Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη

Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη Facebook Twitter
1

Κάθε φορά που οι σκέψεις μου ταξιδεύουν στις διακοπές μου στη Σίκινο, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως πρόκειται για έναν αληθινό τόπο, για ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων με υπέροχες παραλίες, γραφικούς οικισμούς, εντυπωσιακές μονές και ξεχωριστούς ανθρώπους, το οποίο περπάτησα, αφουγκράστηκα και χάρηκα με την ψυχή μου.

Ίσως οφείλεται στην απόκοσμη γαλήνη που εκπέμπει το λιμανάκι της Αλοπρόνοιας, στην πρωινή ομίχλη που στρογγυλοκάθεται στις κορυφές του νησιού, στο επιβλητικό τοπίο όπου δεσπόζει ο μυστηριακός ναός της Επισκοπής, στη θέα των αστεριών από κάποιο ξέφωτο του Κάστρου, στις εξαγνιστικές βουτιές από τα βράχια της παραλίας του Αγίου Γεωργίου, στη συγκλονιστική θέα από το δυσπρόσιτο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στον «διαφορετικό» αέρα που φέρει μυρωδιές από μέλι, κάππαρη και άγρια ρίγανη, στο εκτυφλωτικό φως κατά την κατάβαση προς την εξωτική παραλία του Μάλτα, στην εικόνα του ήλιου που βουτάει στη θάλασσα από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής: ίσως όλο αυτό το χαρμάνι αισθήσεων και παραισθήσεων να προσδίδει μια σχεδόν μυθολογική, ουτοπική διάσταση στη μεθυστική Σίκινο σε βαθμό τέτοιον που το μυαλό χάνεται ανάμεσα στις πραγματικές αναμνήσεις και στις φανταστικές προβολές της σκέψης.

Υπάρχει, όμως, μία και μοναδική συνθήκη για να φανερωθεί η παραπάνω αυθεντική πτυχή του νησιού: ο ταξιδιώτης οφείλει να επιτρέψει στην ανήσυχη, περιπετειώδη ψύχη που κρύβει μέσα του να βγει στην επιφάνεια.


Υπάρχει, όμως, μία και μοναδική συνθήκη για να φανερωθεί η παραπάνω αυθεντική πτυχή του νησιού: ο ταξιδιώτης οφείλει να επιτρέψει στην ανήσυχη, περιπετειώδη ψύχη που κρύβει μέσα του να βγει στην επιφάνεια. Κι αυτό γιατί η εμπειρία της επίσκεψης στο νησί μένει ανολοκλήρωτη αν δεν περπατήσετε έστω ένα από τα αρκετά και καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια του, τα οποία φτάνουν σχεδόν σε κάθε κρυμμένη γωνιά του μαγικού αυτού τόπου.

Μέσω αυτών θα έχετε τη δυνατότητα να διασχίσετε φαράγγια γεμάτα μελίσσια και πηγές, ηλιοκαμένες πλαγιές με ατελείωτη θέα στο Αιγαίο, άγρια βουνά με πορτοκαλί, απότομα βράχια και ως ανταμοιβή θα λάβετε μία από τις εκπληκτικές παραλίες του Μάλτα, του Αγίου Παντελεήμονα και των Σαντορινέικων – συνήθως για προνομιακές, πριβέ βουτιές.


Η Χώρα, τώρα, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνη της. Χωρισμένη σε τρεις διαφορετικούς οικισμούς, το Χωριό, το Βουνί και το Κάστρο, προσφέρει συγκλονιστική θέα στην απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη Facebook Twitter
H εμπειρία της επίσκεψης στο νησί μένει ανολοκλήρωτη αν δεν περπατήσετε έστω ένα από τα αρκετά και καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια του, τα οποία φτάνουν σχεδόν σε κάθε κρυμμένη γωνιά του μαγικού αυτού τόπου.

Το Χωριό, το παλιότερο οικιστικό σύνολο του νησιού, αποτελείται από αναστηλωμένα σπίτια που λειτουργούσαν ως τόποι εξόριστων κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και προσφέρεται για απογευματινή βόλτα στα αμφιθεατρικά σοκάκια του, τα οποία κοιτάζουν απέναντι, το Κάστρο.

Αυτό αποτελεί έναν πανέμορφο, «εναλλακτικού» κυκλαδίτικου στυλ αρχιτεκτονικό λαβύρινθο γεμάτο κρυφά σοκάκια που οδηγούν σε γκρεμούς, αυλές και πλατείες. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Παναγιά η Παντάνασσα και γύρω από αυτήν θα συναντήσετε τα καφέ, τα μπαρ και τις ταβέρνες του Κάστρου. Το καφέ «Ηλιαχτίδα», στην είσοδο του Κάστρου απέναντι από το σχολείο, ξεχωρίζει για την ασυναγώνιστη θέα της βεράντας του, το Στέκι του Γαρμπή σερβίρει το άπαιχτο σικινιώτικο σουβλάκι (ντομάτα, χοιρινό και ξινοτύρι), ενώ η όρεξή σας θα ανοίξει και για βιβλία στο ψαγμένο βιβλιοπωλείο «Σηματολόγιον», ένα πολιτισμικό κόσμημα του νησιού.


Τελευταίο σταθμό και ιδανικό επίλογο πρέπει να αποτελέσει η απογευματινή επίσκεψη στο ξακουστό πια οινοποιείο του Μάναλη, για να απολαύσετε κάποια από τις γευστικές ποικιλίες κρασιού του και τις ιδιαίτερες ντόπιες γεύσεις στο εστιατόριό του Στροφυλιά, να αφεθείτε στη μαγεία ενός από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου και να κάνετε τον απαραίτητο απολογισμό των διακοπών σας.

Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη Facebook Twitter
Το επιβλητικό τοπίο όπου δεσπόζει ο μυστηριακός ναός της Επισκοπής.


Μπορεί, τελευταία, η Σίκινος να έχει υπερπροβληθεί, τόσο μέσω του διαφημιστικού spot γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνίας όσο και λόγω της εξαιρετικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας να καταργήσει τα πλαστικά καλαμάκια, αλλά είμαι βέβαιος πως ο ανέγγιχτος από το μαζικό τουριστικό αποτύπωμα χαρακτήρας της δεν πρόκειται να δηλητηριαστεί.

Παραμένει ένα τόπος ανεξερεύνητος, ανόθευτος, αυθεντικός, έτοιμος να αποκαλυφθεί στον ταξιδιώτη που αντιμετωπίζει τα ταξίδια ως εμπειρία ψυχανάλυσης, ενδοσκόπησης, εσωτερικής αναζήτησης και αλλαγής. Αν, τελικά, ισχύει αυτό το κλισέ περί ξεχωριστής ενέργειας και δονήσεων για τα νησιά του Αιγαίου, τότε βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στη Σίκινο, στο νησί όπου η πραγματικότητα και η φαντασία μπερδεύονται απολαυστικά για να συγκλονίσουν το είναι του ρομαντικού επισκέπτη. Το τελευταίο αντίο, με την εικόνα των παιδιών να βουτούν στα απόνερα των πλοίων, συγκινεί και ανανεώνει το ραντεβού.

Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Ταξίδια / Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια και παρότι είναι ακόμα συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑΣ
Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Ταξίδια / Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια