουσεία ή τα ψώνια στη δεξιά όχθη (rive droite) του Σηκουάνα. Ευρύχωρος και περιποιημένος χώρος, καλή λίστα κρασιών, νόστιμα πιάτα. Μια ξεκούραστη πρόταση που θα σας αποζημιώσει. Από τη σκάλα που οδηγεί στις τουαλέτες αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο κελάρι. Τα περισσότερα κτίρια στο Παρίσι έχουν τέτοιες φυσικές κάβες.

La Cave de Septime

3 Rue Basfroi, 75011

6 παριζιάνικα bars a vin για όσους αγαπάνε το κρασί (και τα ταξίδια) Facebook Twitter

Αφήσαμε για το τέλος την κάβα του διάσημου εστιατορίου Septime, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με λίγο τυρί και αλλαντικά. Μικροσκοπικός χώρος, καλά ενημερωμένο προσωπικό, άριστες προτάσεις κρασιών από τη Γαλλία και τον κόσμο. Για να "κόψετε" την πείνα σας και να ζεσταθείτε, κάντε μια στάση για ένα ποτήρι με προέλευση ή από παραγωγό που δύσκολα θα έχετε ξαναδοκιμάσει.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα σημεία που προτιμάμε για κρασί στην πόλη που γνωρίζουμε καλά. Σίγουρα θα βρείτε κι εσείς άλλα στις περιπλανήσεις σας. Το σημαντικό είναι ότι το κρασί για τους Γάλλους είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς τους. À votre santé, λοιπόν!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ιωαννίδης: «Το κρασί είναι σαν τον παράφορο έρωτα, δεν έχει γυρισμό»

Γεύση / Γιώργος Ιωαννίδης: «Το κρασί είναι σαν τον παράφορο έρωτα, δεν έχει γυρισμό»

Ιδρυτής της «Oenos Nature» και εκ των «ηθικών αυτουργών της εισβολής» των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, μιλάει στο LiFO.gr για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των γηγενών ποικιλιών και τη μεγάλη του αγάπη για το κρασί
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις για το κρασί και δεν είχες το θάρρος να το κάνεις

Οινογνωσία / Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις για το κρασί και δεν είχες το θάρρος να το κάνεις

Ευτυχώς συναντάμε όλο και πιο συχνά οινοχόους ή ενημερωμένους σερβιτόρους και μπορούμε ακομπλεξάριστα να ρωτήσουμε κάτι σχετικό με τις ετικέτες που μας ενδιαφέρουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ